Köpguide: Hopprep

Hur väljer jag rätt hopprep för mig?

För många kan det verka som en lätt uppgift att köpa ett hopprep. Om du inte har höga förväntningar och inte planerar att använda den mycket kan det vara fallet. Det finns många olika typer av hopprep som lämpar sig för barns lek. Men vill du verkligen träna med ett hopprep? Använder du det för uppvärmning, crossfit eller som träningshjälpmedel för en sport? I så fall är det en bra idé att bekanta sig med de olika typerna av hopprep innan du fattar ett köpbeslut.

Hopprep är en mycket prisvärd träningsutrustning i förhållande till den träningskraft de erbjuder. De förbränner en enorm mängd kalorier och är säkra att använda, särskilt när du har finslipat din teknik. Att hoppa på en stav utvecklar andnings-, hjärt- och kärl- och cirkulationssystemet, stärker framför allt underkroppen och skelettet samt förbättrar koordinationen och balansen.

För att göra det lättare för dig att välja rätt hopprep för dig har vi listat de viktigaste sakerna du bör tänka på. Gym och andra träningsanläggningar har hopprep i allmänt bruk, så det är värt att ha flera olika och att vara uppmärksam på deras kvalitet.

 

 


Innehållet i guiden:

  1. Att välja hopprep
  2. Typer av hopprep
  3. Längd
  4. Handtag
  5. Lager
  6. Styvhet
  7. Förvaring och underhåll
  8. Olika användningsområden
  9. Utomhus eller inomhus
  10. Pris

Att välja hopprep

Alla har sina egna preferenser och behov när det gäller hopprep. Föredrar du lätta eller tunga hopprep, eller kanske läder, eller handlar allt om lagren?

Först och främst är det bra att vara tydlig med vilket syfte du köper ett hopprep och hur mycket du kommer att använda det. Detta kommer att säkerställa att du inte betalar i onödan och att du får ett hopprep med alla de funktioner du behöver. Det är inte meningsfullt att köpa en stav av dålig kvalitet för någon som använder den mycket. Bristen på kvalitet ökar risken för skador, eftersom en stav av dålig kvalitet inte ger dig samma teknik som en bra stav. Träningseffektiviteten blir också lidande och en del energi går till spillo.

Det första du bör tänka på är stavens material. Om hopprepet är till för tillfällig träning duger nästan vilket hopprep som helst. Vissa material är mer motståndskraftiga mot slitage, medan andra slits snabbare beroende på var du hoppar.


Olika typer av hopprep

Hopprep av tyg

Hopprep av tyg har vi nästan alla stött på när vi var barn. De har vanligtvis plasthandtag och snöret är tillverkat av tyg eller nylon. De är riktigt billiga och vanligtvis lätta och sköra, men inte särskilt hållbara eller av god kvalitet. Det finns också hopprep av tyg av god kvalitet, men de är sällsynta. Nackdelen för bra hastighetshoppning och tävling är hopprepets vikt och den höga friktionen, vilket innebär att träningen inte är effektiv och att energi går till spillo.

Hopprep av tyg bör inte heller användas utomhus i vått väder, eftersom de absorberar fukt, vilket gör repet ännu tyngre.

Inte lämpligt för crossfit, boxning eller aerobisk kroppskonditionering.

Hopprep i läder

Hopprep i läder är tyngre än vanliga hopprep och trasslar inte ihop sig. Eftersom materialet ger ett mer taktilt hopp har de blivit populära, särskilt bland boxare. Boxare använder hopprep för att öka koordinationen, snabbheten och förbättra fotarbetet, vilket bidrar till att öka självförtroendet i ringen, där smidighet spelar en stor roll. Handtagen på hopprep i läder är vanligtvis av plast eller trä. De är snabbare än hopprep av tyg, men inte heller dessa rekommenderas för användning i våta förhållanden, eftersom hopprepet är tillverkat av organiskt material.

När man hoppar i hög fart är det viktigt att tänka på att hopprep i läder är tyngre och tenderar att göra ont i höga hastigheter, och de är inte lätta att hålla rytmen med. De sträcker sig också lite vid användning. Det är ingen bra idé för en nybörjare att välja en hoppstång i läder.

