Köpguide: Bordtennis

 

Hur man väljer ett pingisbord och en pingisracket?

Många av er har säkert provat bordtennis minst en gång i livet och upptäckt vilken fantastisk sport det är. Vanligtvis spelar man bordtennis någon annanstans än hemma innan man köper utrustningen. Men vad händer när du har blivit förälskad i sporten och är på väg att köpa din egen bordtennis utrustning till hemmet? Hur vet jag vilken typ av pingisbord jag behöver? Hur är det med pingisracket och bollar?

Lyckligtvis kan bordtennis spelas med mycket mindre investeringar än många andra sporter. Bordtennis kräver ett minimum av racketar och bollar, som kan köpas med en mycket begränsad budget. Själva spelet kräver dock en andra racket och ett pingisbord med ett nät i mitten. Enbart pingisracketar finns i många olika storlekar som riktar sig till olika typer och nivåer av spelare i olika prisklasser. Det verkar också finnas många olika typer av pingisbollar att välja mellan. När man väl kommer ner till pingisborden kan man se hur varierad bordtennis faktiskt kan vara. Och när man verkligen ger sig in i sporten och kommer till den professionella nivån, inser man hur garagespelet som alla känner till kan vara en ganska instrumentell sport!

Vem skulle ha trott att ett roligt socialt spel kunde vara så tekniskt? Därför har vi på Sportics sammanställt detta praktiska informationspaket för att hjälpa dig att fatta ditt köpbeslut om bordtennis utrustning!

Innehållet i guiden:

 1. Skillnader mellan pingisracketar
 2. Förslag på träningsracketar
 3. Att välja en pingisboll
 4. Att välja ett pingisbord
 5. Andra bänktillbehör

Skillnader mellan pingisracketar

Det finns lika många olika typer av pingisracketar som det finns spelare. I händerna på den genomsnittlige amatören kanske skillnaderna mellan racketarna inte märks vid tillfälliga spel, och i så fall bör huvudkriterierna vara rackets kvalitet och hållbarhet för budgeten. Men när du kommer till en något högre nivå är det val som har störst inverkan på ditt spel vilken typ av pingisracket du spelar med. Därför är det bra att veta vilka skillnader i konstruktionen eller materialen i en pingisracket som kommer att finjustera ditt eget slag och spel.

I grund och botten består pingisracketen av en träram/handtag och gummikläder på bägge sidor av battet där bollen träffar när du slår. Vissa slagträn, till exempel för utomhusbruk, är tillverkade av plast i stället för trä för bättre hållbarhet. Små förändringar i konstruktionen eller materialen på ett pingisracket påverkar slaget och spelstilen. Ett racket väljs därför vanligtvis för att passa och förbättra ens spelstil, så en viss typ av racket kan passa en person bättre än en annan.

 • Tjocklek: Tjockleken på en racket påverkas av dess gummibeläggning. Gummibeklädnaden består av den yttre ytan och svampgummit mellan den och kroppen. Tjockleken på beläggningen påverkar skottets hastighet och kontrollen över bollen. En tunnare gummibeläggning ger bättre kontroll, medan en tjockare beläggning ökar skotthastigheten.
 • Beläggningsegenskaper: Beläggningens yttre yta har små finnar som kan vara orienterade antingen utåt eller inåt. Inåtriktade finnar är vanligast i racketar. Utåtriktade finnar förekommer främst på hårda racket som inte haft svampgummi och som riktar sig till nybörjare. Friktionen i omslaget bör också beaktas när spelstilen utvecklas, eftersom den påverkar trådarna.
 • Grepp: Grepp finns i både handformade och helt raka varianter. Valet av handtag är en fråga om preferenser, så det bästa sättet att ta reda på det är att prova olika racket med olika handtag.
 • Form: Reglerna tillåter att etn racket är av vilken storlek och form som helst. Rackets tillverkas dock i allmänhet i mycket likartade storlekar, vanligen med en rund men även med en fyrkantig bas.

 


Förslag på träningsracketar

Den bästa racketen för en nybörjare är den som känns bra för dig i första hand. När det gäller att lära sig grunderna i spelet bör den första racketen att välja vara en med mer betoning på kontroll än på hastighet eller spinn. Bra klubbor för nybörjare som vi kan rekommendera från vårt urval är:

 • Garlando Thunder, en 1-stjärnig hård racket för nybörjare med utmärkt kontroll
 • Garlando Arrow, en 2-stjärnig racket med ett något tjockare överdrag och en aning fart

För den mer erfarna spelaren som redan behärskar grunderna i slag och pingis kan du börja sätta mer fart och spinn i racketen för att ta ditt spel till nästa nivå. Bra racketar för mellanliggande spelare i vårt sortiment:

 • Garlando Storm, en 2+ racket för den mellanliggande spelaren med bra kontroll
 • Garlando Cyclone, en 4-stjärnig racket för den mellanliggande spelaren som vill träna på fart och spinn

För den mer erfarna spelaren är det lämpligt att skaffa en ITTF-godkänd racket för eventuell tävling. I takt med att din spelhastighet ökar och din spinn ökar kommer ditt val av racket att börja ha större inverkan på ditt spel. Racketter för hårda spelare från Sportics sortiment:

 • Garlando Tornado, en 6-stjärnig racket för den erfarna spelaren för träning och tävling med bra balans
 • Garlando Hurricane, ett 7-stjärnigt pingisracket på toppnivå för erfarna spelare med maximal hastighet och spinn

Se hela sortimentet av pingisracket här > >


Att välja en pingisboll

De bollar som används i bordtennis tillverkas i samma storlek och vikt. Standardstorleken för en boll är 40 mm i diameter och väger 2,7 gram. De vanligaste färgalternativen för pingpongbollar är vit och orange.

