Köpguide: Crosstrainer

Hur väljer jag rätt crosstrainer för mig?

En crosstrainer (eller elliptisk tränare) är en holistisk, effektiv och lågintensiv träningsmaskin. Dess mångsidighet har gjort den till ett populärt val för många träningsentusiaster. Att använda en crosstrainer utmanar både under- och överkroppens muskler och uthållighetskonditionen, vilket främjar kaloriförbrukningen och kroppsformningen. Den elliptiska rörelsen med benen är bred och smidig och påminner om gång och löpning, men pedalerna stöder rörelsen under hela träningspasset. Rörelsen är kontrollerad för både ben och armar. Händerna rör sig fram och tillbaka medan fötterna gör en roterande rörelse.  
Crosstrainers finns i alla former och storlekar, så du måste veta vilka funktioner du vill ha av maskinen och vilka dina mål är. Vi har sammanställt några tips nedan för att hjälpa dig att välja rätt crosstrainer för dig, så att du säkert hittar din!

 

 


Innehåll i guiden:

  1. Lämpligt utrymme för en crosstrainer
  2. Vad är dina krav för en crosstrainer?
  3. Pris på crosstrainers?
  4. Funktioner
  5. Garanti

Lämpligt utrymme för en crosstrainer

Var planerar du att placera crosstrainern? Om utrustningen kommer till ditt hem är det bättre att placera den i ett vardagsrum än i ett kallt garage eller förråd. Crosstrainers har mycket elektronik, så de bör förvaras omsorgsfullt. Om crosstrainern däremot ska in i ett svalt utrymme med temperaturväxlingar bör du lägga någon form av slitstark matta eller kudde under maskinen. Å andra sidan rekommenderar vi inte heller ett för varmt rum, eftersom det gör träningen mycket obekväm. Det bästa rummet är ett rum med en tv eller ett ljudsystem. Detta är ett bättre sätt att hålla sig motiverad när du tränar, titta på ditt favoritprogram på TV eller lyssna på din favoritmusik för träning.

Crosstrainers är stora träningsredskap. De är mellan 110 och 200 cm långa och 55 och 100 cm breda. De är ungefär 1,5 till 1,7 meter höga. Det är också bra att ha utrymme runt elliptikern för att säkerställa säker träning och enkel åtkomst till maskinen. Det är bra att lämna cirka 15 till 20 cm utrymme på varje sida. Crosstrainers väger också en hel del. Generellt sett behöver större användare en robustare maskin. Beroende på modell har vissa crosstrainers hjul för att göra det lättare att flytta och transportera utrustningen. Vissa är till och med hopfällbara. I allmänhet flyttas inte tyngre utrustning så mycket, så placeringen bör övervägas noga.


Vad är dina krav på en crosstrainer?

Söker du en crosstrainer för fritidsjogging, fitness, löpning eller hård intervallträning? Eller är din användning varierad? Är maskinen bara till för dig eller kommer det att finnas fler än en användare? Hur tunga och vältränade är användarna? Dessa faktorer är de första kraven på en elliptisk maskin.

Crosstrainers kan grovt delas in på följande sätt:

1. Bakhjulsdrift, med det stora svänghjulet och transmissionen baktill.
2. Framhjulsdrift, med svänghjulet och transmissionen framtill.

Alla typer har utrustning av hög kvalitet. Generellt sett har bakhjulsdrift en något mer elliptisk bana, medan framhjulsdrift har en något grundare men ofta längre bana. Beroende på modell varierar känslan beroende på de olika biomekanikerna, den elliptiska banan samt pedalernas och greppens avstånd och fasthet. Nedan delar vi upp crosstrainers ytterligare utifrån de vanligaste kraven.

  • Lutning möjliggör aktivering av olika muskelgrupper. Du kan till exempel träna på platt mark eller simulera ett träningspass i uppförsbacke.
  • Justering av steglängden gör att du kan diversifiera din träning. Du kan träna genom att gå (kortare steglängd), mer intensivt eller springa (längsta steglängd). Detta är ofta ett kriterium när det finns flera användare av olika storlek.
  • Elektromagnetisk motståndsstyrning är vanligast i maskiner av högre kvalitet, vilket ger en tystare maskin, exakt motståndsstyrning och en smidig pedalkänsla.
  • Ergometriska crosstrainers mäter motståndet i watt. Många idrottsmän och hårda motionärer uppskattar den här funktionen eftersom den möjliggör ett mer optimalt träningspass.

Det exakta behovet bestäms oftast av maximal användarvikt, funktioner i kontrollkonsolen, steglängd, rörelseomfångets lämplighet och smidighet (biomekanik, svänghjul, ram, pedaler, grepp) lämplighet och motståndskrav. Priset är naturligtvis det första man måste ta hänsyn till när det gäller utrustningens kvalitet.

Visa alla crosstrainers med framhjulsdrift
Visa alla crosstrainers med bakhjulsdrift


Crosstrainer display & console

Pris på en crosstrainer?