Hopprep av plast och PVC

Hopprep av plast och PVC är de mest populära och varierar i kvalitet. De finns i olika typer, färger, tjocklekar och ytbehandlingar. Hopprep av plast eller PVC är idealiska för nybörjare eftersom de är relativt lätta och kan användas för att hoppa ganska snabbt, och timingen av hoppen kan övas väl. Hopprep i PVC passar också bra för idrottare och för personer som redan har erfarenhet av att hoppa på ett hopprep och som använder det mer aktivt. De kan också användas för att utföra trick och öva olika tekniker. Det här är de så kallade grundläggande hopprepen, som lämpar sig för alla ändamål, särskilt för att utveckla snabbhet och koordination. De rullar bra, väger inte särskilt mycket, kan användas utomhus och är hållbara.

Hopprep av plast och PVC rekommenderas dock inte för enbart snabbhetsträning, eftersom repets vikt och tjocklek inte är optimalt balanserade för detta ändamål. Dessa hopprep är inte heller de mest optimala för crossfit-atleter, inklusive dubbelhopp (double under). Ett tätt PVC-hopprep lämpar sig bäst för nybörjare.

Hopprep med stålkabel, även kända som fly jump ropes

Hopprep med stålkabel är utformade för att maximera hastigheten i din träning. De lämpar sig därför bäst för hastighetsträning, fitness- och crossfitentusiaster och personer med erfarenhet av hoppning. Hastighetshopprep väger ofta mellan 150 och 300 gram. Handtagens lager bör möjliggöra snabb rotation. Ett hopprep med 2,5 mm stålkabel är för erfarna utövare, eftersom rörelsen i hopprepet inte är särskilt välkänd, vilket gör det svårt för nybörjare att träna teknik och rytm. Om du inte kan göra 25 dubbelhopp rent bör du inte välja en stålkabel av den här tjockleken. ett 2,5 mm hopprep tröttar dock inte musklerna lika mycket som ett 4 mm flygande hopprep, så det är väl lämpat för tävlingar.

En 4 mm stålkabel är lämplig för nybörjare. Dessa hopprep är idealiska för träning och för att få en känsla för rörelse och rytm. De är populära bland kampsportsentusiaster. De är ofta belagda med plast eller PVC, vilket utöver tjockleken ger motståndskraft till träningen och hållbarhet åt hopprepet. Det är värt att komma ihåg att belagda hopprep med stålkabel är mycket täta, så i händelse av ett misstag under en hård svängning kommer de att skada användaren. Hopprep med belagd stålkabel bör inte användas på betongytor eftersom de slits snabbt. Istället rekommenderas de för användning i gym och utomhus i parker och utomhusområden med gummi- eller parkettgolv.

Vikt- och krafthopprep

Hopprep med vikt kan extra vikter placeras inuti handtagen för att ge din träning en extra utmaning. Ett annat alternativ är att hänga extra vikter på repet, men detta är mindre vanligt. Du kan också använda ett tjockt och tungt power jump rope. Extravikterna ligger vanligtvis mellan 75 och 300 gram, men det finns tyngre vikter och du kan använda flera. Med extravikter på handtagen är det svårare att rotera stången, vilket ökar muskelarbetet på armar, mitt och överkropp. Att hoppa med den här typen av stav utvecklar snabbhet, styrka och uthållighet på samma gång. Fördelen med powerjumping är att man förbränner mer kalorier och ökar styrka och uthållighet. Med en jämn bana kan du fokusera på mer specialiserat fotarbete snarare än på snabbhet. Dessa typer av hopp är dock inte lämpliga för snabbhets- eller smidighetsträning. Tunga och tjocka hopprep lämpar sig inte bra för nybörjare, och det är bättre att ha erfarenhet av olika tekniker med hoppstavar innan man använder dem effektivt.

Om hopprep är din huvudsakliga träningsform är ett tungt hopprep ett utmärkt val! Kom dock ihåg att tunga hopprep slits snabbare när de används utomhus, men detta beror på hållbarheten hos kabelns beläggning. Inomhus däremot kan en tung kabel lämna märken på golvet.


