Filtrera

Stäng

Filtrera

Pris

Varumärke

Storlek

Sort by

Stäng
per sida

18 synliga produkter

18 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

18 synliga produkter

18 synliga produkter


Allmänt om gymbollar

Gymboll som är ett uppblåsbart träningsredskap i plast och gummi har har flera namn, till exempel pilatesboll, fitnessboll, träningsboll, balansboll, sittboll. Fitnessbollar kommer i olika storlekar, färger och användningssyften och ofta med en pump. Det finns gymbollar med ytmönstring, bollar med taggar, bollar med textilskydd, dubbelbollar, bollar för hemträning, professionell gruppträning, fysioterapi och så vidare. Gymboll kan anses vara grundsten till mångsidig kroppsträning, träning för balans och koordination samt rehabilition. Träning med fitnessboll passar alla åldrar och träniningsnivåer.

I dag ser man gymbollar förutom på gym också på kontorer där man sitter mycket. Gymboll ger ett ergonomiskt och aktiverande alternativ till kontorsstolen. Att ha en sittboll på kontoret möjliggör dessutom snabba och effektiva pauser för träning och avslappning.

Utmana din träning med gymboll

En väsentlig faktor och idé med bollträning är att man tränar på ett ostabilt underlag. Detta innebär att man under passet hela tiden använder och aktiverar djupa bålmuskler genom att man håller balans. Som följd förstärks alla core muskler, såväl rygg som mage, vilket leder till bättre och starkare kroppshållning.

Träning med fitnessboll kan vara allt mellan lugnt och avslappande till högintensiva, svettiga träningspass. Det är du själv som bestämmer tempot. Bollträning är en av de mest varierande träningsformen för hela kroppen.

Vilken boll ska jag välja?

Hur vet man vilken gymboll som är bäst?  Valet av rätt boll är bäst att göra utifrån syftet med din träning. Kör du mest konditionsträning eller behöver du redskap för återhämtning? Letar du efter en sittboll som ett alternativ för långvarigt sittande? Hurdan boll du än väljer är det viktigt att skaffa boll i rätt storlek.

När du köper en pilatesboll väljer du storlek baserat på diametern. Fitnessbollar kommer vanligen med diameter på 55, 65 och 75 cm. Ju större användare desto större borde träningsbollen vara. En antingen för stor eller för liten gymboll kommer bara ge upphov till obekvämhet och mindre effektiv träning. Diameter på 65 cm passar de flesta, men långa personer (över 180 cm) behöver troligen en gymboll på 75 cm och korta personer (under 160 cm) en boll på 55 cm. Kroppsvikt har också betydelse för valet av rätt storlek.

Det är värt att notera att en gymboll som är pumpad till gränsen är mest utmanande för balans och träning. Därför är det bra idé att inte pumpa bollen helt full. Speciellt för sittning är det viktigt att bollen är lagom stor för bästa möjliga ergonomi vid kontorsbordet. Fötterna borde förbli i en 90 graders vinkel när du sitter.

Ju tåligare gymboll du behöver, desto mer uppmärksamhet bör du ägna åt bollens kvalitet. Om bollen ska användas både som sittboll och som träningsredskap i hårda pass bör du välja gymboll i bra material och kvalitet. Är din träning däremot oregelbundet med lätta hemmapass och återhämtning kan du välja en billigare gymboll. Ifall en olycka händer och man råkar få sönder bollen till exempel med en vass objekt är det kanske bra att veta att de allra billigaste bollar kan explodera när de går sönder. Däremot bollar i bättre kvalitet exploderar inte i sådana fall utan töms sakta och tryggt. De mest hållbara träningsbollarna lämpar sig bäst för professionellt bruk och gym eftersom de tål större tryck och regular, hård träning.

Mindre träningsbollar, såsom små Pilatesbollar och Core-bollar används speciellt i pilates, coreträning och annan funktionell träning. Bollen med piggar fungerar också som terapiboll för självmassage och förbättring av cirkulation. Små träningsbollar är lätta och behändiga att ta med på resa eller till gymmet.

En gymboll som är ovalt formad är ett tryggt träningsredskap för äldre personer och personer med ryggproblem eller rörelsehinder. En oval boll rullar endast åt ett håll och därmed inte så utmanande för balansen än en traditionell, rund gymboll.

En speciell form av gymboll är också Bosuboll, en bollhalva med platt botten. Med en sådan boll tränar man muskelstyrka och balans i olika grenar och den är populär speciellt i professionell idrott, coaching och fysioterapi.