Filtrera

Stäng

Filtrera

Pris

Varumärke

Steglängd

Drivning

motstånd justering

Motståndsnivåer

Motståndssystem

Svänghjulsvikt

Max. användarvikt

Sort by

Stäng
per sida

17 synliga produkter

17 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

17 synliga produkter

17 synliga produkter

KOLLA IN DE TILLGÄNGLIGA TRÄNINGSAPPARNA

Det finns träningsappar som passar alla behov, och många av de träningsenheter som säljs av Fitness Store är kompatibla med en eller flera av dem. Därför har vi samlat de mest populära träningsapparna så att du kan bläddra igenom dem. Kolla in dem och ta din träning till nästa nivå med appar!

Se alla träningsappar →


Crosstrainers - Hur väljer man en crosstränare

Crosstrainer är ett utmärkt men ändå skonsamt redskap för träning av hela kroppen. Crosstrainer är en kombination av löpband, motionscykel och steppmaskin som utmanar upp till 80 % av vår muskulatur. Träning på crosstrainer utvecklar effektivt lår, vader, rumpa, rygg samt överkropp. Energiförbrukning är högt och hela kroppen förstärks.

Crosstrainers kallas också för elliptiska maskiner. Vi träning griper man om handtagen som går fram och tillbaka. Fötterna placeras på fotstöd som följer en elliptisk bana. Träning påminner om längdskidåkning med ett brett rörelseomfång. Bålmuskulatur utmanas effektivt jämfört med träning i sittande ställning. För större utmaning av bål och balans släpper man handtagen och låter endast benen jobba.

Flesta crosstrainers har träningsdator för mätning av tid, distans, RPM och kalorier. På de dyraste maskinerna kan man skapa egna träningsprogram och utnyttja större utbud av förinställda program såsom intervaller och pulsprogram.

Crosstrainer eller annan träningsmaskin?

Träning på crosstrainer är skonsamt för leder och därför idealiskt för rehabträning samt personer med övervikt eller begränsningar. Träning aktiverar både överkropp och underkropp och medför ett mer holistiskt muskeljobb jämfört med till exempel cykelträning eller löpning. Speciellt effektivt aktiveras bålmuskulatur. Om du är en aktiv löpare är det ingen dålig idé att variera sin träning med till exempel crosstrainerpass då och då. Man får nyttig variation och skaderisker förminskas.

Vilken crosstrainer är bäst för mig?

Några saker att ha i åtanke innan du gör köpbeslutet:  Hur stort utrymme har du för en crosstrainer? Hur ofta tränar du? Har du övervikt? Hur stor är din budget ut? Vill du ha lång steglängd eller en kortare? Gillar du manuell styrning av motstånd eller datorstyrd?

Som en tumregel gäller att ju större och dyrare maskin, desto längre och elliptisk steglängd på crosstrainern. På mindre och billigare maskiner är steglängd kortare och liknar löpning mera än skidåkning. Ju längre steglängd, desto större rotation på överkropp och desto effektivare träning. Crosstrainers i den dyrare prisklassen är oftast stabilare och kommer med kraftigare ram och svänghjul, vilket gör träning stabilt och smidigt.

Vanliga frågor om crosstrainers

-Vad betyder steglängd?

Steglängd är längden på benens elliptiska rörelse när man tränar på crosstrainern. Om steglängd är 46 cm innebär det att dina fötter rör sig horisontellt fram och tillbaka 46 cm i en pedalcykel. Ju längre du är, desto större borde steglängden vara.

-Innebär tungt svänghjul mer motstånd?

Inte nödvändigtvis. Till exempel någon modell med svänghjul på 7 kg kan ge mer motstånd än en annan på 10 kg. Motståndet har mera med storleken på magneten runt svänghjulet att göra samt placeringen av magneten. Ett större svänghjul medför dock alltid en smidigare gång på crosstrainern.

- Vad är skillnad mellan framdriven och bakdriven crosstrainer?

Crosstränare med frontdrift har svänghjulet på framdelen av maskinen, medan bakdrivna har svänghjulet baktill. Mindre och billigare modeller är oftast bakdrivna. Framdrivna maskiner tar mer utrymme höjdvis eftersom pedalerna sitter högre upp än på bakdrivna. Crosstränare med bakdrift har en mer löpande bana, medan framdrivna crosstrainers har en mer elliptisk, skidliknande bana som är skonsammare för knän och leder.