Medicinbollar

Filtrera

Stäng

Filtrera

Pris

Varumärke

Vikt

Sort by

Stäng
per sida

11 synliga produkter

11 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

11 synliga produkter

11 synliga produkter


Medicinboll för allsidig träning

Funktionalitet är dagens ord när det gäller träning och medicinboll är ett effektivt träningsredskap vid funktionell träning. Medicinboll är en träningsboll med vikt. Med en viktboll utvecklar du styrka och explosivitet samt förbättrar balans, kroppskontroll och koordination. Träning med medicinboll är speciellt effektivt för bålmuskulaturen. Förutom den klassiska medicinbollen finns det andra typer av viktbollar, som väggbollar eller wallballs och slamballs.

Träning med medicinboll är roligt och passar alla nivåer av tränare, såväl professionella idrottare som seniortränare. Medicinboll används ofta inom crossfit samt inom fysioterapi och rehabilitering av skador. Träning med viktboll belastar inte lederna så mycket och ger ofta ett lämpligt motstånd för pilates och stretching. Träningsbollar är också utmärkta redskap för hemmagym och uteträning.

Funktionell träning

Övningar med viktboll bygger upp snabbhet och explosivitet samtidigt som de stärker bålen. Belastning justeras enkelt genom att använda olika medicinbollar och vikt, ändra antalet repetitioner och sets och så vidare. Med medicinboll är det enkelt och kul att kombinera övningar så att man  till exempel gör först knäböj varefter man kastar bollen kraftigt på golvet. Då får man utmaning för både underkropp, bålmuskler och överkropp. När övningen utförs snabbt och intensivt utvecklas också syresomsättning och cirkulation, vilket återspeglas i förbättrad uthållighet. Träning med medicinboll är förutom mycket funktionellt också en av de bästa sätten för viktminskning. Speciellt roligt med viktbollar är att man enkelt kan träna parvis med den.

Olika viktbollar

Valet av viktboll beror inte bara på träningssyftet utan också på tränarens ålder samt nivå av kondition och styrka. Det finns olika typer av viktbollar i olika vikter, från 1 till 16 kg beroende på typ. Lättare bollar är ofta mindre i diameter.

Den klassiska medicinbollen studsar tillbaka när den kastas på marken eller golvet. Den fasta bollen är tillverkad av gummi eller gummiblandning och man får ett stadigt grepp om ytan.

Slamball är en slitstark, mjukare viktboll speciellt avsedd för kraftig slängning på marken eller golvet. Slamball studsar inte och skadar inte tårna, något som förbättrar säkerhet och är trevligt även för andra tränare i närheten. Slamming utmanar särskilt effektivt bålmuskler men även överkroppen. Håll bollen ovanför huvudet med aktiverad överkropp och core. Släng, alltså slamma bollen på marken med så mycket kraft och hastighet som möjligt med en aning böjda knän. Repetera.

Medicinboll med handtag på vardera sida är speciellt populär i fysioterapi och rehabilitering. Handtagen innebär stadigt grepp antingen med en hand eller båda. Medicinboll med handtag är perfekt redskap för till exempel sittande rotation av överkropp för bålmuskler samt många andra övningar som man gör med kettlebells och andra fria vikter. På grund av design tål denna viktboll dock inte slamming på golvet.

Wallball är en delikatare version av medicinboll och avsedd för viktbollsträning mot väggar. Den studsar endast en aning, något som utmanar träning ytterligare. Materialet är mjukt, ofta läder eller syntetiskt läder, vilket gör hantering mycket bekvämt.

I sortimentet finns också små viktbollar, ett mycket greppvänligt och bekvämt alternativ till hantlar och populära framför allt i pilates och rehabilitering.

Märk gärna att medicinbollar och slamballs i gummi eller gummiblandning kan göra markeringar på vägg och golv. Ifall du har ömtåliga golv och väggar, är det en bra ide att skaffa wallballs istället.