Köpguide: Motionscykel

Hur väljer jag rätt motionscykel?

Motioncykeln är en av de vanligaste träningsredskapen för hemmet, och det är av goda skäl! Den hjälper dig att förbränna kalorier, är skonsam mot knän och fotleder. Att använda en motionscykel främjar en god hälsa och hjälper dig att gå ner i vikt. För vissa människor är det bättre för hälsan än till exempel ett löpband. För andra är det tillgängliga utrymmet den avgörande faktorn. I den här köpguiden tittar vi närmare på motionscyklarnas olika funktioner och de skillnader som du bör vara särskilt uppmärksam på när du köper en motionscykel.

 

 


Innehåll i guiden:

  1. Varför välja en motionscykel?
  2. Traditionell motionscykel
  3. Recumbent eller liggcykel
  4. Funktioner
  5. Pris
  6. Garanti & Service

Varför välja en motionscykel?

För det första är en motionscykel perfekt för hemmaträning. Den tar inte mycket plats och du kan titta på dina favoritprogram på tv medan du tränar. Den är lämplig för användare i alla åldrar och konditionsnivåer. Den är lätt och bekväm att använda, men den är också ett utmärkt sätt att göra riktigt tuffa aeroba övningar. Den är särskilt bra för underkroppens muskler och uthållighetsträning. Det är också en säker träningsmaskin. Och som nämnts ovan är motionscykeln lågintensiv. Cykling kan förebygga skador och främja rehabilitering.
Det finns olika typer av motionscyklar. Vilken skulle passa dig bäst? Nedan har vi grovt delat in motionscyklar i traditionella motionscyklar och liggcyklar. Det finns även spinningcyklar och andra trampdrivna träningsmaskiner för till exempel kontoret. Läs mer om de egenskaper hos traditionella motionscyklar och liggcyklar som du bör tänka på innan du köper din egen. Den här informationen kommer säkert att göra ditt val lättare!


Traditionell motionscykel

Traditionell motioncykel

Den traditionella motionscykeln är ungefär som en cykel. Sätet är dock större och handtagen är högre upp, vilket gör det bekvämare att cykla inomhus. Dessa modeller har funnits på marknaden under mycket lång tid, och nästan alla har förmodligen sett åtminstone någon form av motionscykel när de besöker vänner eller släktingar.

Den traditionella motionscykeln är lätt att kontrollera och använda. En traditionell motionscykel används i upprätt läge och används oftast i sittande ställning. Det går dock även att träna stående, åtminstone om motionscykeln är tillräckligt robust. Styret sitter framme och pedalerna sitter under kroppen. Du kan ta en paus när du vill - helt enkelt genom att sluta trampa. Svänghjulet fortsätter att snurra och saktar långsamt ner. Ibland, vid höga hastigheter, kan du till och med känna att cykeln snurrar snabbare än pedalerna. Detta är den största skillnaden mot till exempel spinningcyklar, där du inte kan sluta trampa plötsligt, utan dina fötter rör sig med pedalerna när hastigheten sakta avtar.
Staplade motionscyklar är numera mycket sofistikerade. De behöver vanligtvis alltid en strömförsörjning, eftersom deras kontrollpanel har ett stort antal funktioner och motståndskontroller. Därför är dessa cyklar inte alltid lämpliga för garage eller utomhusbruk. På displayen kan du registrera tid, cyklad sträcka, förbrukade kalorier och puls samt välja användarprofil och träningsprogram från konsolen.

Vissa motionscyklar har inget ryggstöd. I allmänhet är en motionscykel som kan trampas i upprätt läge lämplig för nästan alla. Vissa muskuloskeletala tillstånd, till exempel ryggproblem, kan dock begränsa köpet av en standardmotionscykel. Äldre personer som redan har en markant försämrad balans och kondition kan också finna att en liggande motionscykel är ett säkrare val.


Recumbent eller liggcykel

En recumbent eller liggcykel är en motionscykel med en låg ram och en bakåtlutad position. Detta gör den lämplig för personer med ryggproblem, personer med begränsad rörlighet och äldre träningsentusiaster, samt är ett bra val för nybörjare. Liggcykeln är utmärkt för att öka benstyrkan. Med ryggen stödd och orörlig måste benen arbeta hårdare utan att mitt- eller överkroppen svajar. Många människor kan komma i form på denna maskin utan smärta.

Det liggande ryggstödet är lätt att sätta sig på och ger en mycket avslappnad och ergonomisk position när du cyklar, vilket ökar användarkomforten. Ryggen belastas mindre tack vare det liggande läget och det extra stödet från ryggstödet jämfört med en traditionell motionscykel. Liggcyklar har också ofta ett bredare säte och vikten fördelas över en större yta. Dessutom är händerna fria. Allt detta bidrar positivt till träningsupplevelsen. Det är lätt att titta på tv, läsa en bok, spela ett spel eller till och med prata i telefon när man tränar på en liggcykel.
Som liggcyklar är bekvämare att träna på är de lite svårare att uppnå samma höga energiförbrukning som vanliga motionscyklar. Det är dock möjligt. Det finns inte heller något sätt att byta position, vilket kan bli tråkigt om du inte har tid. Den här modellen av motionscykel tar också mer plats än den traditionella modellen.