Längd

Längden på ett hopprep varierar vanligtvis mellan 270 och 330 cm, och vissa hopprep är justerbara. För personer som är mellan 165 och 180 cm långa är ett hopprep som är mindre än 280 cm långt lämpligt. Personer mellan 180 och 200 cm långa bör välja ett längre hopprep, men mindre än 305 centimeter. Högre personer behöver en ännu längre stav. För barn och ungdomar eller korta personer (mindre än 165 cm) är ett hopprep som är mellan 210 och 250 cm lång lämplig. Om hopprepet är för långt eller om du vill justera det kan du vrida det runt armen.

Du väljer rätt storlek eller justerar hopprepet till rätt storlek genom att stå upprätt med ena foten på repet och dra repet uppåt med handtagen i handen, i linje med kroppen. Längden på handtagen tas också i beaktande. Handtagens ändar ska nå upp till armhålorna. För erfarna hopprepanvändare räcker det med en kortare längd. Sättet som hopparmen rör sig på under träningen och armens längd har också en viss inverkan på hopparmens ideala längd. När du hoppar ska snöret röra golvet under fötterna. Ett för kort hoppsnöre skadar precisionen, medan ett för långt hoppsnöre (som rör golvet mycket framför fötterna) leder till felsteg.

Nybörjare kan lägga till 2 - 5 cm till den vägledande längden, men inte mer eftersom detta ändrar rörelsens mekanik. Ett något längre hopprep bidrar till att höra kontakten med marken, vilket hjälper till att fånga rytmen och förfina tekniken. Successivt bör du gå upp till den rekommenderade längden.


Handtag

Handtagen är den näst viktigaste saken att tänka på när du köper ett hopprep. Framför allt ska de kännas bekväma i handen. Det finns handtag som är lika korta och tjocka som de är långa och tunna, samt handtag av plast, vadderade och trä. Lätta handtag snabbar upp rörelsen och tunga handtag saktar ner den. Tunna plasthandtag är de billigaste och inte särskilt hållbara. De kan lätt gå sönder vid tung användning när hopphandtaget kläms ihop. Det finns också tuffare och tåligare plasthandtag och lätta aluminiumhandtag som är mycket mer hållbara.

Du använder ungefär 5 centimeter av handtagets yta för att hålla det. Du kan alltså subtrahera dess längd från handtagets totala längd, så att du vet hur mycket av handtaget som är "över". Långa handtag är bra för att utföra trick, eftersom de ger en längre total längd när du övar olika rörelser (t.ex. korsar armarna). Om du planerar att utföra olika rörelser är det bra att ha handtag som är minst 10 cm långa, men helst längre (15-18 cm). Grundlängden på handtagen är ca 10 cm och passar för nybörjare. För dem som vill ha ett snabbare tempo är ett kortare handtag det rätta valet. Många CrossFit hopprep och power jump ropes har ett kortare handtag.

Tjockare handtag är bäst lämpade för CrossFit- eller gymträning. De ger ett bättre grepp om handtaget, men är ofta lite tyngre, så de lämpar sig inte så bra för trickträning. Tunna hopphandtag är å andra sidan särskilt populära för hastighetshoppning. De är lätta, vilket gör det möjligt att snabbt vispa hopphandtaget. Medelstora handtag däremellan är de grundläggande handtagen som är vanligast, särskilt på billiga hopprep.


Lager

Normalt är strängen ansluten till handtaget med strängen insatt direkt i handtaget. För grundträning med lite träning är detta bra eftersom det inte finns några speciella krav på hopprepet. Den nyare anslutningstekniken, där snöret ansluts till handtaget i en 90 graders vinkel, ger högre hastighet och mindre friktion. Det beror till stor del på personliga preferenser, vilket du föredrar. Hopprep med kullager är särskilt lämpade för hastighetshoppning, så de är vanliga i speedhopprep.

Lagret förbinder snöret med handtagen, vilket gör att snöret kan rotera smidigt. Kullager minskar friktionen och gör det lättare att kontrollera rullningen.


Repets styvhet

För de mest erfarna hopprepanvändarna kan repets styvhet vara en viktig faktor. Hårda stålkablar böjs inte lika mycket när de spänns, vilket innebär att repet inte rör sig eller justeras särskilt mycket. Det är bra för hoppare som vill att hopprepet ska gå i en viss riktning utan en subtil förändring. Men det kräver också skicklighet från användarens sida, eftersom hopprepet inte tillåter misstag. Nybörjare och hoppare på mellannivå behöver mer flexibilitet och elasticitet, eftersom hopprepet anpassar sig till små misstag som användaren gör.