Det är stor skillnad i kvalitet och funktioner mellan elliptiska maskiner. Därför varierar också prisintervallen mycket. Priset påverkas av utrustningens hållbarhet, material, teknik och elektronik. Observera att även inom samma prisklass kan det finnas stora skillnader beroende på modell.

Crosstrainers under 4000 SEK

De mest prisvärda crosstrainers är lämpliga för hemmabruk för nybörjare och de som fortfarande undrar om den här typen av träningsutrustning är något för dem. Motståndsjusteringen är vanligtvis manuell och steglängden är mycket kort. De kan inte rekommenderas för personer som tränar mycket eller för intensiv träning. Dessutom är en gångliknande bana i allmänhet inte naturlig för crosstrainers i den här prisklassen. Garantiperioderna är vanligtvis högst ett år.

Se alla crosstrainers i denna prisklass

crosstrainers för 4000 - 6000 SEK

Du kan få en grundläggande crosstrainer för det priset. Dessa har en relativt kort steglängd (30-40 cm) och en enkel styrkonsol med elektroniska kontroller. Ramen är inte särskilt styv och inte särskilt tung (30-50 kg), vilket också begränsar användarens vikt (under 120 kg) och intensiteten i övningen.

Se alla crosstrainers i denna prisklass

Crosstrainers för 6000 - 10 000 SEK

För det priset kan du redan få en bra crosstrainer. Steglängden är längre (40-50 cm), kontrollkonsolen är mer mångsidig och ramen är mer hållbar (50-70 kg), vilket möjliggör en högre användarvikt och ett mer intensivt träningspass. Skärmen har vanligtvis många fler funktioner och inställningar, vilket gör att användaren kan utföra ett mer varierat träningspass.

Se alla crosstrainers i denna prisklass

Crosstrainers för 10 000 - 16 000 SEK

Crosstrainers i den här prisklassen har bra biomekanik för ökad komfort. De har också en avancerad kontrollkonsol med ett stort antal olika funktioner. Motståndet och effektvärdena är högre än hos billigare enheter. Ramarna är också robusta (vikt 60-90 kg), vilket gör det möjligt att utföra alla typer av övningar. Vissa maskiner kan ha lutningsjustering och justerbar steglängd, vilket ger möjlighet att belasta musklerna på olika sätt.

Se alla crosstrainers i denna prisklass

Crosstrainers över 16 000 SEK

De dyraste crosstrainers är redan toppklassiga när det gäller prestanda och uthållighet och passar även för gym och fitnesscenter. Dessa maskiner har ofta justerbara steglängder, utmärkt biomekanik och tunga ramar (90 kg+). Crosstrainers är också de mest mångsidiga av alla och har ofta en fläkt för ökad träningskomfort. Rekommendationen för maximal användarvikt ligger vanligtvis runt 150 kg.

Se alla crosstrainers i denna prisklass


Mer information om funktioner

Beroende på modell har crosstrainers många olika funktioner. Du bör i förväg överväga vilka av följande funktioner som är nödvändiga för dig, vilka som är viktiga och vilka som inte är så viktiga. På så sätt betalar du för de delar som passar dina behov.

Kroppsvikt och maximal användarvikt

Ju starkare ramen är, desto mer vikt kan den bära. Ofta har de billigaste maskinerna en maximal användarvikt på 100 kg, och detta ökar ju högre kvalitet crosstrainern har. Om du väger mer än 80 kg rekommenderar vi att du köper en crosstrainer som inte ligger i den mindre änden av skalan och som har en maximal användarvikt på 120 kg eller mer. Detta kommer att göra din träning bekväm och effektiv. Om du vill ha en riktigt hållbar elliptisk maskin bör du leta efter en modell som använder hållbart stål och har kvalitetslager och svetsar av hög kvalitet. I det här fallet klarar den vanligtvis omkring 150 kg eller ännu mer.

Steglängd

Steglängden på en crosstrainer är avståndet mätt mellan framsidan av framfoten och framsidan av bakfoten när fötterna står på enhetens stativ och stativen står så långt ifrån varandra som möjligt. Ju längre du är, desto längre är din naturliga steglängd och desto längre steglängd kräver du av din crosstrainer. Generellt sett har crosstrainers av god kvalitet en lång steglängd (45-60 cm). 

En kortare steglängd räcker för gångtempo eller lättare träning, men för snabbare och mer intensiv träning, särskilt löpning, krävs en längre steglängd. En för kort steglängd kan minska träningsmotivationen, eftersom den inte rymmer de övningar du behöver.

Biomekanik och trajektories

Biomekaniken bestäms till stor del av den elliptiska enhetens ergonomi och kraftöverföringssystemet. Om du vill ha en enhet med god biomekanik måste handtagen och fotstöden vara på lämpligt avstånd från varandra och enheten måste vara lätt att komma åt. Fötterna bör inte stå för långt (brett) ifrån varandra. Ju mer naturligt rörelseomfång och ju mer anpassningsbara inställningarna på crosstrainern är, desto bekvämare är den att använda. De stora pedalerna och den tysta kraftöverföringen bidrar till användarkomfort.

