Balansbrädor

Filtrera

Stäng

Filtrera

Pris

Varumärke

Sort by

Stäng
per sida

11 synliga produkter

11 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

11 synliga produkter

11 synliga produkter


Bättre balans och motorik med en balansbräda

Balans är något som alla nog känner till, men de många kopplingar mellan balans och kropp tänker man inte lika ofta på. Ofta inser vi betydelsen av vår balansförmåga först när vi genomgår någon form av rehabilitering. Men för bra fysisk kondition och funktion samt förebyggning av skador är det definitivt värt att balansträna redan från barnåldern. Balans  behövs i nästan alla våra vardagliga sysslor, från att trä tråd genom en nål och stiga upp från sängen till löpning och hoppning.

Balansträning är för alla

Balansbräda är ett populärt redskap som passar såväl för hemmagym, skola och daghem som för gym, fysioterapi och coaching. Balansbräda kan användas med låg tröskel nästan var som helst. Någon balanstränar och tittar samtidigt på TV, en annan kör tuffa benpass med balansplatta som hjälpmedel. Plattan är lämplig för alla, oavsett konditionsnivå eller ålder, och det är användaren själv som bestämmer hur utmanande övningarna är. Alla har nytta av balansträning, både skolbarnet, nybörjaren i gymträning och den professionella fotbollsspelaren.

Balansbräda eller balansplatta är ett ostabilt plattformat redksap för träning av balans, reaktivitet och koordination. Balansbrädor kommer i olika material och storlekar. Meningen är att stå på plattan och försöka hålla balans. Man kan utmana träning genom att stå på huk, stå på ett ben eller tårna, blunda ögonen och så vidare. För att inte ramla omkull måste man hela tiden och ofta omedvetet korrigera sin kroppshållning. Ytliga och djupa muskler jobbar hela tiden aktivt och samtidigt. Balansträning erbjuder nyttig utmaning till normalt muskelarbete och variation till idrottarens träningsprogram.

Balansbrädor kostar nödvändigtvis inte mycket och är mångsidiga träningsredskap. De är oftast smidiga att ta med på resa så att du kan öva nästan var som helst. Träning med balansplatta förbättrar också koncentrationsförmåga och är dessutom roligt tillsammans!

Vilken balansbräda ska jag välja?

Det finns olika typer av balansredskap. Det finns balansplattor i hårt material som trä och mjuka balanskuddar som fylls med luft. Storlek, bredd och höjd samt form varierar. Ofta är balansplattan rundad eller har någon mittpunkt i botten som gör redskapet vingligt. Några balansbrädor kan användas på vardera sidor.

Balansplattor är perfekta redskap för funktionell träning och styrkepass. Alltid ta hänsyn till säkerhet när du balanstränar. För att underlätta träning kan man till exempel lägga en halkfri, tjock matta under redskapet eller stå nära väggen för extra stöd. Träna gärna utan skor och helst barfota för att få bästa möjliga känsla för underlaget och aktivera även de minsta musklerna i fotsulan. En balanskudde är ett utmärkt redskap att initiera balansträning och passar även de minsta barn i familjen. Balanskuddar används också på stolar för att aktivera bålmuskler under långvarig sittning samt förbättra koncentration och kroppshållning.

Hurdan balansbräda du än väljer, får du alltid nytta av att träna balans, motorik och koordination. Med balansträning för du starkare bålmuskulatur och bättre kroppshållning.