-
Fri frakt med avhämtningspaket
För beställningar över 999 kr
-
Snabb leverans
Endast 3-6 arbetsdagar
-
Beställ utan risk
Fri retur i 60 dagar
-
Lägsta prisgaranti
Betala det lägsta priset på marknaden
Hur väljer jag rätt gymboll?
Är du förvirrad av antalet gymnastikbollar som finns i nätbutiker och butiker? Undrar du till exempel om det finns en grundläggande skillnad mellan en rund och en oval boll, eller om gymnastikbollens storlek gör någon skillnad alls? Köper du en gymnastikboll för att göra rehabiliterings- och underhållsövningar eller för att göra övningar som verkligen belastar din kropp? Kanske blir en gymnastikboll en ergonomisk kontorsstol? Eller kanske för gruppträning?
Gymnastikbollen lämpar sig för många olika övningar och är mycket flexibel att använda. Den kan användas för balans-, muskelstyrke- och stretchövningar för hela kroppen samt för övningar som särskilt tränar de djupa musklerna i mellankroppen. Men vilken boll är bäst för dig och vad bör du tänka på?
Nedan hittar du några råd om hur du väljer rätt gymnastikboll. Läs tipsen för att hitta rätt gymnastikboll för dina behov.
Innehållet i urvalsguiden:
- Bra att veta
- Miljövänlighet
- Pris på gymbollen
- Fyllning och underhåll av bollen
- Användningsändamål
- Andra överväganden
Bra att veta när du köper en gymnastikboll
En gymboll tar inte mycket plats, men den går inte att förvara bra, eftersom det inte är en vettig lösning att tömma luften ur bollen mellan användningarna. Tänk därför på var i rummet du ska använda den för träning och var du ska ställa den för att vänta på nästa pass. Kommer du att lämna den där den är eller vill du ha den utom synhåll, till exempel i ett förråd? Alla bollar tar ungefär lika mycket plats, så storleksskillnaden bör inte vara något problem.
Storlek
Storleken är den största faktorn när du köper en gymnastikboll. En allmän vägledning för att köpa en gymnastikboll baseras på användarens längd. Ju längre användaren är, desto större bör bollens diameter vara. Nedan finns en vägledande tabell som kan hjälpa dig att göra ditt val.
Användarens höjd / hoppbollens diameter:
under 149 cm -> 45 cm
149 - 162 cm -> 55 cm
162 - 180 cm -> 65 cm
180 - 200 cm -> 75 cm
över 200 cm -> 85 cm
För de flesta passar antingen en gymnastikboll på 55 cm, 65 cm eller 75 cm. En bra tumregel är att knäna ska förbli i en 90 graders vinkel. Du kan också släppa ut lite luft om bollen känns för hög när du sitter på den. En något större boll passar vanligtvis bättre för en arbetsstol än för gymnastik.
Användarens vikt bör också beaktas när man köper en gymnastikboll. Är du stor och din vikt är hög i förhållande till din längd? Då är det bra att välja en större gymnastikboll. Den högre vikten innebär att bollen skvalpar mer när du sitter på den.
Hållbarhet och material
Gymnastikbollen är tillverkad av ett tryckbeständigt material med luft inuti. Om du ska använda en gymnastikboll regelbundet är det bättre att välja en gymnastikboll av högre kvalitet som är hållbar och håller länge. Särskilt om bollen kommer att användas både som arbetsstol och som träningsredskap är det vettigt att investera i en bättre gymnastikboll. Du kommer att vara nöjd i många år, om inte decennier, framöver! För professionellt bruk och gym är det också alltid en bra idé att välja en hållbar fitnessboll av hög kvalitet.
Ju slätare ytan är, desto lättare blir det att glida på den. När du till exempel svettas under ett hårt träningspass finns det en något högre risk att falla till golvet från en boll om ytan är mycket slät och hal om den är väldigt slät. Det är också värt att överväga vilken typ av golv som kommer att vara i kontakt med gymnastikbollen. Om golvet också är mycket halt kommer bollen att lossna lättare.
Ett stabilare material förhindrar att golvet glider. En liten textur ökar också greppet. Det vanligaste materialet är PVC. Andra material är TPE, polymer och andra specialtillverkade material. Maximal användarvikt varierar vanligtvis mellan 100 och 350 kg. Bollarnas tjocklek och beläggning varierar också, vilket delvis förklarar skillnaderna i viktmotstånd.
Vissa gymnastikbollar tillverkas med hjälp av teknik som förhindrar att bollen exploderar, vilket gör dem mycket hållbara och säkra att använda. Även under riktigt högt tryck exploderar de inte, utan luften stöts långsamt ut. Den mest hållbara hoppbollen har testats för att klara 1000 kg statiskt tryck. (LÄNK) Detta innebär att sprängningsbeständiga eller antisprängningsbara hoppbollar kan användas säkert av tyngre personer. Även för familjer med barn och husdjur är mer hållbara bollar säkrare och håller längre. När en gymnastikboll tillverkas med denna teknik förhindrar den också långsamma luftläckor vid normal användning.
Miljövänlighet
I allmänhet är gymnastikbollar tillverkade av PVC-material. Det är värt att kontrollera om gymnastikbollen är ftalatfri i det här fallet. Bollar tillverkas också av miljövänligt TPE-material. Det finns också ett medicinskt tillverkat material som är fritt från latex, ftalater, bly och BPA.