Se alla Recumbents


Funktioner

Det finns olika typer av motionscykel modeller med olika funktioner. Även inom sina egna underkategorier har modellerna sina egna styrkor. Följande punkter är värda att tänka på innan du fattar ditt beslut. Tänk på vilka dina träningsmål är och vilka funktioner som hjälper dig att uppnå dem. Vilka är viktigast för dig och vilka kommer att öka din motivation att träna?

Komfort, position och justeringar

Mer prisvärda motionscyklar har inte samma kvalitetsdelar och bra ergonomi som dyrare modeller. Därför kan det vara obekvämt att sitta och använda dem och trampa ojämnt. Högre prissatta cyklar håller år efter år, är bekväma att sitta på, har en jämn rörelse och är effektiva att träna på.
Dyrare modeller har begränsad justerbarhet. En kvalitativ motionscykel har en bekväm och mjukt justerbar sadel och styrstång. Pedalerna har också ett bra avstånd till varandra på högre utrustningar, vilket gör det möjligt för benet att sträcka ut sig. I många fall är pedalerna i högre kvalitet större och har en rem eller annan stödmekanism, så att även storfotade personer kan träna på cykeln med lätthet. Vissa personer kanske föredrar ett bredare säte, medan andra föredrar rätt avstånd för sig själva.
Så det är värt att tänka på hur ofta du använder din motionscykel och hur höga dina konditionsmål är Om du använder den regelbundet är det en bra idé att hitta en modell med rätt inställningar för dig. Mindre bekväm användning kan börja gå dig på nerverna och du kanske inte använder cykeln. Om din träning å andra sidan bara är tillfällig och inte särskilt intensiv kommer dessa faktorer inte att spela så stor roll.

Ram och storlek

Storleken på en träningscykel påverkar dess stabilitet. En bredare och tyngre maskin är lättare att hålla på plats, men den bör inte vara för tung. Å andra sidan måste du överväga om ramen måste ha en viss form. Först ska du fundera på hur mycket utrymme du har för träningscykeln. Tänk sedan på vilka krav som ställs på maskinens storlek. Smalare modeller är mer benägna att vingla, och särskilt när det är stationärt är det inte alltid säkert att cykla, eftersom cykeln kan tippa över. Det är viktigt att kunna lita på sin egen träningsutrustning, vilket ökar din motivation och dina prestationer. För personer med nedsatt rörlighet och för rehabilitering är en ram med låg eller öppen mittpunkt ett bättre val, vilket gör det lättare att komma åt cykeln.

Motstånd

Nästan alla motionscyklar har ett magnetiskt motstånd som justeras manuellt eller elektroniskt. I äldre modeller har man också använt remmotstånd eller lagermonterade rullar för att bromsa svänghjulet. Fördelen med justering av det magnetiska motståndet är till exempel att det är tystare än bältesmotstånd. Även luftassisterade enheter ger upphov till mer buller än magnetassisterade motionscyklar. Magnetiskt motstånd kan delas in i tre olika kategorier: manuell permanentmagnet, motoriserad permanentmagnet och elektromagnetiskt motstånd. Nedan hittar du mer detaljerad information om varje typ av motstånd.

Manuellt permanentmagnetmotstånd

Mer sofistikerade motionscyklar har vanligtvis manuellt permanentmagnetmotstånd där magnetringen flyttas manuellt med hjälp av en justeringsratt, som vanligtvis är placerad på den vertikala pelaren. Magnetens avstånd från svänghjulet avgör hur mycket magneten gör motstånd mot svänghjulets rörelse. Denna typ av motionscykel med motstånd har vanligtvis en enkel konsol utan träningsprogram och utan behov av nätström, konsolen drivs av batterier.

Servo / Motoriserad permanent magnetisk motståndsmotor

Motoriserad permanent magnetmotstånd finns vanligtvis på motioncyklar i mellanklassen. I en servostyrd permanentmagnet styrs den magnetiska ringens avstånd från svänghjulet av en särskild servomotor, som justeras direkt från konsolen. Motorstyrt magnetiskt motstånd möjliggör också träningsprogram som automatiskt justerar motståndet i enlighet med träningsprogrammet. Ofta visar konsolen på en servostyrd träningscykel också effekten i watt, men detta är en beräknad uppskattning av effekten, dvs. den motsvarar inte den faktiska effekten i watt som ergometern ger. Denna typ av motionscykel kräver nätström för att fungera.

Induktion / elektromagnetisk motstånd

Induktionsmotstånd är det mest avancerade magnetiska motståndet, det mest exakta samt det mest effektiva jämfört med andra typer av motstånd. En motionscykel med elektromagnetiskt motstånd mäter träningens effekt i watt. Dessa hjul kallas oftast ergometrar och används vid konditionstester på grund av deras exakta och konsekventa effektutgång. Elektromagnetiskt motstånd möjliggör ett tyngre motstånd och fler motståndsnivåer. I ett elektromagnetiskt motstånd är själva elektromagneten fixerad i sitt läge och mängden ström som tillförs den bestämmer magnetens effekt. Ju mer ström som leds genom magneten, desto mer gör den motstånd mot svänghjulets rörelse och gör trampandet tyngre. Dessutom justerar elektromagnetiska motionscyklar motståndsnivåerna mycket snabbare än motionscyklar med permanentmagnet. Den här typen av motstånd kräver nätström för att fungera.