Ett hopprep som är tjockt men inte lika tätt (t.ex. PVC) påverkas av luftmotståndet. Detta gör att rörelsen blir långsammare. Ett tunt och tätt rep (som stålkabel) är däremot mycket snabbt och passerar lätt genom luftmotståndet.


Förvaring och underhåll

Det är lätt att förvara ett hopprep eftersom det inte tar upp plats. Vissa modeller kan kräva underhåll av lagren.


Olika användningsområden

Som tidigare nämnts är det viktigt att först fundera över för vilket ändamål du köper ett hopprep. Detta kommer till stor del att avgöra ovanstående behov. Nedan följer en grov guide till vilken typ av hopprep som är bäst lämpad för varje användningsområde.

För barn

Det finns hopprep avsedda för barn i alla möjliga färger och material! De är mer till för skoj och spel än för träning. Naturligtvis ökar användningen av dem ditt barns dagliga aktivitet och idrottsfärdigheter, vilket är mycket viktigt. I allmänhet är hopprep för barn hållbara, eftersom de kan användas under alla möjliga förhållanden, men det finns också alternativ av dålig kvalitet.

För gymmet eller för uppvärmning

Om du letar efter ett hopprep för att komplettera till exempel ett grundläggande träningspass i gymmet räcker det med ett vanligt hopprep i plast/PVC med bekväma handtag som ger ett bra grepp. Det tjockare snöret hjälper dig att fånga rytmen och höja pulsen mer effektivt. Dessutom vrider sig inte ett sådant hopprep eller går ur takt lika lätt som ett hopprep av tyg, pärlor eller kabel. Om du är en mer erfaren hoppare kan du förkorta hopprepet för en snabbare rörelse.

För snabbhetsträning, crossfit och fitness

Crossfit-entusiaster och snabbhetstränare föredrar ofta kablade snabbhetshopprep eftersom de gör det möjligt att träna hastighet och utföra krävande dubbla under dubbla hopp. Stålkabeln på 2,5 mm är det bästa valet för teknik och 4 mm för nybörjare och träning. Bekväma och lätta men hållbara handtag är ett bra val för hållbarhet och användbarhet.

För boxning och kampsportsträning

Boxare föredrar vanligtvis hopphandtag av PVC-plast eller polyvinylhopphandtag. De är prisvärda, funktionella och passar både för avslappnad träning, nybörjare och mer erfarna utövare. Thaiboxare å andra sidan använder ofta tjockare hopprep i PVC-plast för extra träning. Handtagen är ofta tillverkade av trä. På grund av sin vikt tränar dessa också axlarna, men är inte så bra för snabbhetsträning.

I allmänhet är 4 mm stålkabel eller hopphandtag av läder också lämpliga för alla kampsporter.

För tricks

Användare som specialiserar sig på tricks brukar förlita sig på långa handtag och pärlbelagda strängar. De är spektakulära i alla färger och mönster.


Utomhus eller inomhus

Vissa material är mer motståndskraftiga mot utomhusbruk än andra. Om du hoppar mycket på hårda och slipande ytor (t.ex. betong) är ett PVC-material, en stålkabel (4 mm) eller ett pärlbelagt hopprep ett bra val. Vinyler håller inte så länge och får många slitmärken och faller till och med sönder inom några månader. Läder- eller tyghandtag å andra sidan klarar inte av fuktiga förhållanden, och inte heller trähandtag.


Hur mycket kostar ett hopprep?

Lättviktiga hopprep utan träningsfunktion finns för mindre än 10 euro, till och med mindre än 5 euro. Det lägsta priset för ett träningshopprep är 10-20 euro, och de är oftast antingen av plast eller läder. Hastighets- och vikthopprep kostar mer. De mest professionella och högkvalitativa hopprepen kan kosta upp till 60-70 euro. I vilket fall som helst är investeringen inte särskilt hög om du planerar att träna med ett hopprep regelbundet och under lång tid.

Förhoppningsvis kan den här informationen hjälpa dig att välja det bästa hopprepet för dig. Låt oss sätta igång med de olika teknikerna!