-
Fri frakt med avhämtningspaket
För beställningar över 999 kr
-
Snabb leverans
Endast 3-6 arbetsdagar
-
Beställ utan risk
Fri retur i 60 dagar
-
Lägsta prisgaranti
Betala det lägsta priset på marknaden
Filtrera
Stäng
Filtrera
Motionscyklar - Effektiv träning med motionscykel
Motionscykel är en av de mest traditionella träningsmaskiner. Ifall du gillar cykling kan cykelträning vara ditt sätt att bygga upp kondition. Med motionscykel gör du ett enkelt men ändå effektivt träningspass. Cykling är en skonsam träningsform utan hårda stötar. Eftersom cykelträning kanske är det bekvämaste sättet att köra aerobisk träning, rekommenderas just motionscykling ofta för nybörjare, personer med övervikt och för rehab träning. Motionscykling stärker såväl hjärta och lungor som benmuskler och rumpa. Dessutom är träning med cykel en effektiv kaloribrännare. En träningscykel kräver oftast minst utrymme och är därmed en populär träningsutrustning hemma.
Motionscyklar har oftast en träningsdator. Modeller i budgetklassen har de mest väsentliga funktioner, som tid, distans, hastighet och kalorier. Cyklar i den övre prisklassen har bredare utbud av program, från användarspecifika program, standardprogram, wattprogram till konditionstester. Förinställda program kan bestå av till exempel intervallträning för effektiv kaloriförbränning som hjälper tränaren nå sina träningsmål. Motionscyklar i mellan- och proffsklass kommer oftast med pulsprogram. Då hålls pulsen på önskad nivå genom automatisk justering av motståndet på maskinen. Förinställda program, mätning av progress och konditionstester motiverar att träna aktivt.
Motionscykel eller annan träningsmaskin
Motionscykel är en av de enklaste och tryggaste kardiomaskinerna. Största skillnaden till andra träningsmaskiner är att man sitter på sadeln, vilket innebär mindre belastning på knän och leder, lägre skaderisk och större bekvämhet. På en träningscykel kan man dessutom läsa en bok eller surfplatta medan man tränar. En motionscykel tar också upp minst utrymme jämfört med andra träningsmaskiner och är oftast lätt att stuva undan efter träningspasset.
Med rätt justering av sadel och styre får man en ergonomiskt bra körställning. Detta minskar besvär på ryggdelen under träningspass som till exempel löpare och tränare på crosstrainer ofta upplever. Körstställning på en motionscykel jämfört med spinningcykel är mera upprätt och mindre vikt läggs på armar.
Vilken motionscykel ska jag välja
Det finns många saker att tänka på när man väljer en träningscykel. Det är bra att välja en motionscykel som passar dina träningsmål och konditionsnivå. Hur stort utrymme har du hemma? Har du just börjat cykelträna eller har du cyklat aktivt redan en längre tid? Hur många gånger i veckan kör du cykelpass? Vilka mål har du? Hur stor är din budget? Hur lång är du och hur mycket väger du? Gillar du manuell justering av motstånd eller en datorstyrd?
I regel är motionscyklarna i den övre prisklassen större, mera välbyggda, tåliga och med ett bredare urval av program. När du väljer cykel bör du ta hänsyn till inställningsmöjligheterna för sadeln och styret, speciallt om du är kortare eller längre än en genomsnitt person.
Om du kör tuffa cykelpass och snabba intervaller vill du kanske skaffa en cykel med kraftigt svänghjul på 6-20 kg. Ett större svänghjul innebär mer motstånd och smidigare träningspass. För nybörjare och lätt träning räcker det generellt med mindre svänghjul på 4 - 6 kg. Dock finns det stora skillnader i vridmoment och konstruktion mellan olika cykelmodeller, så även en lättare cykel kan faktiskt ge ett effektivt motstånd.
Datorn på motionscykeln kan också påverka ditt val. Nästan alla modeller mäter distans, hastighet och kalorier. De flesta cyklar i övre prisklassen har förinställda program, såsom intervaller, backträning, bantningsprogram och konditionstester. Speciellt aktiva tränare med målinriktad träning har stor nytta av att kunna testa kondition regelbundet.
Vanliga frågor
-Hurdan är en bra körställning?
När du sitter på sadeln med pedalen i nedfällt läge ska knät inte vara helt sträckt så att knälederna inte belastas för mycket. Du bör heller inte svänga sidovis för mycket när du cyklar. Armbågarna ska gärna vara lätt böjda.
- Vad menas med vevarmslängd?
Längden på vevarm mäts från pedalens mittpunkt till den punkt där pedalarmen fästs. Denna längd bestämmer cirkelns längd, dvs. längden på ett varv. Större motionscyklar har generellt längre vevarmar och därmed större cirkel. Ju större cirkel desto större benets rörelseomfång och effektivare träning.
- Innebär tungt svänghjul mer motstånd?
Inte nödvändigtvis. Till exempel vissa maskiner med svänghjul på 7 kg kan ge mer motstånd än en träningscykel med 10 kilos svänghjul. Motståndet har mera med storleken på magneten runt svänghjulet att göra samt placeringen av magneten. Ett kraftigare svänghjul medför dock alltid en jämnare körning på motionscykeln.