Svänghjulets vikt

Ett tyngre svänghjul indikerar vanligen en mjukare och stabilare rörelsekänsla och påverkar även motståndet. En genomsnittlig bra crosstrainer har vanligtvis ett svänghjul på cirka 5 till 7 kg, och de bästa modellerna har upp till 10 till 15 kg. Förhållandet mellan svänghjulen spelar också roll för rörelsens hastighet och jämnhet. Det är också värt att kontrollera enhetens totala vikt. Om totalvikten verkar för låg i förhållande till svänghjulets vikt kan svänghjulets vikt vara överdriven, eller så kan dess vikt vara uttryckt som massan i rörelse, vilket är ett vanligt men något missvisande sätt att uttrycka svänghjulets vikt.

Motståndsnivåer och justering av motstånd

Generellt kan man säga att det är bättre att köpa en crosstrainer med fler motståndsnivåer än bara några få. På så sätt kan du justera motståndet för att passa olika övningar på ett mer varierat sätt, lite som på en cykel. Men det är viktigt att kontrollera inte bara motståndsnivåerna utan även det maximala motståndet, eftersom vissa crosstrainers har en mer tätt skiftande inställning.

Nästan alla crosstrainers fungerar med antingen elektromagnetisk eller magnetisk motståndsjustering. Elektromagneten har inga rörliga delar, men ett magnetfält bromsar svänghjulet. Den elektromagnetiska regleringen (servomotor) levererar en viss mängd ström till elektromagneten, vilket ökar eller minskar motståndet. På detta sätt slits inte delarna och enheten behöver sällan underhållas. Motståndsjusteringen är också tyst, smidig och exakt och gör inte trampningen ojämn. magnetbromsen är mekaniskt justerad. Den har en rörlig del på vilken små magneter är fästade. Motståndet bestäms av avståndet mellan svänghjulet och den magnetiska delen. Ju närmare magneten är svänghjulet, desto högre är motståndet. Sådana anordningar är i allmänhet billigare. Pedalkänslan är fortfarande bra och de stör inte andra utrustningar.
Resistansbandsdrivna crosstrainers är nästan obefintliga. De är billiga och vanligtvis inte särskilt hållbara eller av hög kvalitet.

 

Display

I allmänhet gäller att ju större och bättre kvalitet displayen är och ju fler funktioner den har, desto dyrare blir crosstrainern. Displayen i dag är oftast avancerade LCD-skärmar eller pekskärmar. Dessa skärmar har ett stort antal indikatorer för att övervaka din träning och använder även den senaste tekniken för att förbättra motivation och komfort. De har integrerade program som gör att du kan träna på ett mer mångsidigt sätt. Du kan till exempel träna till musik, titta på tv, ladda ner övningar från internet och använda Google Maps för att träna i olika terräng. Dessutom är de färdiga apparna mycket mångsidiga och ger dig till och med muntlig feedback. Det är värt att kontrollera om din enhet är Apple- eller Android-appkompatibel om dessa faktorer är relevanta för dig.

Basiska LED-display är också fortfarande populära. De har vanligtvis mätvärden för att spåra din träning: träningstid, avstånd, förbrukade kalorier, effekt (watt), hastighet och puls. LED-skärmar är i allmänhet billigare, men det finns även LCD-skärmar som inte använder avancerad teknik. Förutom handhållna sensorer har högkvalitativa enheter en trådlös hjärtfrekvensmottagare för noggrann övervakning av hjärtfrekvensen. Med hjälp av kontrollkonsoler kan du justera motståndet, lyssna på musik och ställa in användarprofiler. Olika konsoler har olika antal förprogrammerade övningar. Antalet kan variera från några få till flera dussin! Till grundprogrammen hör fettförbränning, backträning, varierande terräng och intervallträning. De bättre maskinerna har också förprogrammerade övningar som baseras på pulskontroll. Om crosstrainern har kontroll av lutning eller kadens kan dessa program dra nytta av dessa funktioner, vilket gör träningen varierad och mer utmanande för olika muskler.

Allmänna funktioner

Allmänna funktioner på crosstrainers är bland annat fläktar i styrkonsolen och hållare för böcker, vattenflaskor och smarta enheter. Om någon av dessa är en faktor som håller dig motiverad eller ökar din motivation att träna, är det värt att välja en crosstrainer med den funktionen!


Garanti

Garantin handlar till stor del om utrustningens hållbarhet. Vanligtvis är garantin olika för ramen och andra delar som motor, transmission, display och plastdelar. Garantin varierar från ett till tre år.



Gå till crosstrainers här>


 

Populäraste produkter
Populäraste crosstrainers

Sort by

Stäng
per sida

9 synliga produkter

9 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

9 synliga produkter

9 synliga produkter