Rack och burar

Subcategories

Filtrera

Stäng

Filtrera

Pris

Varumärke

Sort by

Stäng
Sida
per sida

Products visible 1-20 of 29

Products visible 1-20 of 29

Sort by

Stäng
Sida
per sida

Products visible 1-20 of 29

Products visible 1-20 of 29

SKIVSTÅNGSSTÄLLNINGAR OCH POWER RACKS FÖR HEM OCH GYM

Någon typ av träningsställning fungerar ofta som centralpunkt för styrketräning. Ställningen kan vara till exempel en enkel skivstångsställning eller en mångsidig träningsbur, power rack. På ställningen kan du placera viktstången på lämplig höjd, ladda den med vikter och köra övningen direkt utan att behöva lyfta stången från marken. Förutom bekvämhet erbjuder ställningen också säkerhet om man råkar misslyckas med lyftet. Power racks erbjuder dessutom ofta vikthållare för förvaring av viktskivor samt andra funktioner för träning.

Första saken inför beslutet att skaffa någon typ av träningsställning är funktionerna man är ute efter. Behöver du endast ställning för viktstång eller inte har rum för en power rack räcker det kanske med en skivstångsställning eller half power rack. Ifall du är ute efter en mångsidig träningsbur där man kan köra även chins, dips, TRX, romerska ringar, repträning och så vidare och dessutom har tillräckligt med utrymme, är kanske power rack ditt val?

Nästa sak  att tänka på speciellt när det gäller power rack är hur mycket utrymme man behöver - själva buren samt träningsytan utanför och ovanpå när man kör pass. Tänk också hur ofta du kommer att träna. Ifall du inte tränar så regelbundet och intensivt, kanske det räcker med en väggmonterad rack? Om du däremot tränar dagligen och har ett visst utrymme dedikerat till träning, är en rejäl träningsbur att föredra.

Konstruktion på ställningen eller buren är viktig faktor att tänka på. På marknaden finns träningsrack i flera budgetnivåer. Ofta går priset hand i hand med stålkonstruktionen och svetsningen - ju lägre pris, desto tunnare stålbalk och slarvigare svetsning. En alltför billig power rack kan därmed vara säkerhetsrisk ifall du kommer att träna intensivt och med tunga vikter.

Kolla att racket kan justeras enligt dina mått samt att maximala belastningen är tillräcklig för dina styrkepass. Om du tränar regelbundet, är det också oerhört belönande när inställning är så smidigt som möjligt.

OLIKA TYPER AV BURAR OCH RACKS

Träningsställningar och burar finns i många olika modeller, prisklasser, kvaliteter och färger. Läs gärna igenom kriterierna i den tidigare texten vilket kanske hjälper dig att hitta träningsställningen som bäst passar ditt utrymme och dina behov. Ställningar kan delas in i fyra olika typer beroende på deras egenskaper och konstruktion.

Power Racks

En rejäl träningsbur som Power Rack ger möjlighet till mycket mångsidig styrketräning. Buren består av fyra vertikala stolpar och har oftast många andra funktioner såsom vikthållare, fästen för TRX, romerska ringar, styrkeband och rep samt chinsräcke, monkeybars och så vidare. Buren kommer ofta med ställbara sidoräck som ökar säkerhet speciellt när man tränar ensam. Många modeller har ofta tilläggsdelar att köpa separat, som landmine, dipställning, extra viktpinnar, extra viktstångshållare mm. På en power rack går det ofta att träna två personer samtidigt. 

Buren är det mest mångsidiga och det säkraste valet för intensiv styrketräning. Nackdelar med en stor bur är att den kräver mycket utrymme och största budget.

Half Power Racks

Half Power rack är en halvbur med endast två vertikala stolpar. Denna bur tar mindre rum än storebror Power Rack och är avsedd förutom viktstångsträning även för andra kroppsviktsövningar som chins, TRX och så vidare. Många halvburar kommer med vikthållare och säkerhetsarmar samt fästen för styrkeband. Halvburen är ett utmärkt val för styrketränare i alla nivåer.

Skivstångsställningar

Skivstångsställning är antingen två fristående stolpar eller en sammansatt ställning för viktstång och övningar som knäböj och axelpress. Vissa modeller går att inställas tillräckligt lågt för även bänkpress och dragövningar. Fördelen med fristående stolpar är de är lätta att flytta omkring och stuva undan efter styrkepasset.

Väggmonterade träningsräck

På marknaden finns också kompakta träningsställningar med väggmontering. Dessa sparar utrymme, speciellt om den går att fällas upp på väggen efter passet. Ett utmärkt val för garaget till exempel!