Pris på gymbollen
Priserna på gymnastikbollar varierar från 19 euro till 50 euro. Gymnastikbollar av högre kvalitet med Anti-Burst-teknik är något dyrare, men håller garanterat länge vid användning. Mönster/bilder och mer ovanliga färger ökar också priset.
Fyllning och underhåll av bollar
När du köper en gymnastikboll måste du fylla den före användning. Vanligtvis ingår en mekanisk handpump, men det är värt att försäkra sig om det. Du kan också använda andra typer av uppblåsare, till exempel en automatisk pump.
Helst ska du blåsa upp bollen genom att först pumpa den till 80 % full. Låt den stå i 24 timmar och fyll den sedan till full kapacitet. Använd inte bollen under tiden. Detta kommer att sträcka ut bollen och se till att den får sin rätta storlek och form. Du kan använda ett måttband för att hjälpa dig att mäta diametern på avståndet från golvet uppför väggen. När bollen är fylld till märket är den helt uppblåst.
Kom ihåg att när du släpper ut luft ur gymnastikbollen förlorar den lufttrycket. En lösare boll är lättare att träna med eftersom den blir mer stabil. Detta förklaras av den större kontaktytan mellan kroppen och bollen. Så om du behöver lite mer avlastning för din träning, särskilt för övningar som kräver balans, kan du lätta lite på lufttrycket i din hoppboll. Å andra sidan kommer rörelserna inte att vara lika effektiva. Så om du behöver en utmaning kan du hålla bollen stram och kontaktytan mindre. Då blir det svårare att hålla balansen på toppen och du behöver mer muskelsamarbete för att utföra rörelsen.
Gymbollen förlorar luft med tiden när bollen sträcker sig vid användning. Det är därför en bra idé att pumpa mer luft i gymnastikbollen då och då. Kom också ihåg att rengöra den regelbundet med vatten eller milt rengöringsmedel och en mjuk trasa. Hantera inte gymnastikbollen med kemikalier eller grova ytor, eftersom bollens yta kan skadas.
Andvändningsendamål
En gymnastikboll är en bekväm träningsyta, oavsett hur du står på den. Den gör det möjligt för dig att utföra ett brett utbud av rörelser, varierande positioner och vinklar. Den är utmärkt för personer med ömma ben och leder eller ryggar. Den utmanar kroppen att hålla sig i balans medan den utför rörelsen. Eftersom bollen är instabil är det en utmaning att hålla sig på den och kontrollera sin hållning. Särskilt i en komplex och utmanande rörelse arbetar många muskler samtidigt, vilket gör det svårt att behålla hållningen och utveckla muskelstyrka och balans på olika sätt. De djupa buk- och ryggmusklerna, som stöder hållningen, används flitigt.
En allmän tumregel är att den valda storleken ska vara bra för gymnastikträning. En för liten träningsboll stör vanligtvis inte konditionen, utan gör faktiskt att träningen känns bekvämare. Om du däremot lider av ryggproblem eller har långa ben jämfört med resten av kroppen kan du behöva en större storlek. När du tränar med en gymnastikboll ska du vara medveten om att det är svårt att stanna kvar på bollen när den är pumpad till max, vilket gör det svårt att träna. Så om du inte är fast besluten att utmana din balans är det bäst att lämna lite utrymme på bollen. En underpumpad boll kommer dock inte att ge tillräcklig utmaning för din träning.
För stretching och rehabilitering
Stretching kan göras bekvämt med gymnastikbollen, och bollen kan också användas för yoga. Gymnastikbollen fördjupar många sträckningar, och i yoga kan den hjälpa dig att bibehålla svåra ställningar. För dessa ändamål kan du också välja en lite större boll så att övningarna inte blir för lätta.
Den ovala bollen, eller nötbollen, används för konditionsträning och rehabilitering. Den ovala bollen är ett säkrare träningsredskap, särskilt för äldre personer och personer med ryggproblem. Den ovala bollen är något lägre än den grundläggande gymnastikbollen. Utbudet är inte lika stort, med endast ett fåtal modeller att välja mellan.
För sittande eller som arbetsstol
Gymnastikbollen är ett riktigt bra och ryggvänligt alternativ som arbetsstol. Den tvingar de djupa hållningsmusklerna i mellansidan att arbeta, vilket skyddar ländryggen och upprätthåller en god hållning. Var noga med att uppmärksamma hållningen i den övre delen av ryggen också. Att sitta på gymbollen hela dagen kan dock bli för jobbigt, så stå eller sitt på en annan stol emellanåt och kom ihåg att stretcha under arbetsdagen.
För att sitta är det oftast bäst att välja en boll som är lite för stor snarare än för liten. Så om du är tveksam om storleken, välj en större gymnastikboll. Längden på dina ben kan variera mycket, även om du inte är särskilt lång i övrigt. Vikten påverkar också bollens lyftning. Genom att pumpa och släppa ut luft kan du justera bollen något till den mest optimala storleken för dig. Som sits bör gymnastikbollen inte vara för lös. Fötterna bör förbli i sittande ställning i en vinkel på cirka 90 grader. Låren ska vara parallella med golvet när du sitter.
Andra överväganden
Gymnastikbollar finns i olika färger. Vissa har mönster och design och till och med övningsinstruktioner. Du bestämmer själv vilken faktor som är viktigast för dig. Är det en viss färg eller ett visst märke? Eller handlar det om pris, material eller säkerhet? Huvudsaken är att den motiverar dig att träna, oavsett om det är hemma, på jobbet eller på gymmet!
Främja ditt välbefinnande och din aktiva livsstil med en gymnastikboll!