Svänghjul

Det finns olika storlekar och vikter på svänghjul. Detta har en inverkan på komforten vid trampning. Ett tyngre svänghjul känns mer naturligt jämfört med ett lättare svänghjul och ökar komforten eftersom det rullar lättare även när du slutar trampa. Det är lite som att cykla på en riktig cykel. I allmänhet har motionscyklar svänghjul på 5, 7 och 9 kg, men gym har också svänghjul på 20 kg. Ju tyngre svänghjulet är, desto större är motståndet och desto mjukare känns trampningen. Känslan påverkas dock också av vridmomentet och cykelns konstruktion.

 

Hometrainer - visning och egenskaper

Display och egenskaper

Högkvalitativa motionscyklar har bättre teknik och elektronik och fler funktioner. Du kan förmodligen hitta en trippmätare och en hastighetsmätare på nästan alla maskiner. Konsolen har också förprogrammerade träningsprogram som gör att du till exempel kan trampa en viss sträcka, i en viss hastighet, göra intervallträning eller hålla dig inom en viss hjärtfrekvens. Motståndet ändras till exempel automatiskt. Detta ökar motivationen för att träna, till exempel när du går ner i vikt. Displayen är vanligtvis en LCD- eller LED-skärm som visar inte bara distans och hastighet utan även träningstid, effekt, puls och kaloriförbrukning. Mer sofistikerade displayer har en pekskärm och internetanslutning, med möjlighet till integrerad programvara som iFIT. Displayen justerar ofta motståndet elektroniskt och konsolen kan användas för att definiera användarprofiler och registrera träningspass. För vissa användare är det viktigt att konsolen har hållare för smarta enheter, en bok och/eller en vattenflaska. Fläktar kan också göra träningen bekvämare, vilket gör att du kan träna längre och bättre.

Pulsmätning på motionscykeln

Pulsmätning

Vill du övervaka din puls och komma i form med hjälp av pulsinformation? Då måste din motionscykel ha en hjärtfrekvensmottagare och trådlös pulsmätning. Handhållna sensorer ger också en ungefärlig hjärtfrekvens, men den är inte lika tillförlitlig som data från till exempel ett pulsbälte. Information om hjärtfrekvens kan användas på många olika sätt. Den kan användas för att hålla sig under eller över en viss pulsgräns (larm), så att träningen inte är för hård eller för lätt. Det finns också träningsprogram där programmet justerar inställningarna, främst motståndet, för att hålla pulsen på önskad nivå.

 

Ergometer

Ordet ergometer dyker ofta upp när du introduceras till motionscyklar, och det betyder i princip att en motionscykel mäter effekten av ditt träningspass i watt. Ergometrar har ett elektromagnetiskt motstånd där mängden ström som leds påverkar magnetens styrka. Fördelen med ett elektromagnetiskt motstånd jämfört med ett konventionellt servostyrt eller motorstyrt permanentmagnetmotstånd är den snabba inställningen av motståndsnivåerna. Ergometrar används ofta i konditionstester eftersom det är lättare att jämföra wattantalet med andra eller tidigare resultat. Ergometrar är också populära för hemmabruk eftersom de möjliggör bättre övervakning av träningen.

Se alla ergometrar


Pris

Motionscyklar finns för alla behov och i många prisklasser. I den lägsta änden kostar de billigaste traditionella motionscyklarna över 100 euro. Om du vill investera i en högkvalitativ och långvarig motionscykel är det dock en bra idé att investera mer pengar. De högre prissatta motionscyklarna ligger på mellan 600 och 1 000 euro. Högklassiga motionscyklar kostar mer än 1 000 euro. Utbudet av liggcyklar är inte alls lika stort som för traditionella motionscyklar. De är också dyrare. Håll utkik efter specialerbjudanden så kan du få en högkvalitativ träningsutrustning till ett lägre pris!

 


Garanti och service

Ta väl hand om din motionscykel! Rengör den och damma av den regelbundet. I allmänhet kräver motionscyklar inte mycket underhåll. Lite smörjning och åtdragning. Garantierna varierar mycket. Som en tumregel gäller att ju längre garantin är, desto bättre kvalitet på motionscykeln. Ta reda på garantin i förväg: vad den täcker och vad den inte täcker.

Det lönar sig att besöka en butik för att testa vilken motionscykel som är bäst för dig. På så sätt kan du kontrollera inställningarna, skärmen, hur motståndet justeras och vilken effekt den har på ljudet.


Klicka här för att se våra motionscyklar


 

Mest populära produkter
Mest populära motionscyklar

Sort by

Stäng
per sida

10 synliga produkter

10 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

10 synliga produkter

10 synliga produkter