Filtrera

Stäng

Filtrera

Pris

Varumärke

Sort by

Stäng
per sida

9 synliga produkter

9 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

9 synliga produkter

9 synliga produkter


Allmänt om hopprep

Att hoppa hopprep är en av de effektivaste pulshöjarna som snabbt ger resultat och som tränar kondition, koordination, smidighet och styrka. Hopprepsträning kan göras nästan var och när som helst, redskapet är alltid redo att användas och dessutom lätt att packa med i fickan eller väskan. Träningspassen kan enkelt anpassas och växlas både upp och ner till olika träningsnivåer. Alla känner väl till rephoppning från skoltiderna, men traditionellt har hopprepsträning varit en viktig del av boxning och andra kampsport tack vare mångsidighet av träningen. Rephoppning är nuförtiden en trendgren och populärt speciellt i crossfit och intervallträning. 

Ifall du saknar intresse, utrymme eller budget för löpband, motionscykel eller crosstrainer kan ett enkelt hopprep vara lösning till din allsidiga konditionsträning.

Mer än konditionsträning

Rephoppning är ett utmärkt sätt att förstärka syreupptagning och kardiovaskuläritet. Träning med hopprep förbrukar en enorm mängd energi, upp till 500 - 700 kilokalorier per timme, varmed rephoppning är effektivt i bantning, viktkontroll och fettförbränning. 10 minuters rephoppning motsvarar trettio minuters löpning eller 20 minuters simning. Dessutom utvecklas muskelstyrka, skelettets densitet, smidighet och koordination.

Om du är nybörjare är det en bra idé att inleda rephoppning måttligt och gradvist. Du kan köra pass dagligen eller varannan dag och även ett par gånger om dagen, men i början hoppa endast ett par minuter, förläng passen senare till fem minuter, sedan 10 och slutligen till 15 minuter. Du kan också ta med hopprepet till din joggingtur och hoppa intervaller där. Kom dock ihåg att ta en återhämtande vilodag då och då.

Hur väljer man hopprep och hoppteknik?

Hopprep finns i olika material och design. Det finns lätta hopprep, hopprep med extra vikt, hopprep i läder och hopprep med kullager. Handtagen kan vara i plast eller trä eller ha vaddering. Flesta hopprep är 270 - 290 cm långa och många har justerbar längd.

Ett traditionellt hopprep är lämpligt för all slags rephoppning. För intensiva rephoppspass och särskild utveckling av snabbhet finns Speed Jump Ropes som är relativt tunna, lätta och snabbt rullande. Hopprep i läder rullar mycket naturligt och är något tyngre än vanliga hopprep. Dessutom trasslar läderrepet inte lätt.

Hopprep med extra vikt utmanar din hopprepsträning ytteriligare. Hoppträning med viktat hopprep förbränner fler kalorier samt utvecklar styrka och uthållighet. Med viktat hopprep fokuserar man mera på fotarbete än snabbhet.

För effektiv och ergonomisk rephoppning bör längden på repet vara rätt i förhållande till din längd. Ställ dig i mitten av hopprepet med fötterna ihop och dra i handtagen. Om handtagen når upp till strax under armhålan, är längden passande. Håll armarna vid sidorna eller en aning framför dig och axlarna nere och stilla när du hoppar. Märk att rotationen kommer från handlederna. När du hittat rytmen kan du gå vidare till svårare övningar - höga hopp, alternativa hopp med en fot i taget, hopp med höga knän, krosshopp med armarna krossade eller till och med dubbelhopp. Hopprepsträning går att variera nästan hur mycket som helst.