Pingpongbollar kommer vanligen i multiförpackningar, t.ex. 6 stycken i set eller upp till 100 stycken i megapackningar. Bollar är märkta med 1-3 stjärnor, beroende på tillverkningskvalitet. 1-stjärniga bollar är mer lämpliga för hemmet och fritidsbruk, medan 3-stjärniga bollar är av högre kvalitet och lämpar sig för toppspelare för träning och tävlingar.

pingisbollar för varje spel >


Att välja ett pingisbord

Att välja ett pingisbord är det största beslutet när det gäller pingisutrustning. Lyckligtvis är dock de flesta bord tillverkade för att passa det avsedda användningsområdet och finns i standardstorlekar, så du kan basera ditt val enbart på dina egna behov.

Storlek på pingisbord

Standard pingis bordet mäter 274 cm x 152,5 cm, vilket också är den spelyta som används i tävlingar. När du köper ett pingisbord är det värt att ta hänsyn till den yta runt bordet som behövs för att spela. Det rekommenderas att det finns minst 1,5 meter extra utrymme vid bordets ändar och 1 meter vid bordets sidor så att spelarna kan röra sig runt bordet utan hinder. Ju högre spelnivå, desto mer utrymme runt bordet bör tillåtas. Om din pingishobby uppenbarligen bara är på underhållningsnivå kan bord som är mindre än standardstorleken också vara en bra lösning!

Tjocklek på bordsskivan

Den största skillnaden mellan pingisbord i standardstorlek är tjockleken på bordsskivan, som påverkar bordets hållbarhet och bollens studs. Ju tjockare bordet är, desto längre kommer det sannolikt att hålla. Ett tjockare bord behåller sin form längre och förblir rakt, vilket är viktigt för en exakt bollavvisning. Tunnare bord behåller inte sin form lika bra, vilket innebär att bordet kommer att skeva med tiden och bollen kommer att börja studsa åt fel håll, vilket hindrar spelet. Ett 16 mm tjockt bord är bra för normal fritidsanvändning, medan ett 19 mm tjockare eller tjockare pingisbord är ett bättre alternativ för den tuffare spelaren.

Inomhus eller utomhus?

Ett annat viktigt kriterium att ta hänsyn till innan du köper ett pingisbord är om det ska användas inomhus eller utomhus. Bord som är avsedda för kontinuerlig utomhusanvändning har utformats med hänsyn till egenskaper och konstruktion, vilket gör dem mer motståndskraftiga mot varierande väder och temperaturer. Vi på Sportics rekommenderar dock inte att utomhusbord förvaras utomhus hela vintern, på grund av den hårda frosten och snöfallet i Sverige!

Nätverk

Nätet som bollen slås över har en standardhöjd på 15,25 cm. De flesta pingisbord levereras med ett lätt avtagbart och installerbart nät med kantpinnar. Fördelen med att fästa nätet manuellt på bordet är att det snabbt kan tas bort och bytas ut vid behov. Det finns också olika typer av nät med olika mekanismer, vars val baseras på personliga preferenser.

Andra egenskaper hos pingisbordet

De flesta pingisbord tillverkas med antingen en blå eller grön nivåfinish. De flesta högkvalitativa pingisbord tillverkas med en hopfällbar mekanism, vilket gör att bordsändarna bekvämt kan stå upprätt för att underlätta förflyttning och spara utrymme. En annan fördel med ett hopfällbart bord är möjligheten att träna på egen hand, eftersom endast en sida av bordet lyfts upp, vilket gör att bollen kan studsa mot väggen och tillbaka till din sida. När du köper ett bord är det värt att tänka på inte bara färg och hopfällbarhet, utan även på eventuella andra funktioner, till exempel hjul om du behöver flytta bordet mycket, eller rackethållare som är integrerade i bordet, till exempel.

Pingisbord för inomhus och utomhus >


Andra bänktillbehör

Om du redan har köpt allt du behöver för att spela pingis eller om du redan har gjort ditt urval av produkter bör du också överväga andra pingistillbehör som du kan behöva. Om du till exempel har köpt ett pingisbord för utomhusbruk i sommarvärmen kan det vara klokt att köpa en skyddande huva till bordet när regnet kommer. Om du redan spelar på en hög nivå och ofta bär med dig en pingisracket kan en skyddande väska för racket också vara ett nödvändigt inköp.

Alla tillbehör som du behöver för din pingis >

 


Gå till pingisutrustning här >


 

Suosituimmat tuotteet
Mest populära pingis utrustning

Sort by

Stäng
per sida

2 synliga produkter

2 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

2 synliga produkter

2 synliga produkter