Köpguide: Boxningshandskar

Hur väljer jag rätt boxningshandskar?

Boxningshandskar är vadderade handskar som används i många kampsporter. I gamla tider användes boxningshandskarna även som ett vapen mot en motståndare, men numera är de endast utformade för att skydda boxarens händer och motståndaren. De bärs naturligtvis av utövarna under träning och matcher. Boxningshandskar används också för olika ändamål. Samma boxningshandskar används inte för sparring och tävlingar, utan har sin egen typ av handskar.

Boxningshandskar finns vanligtvis inte tillgängliga i offentliga gym, utan köps av boxaren själv. Vissa professionella och amatörmässiga kampsporthallar kan naturligtvis ha handskar av olika storlekar och nivåer. Det är avgörande att köpa rätt boxningshandskar för dig. På så sätt kan du vara säker på att de är rätt för dig och att din träning blir effektiv och säker. Så vilken typ av boxningshandskar är bäst för dig? Nedan finns en lista över saker att tänka på när du köper boxningshandskar.

 

 

 


Innehållet i urvalsguiden:

  1. Allmän information om inköp
  2. Olika användningsområden
  3. Funktioner
  4. Underhåll
  5. Pris

Allmän information om inköp av boxningshandskar

Varför behöver vi boxningshandskar överhuvudtaget? Du brukade boxas med bara händerna. Ja, men skador var också mer regel än undantag. Till och med folk stack sig själva i ögonen med flit! Vid boxning med bara knogar är risken för skärsår, skrubbsår, blåmärken och benbrott många gånger större. Boxningshandskar är lösningen på dessa typer av problem. Det vadderade skyddet runt handleden, handflatorna och fingrarna bildar naturligt en knytnäve. Boxningshandskarna ger skydd och minskar trycket från stötarna, vilket avsevärt ökar säkerheten inom sporten.

I dag godkänner Internationella boxningsförbundet (AIBA) nya boxningshandskars utformning enligt regler som påverkas av handskarnas vikt, mängden läder och stoppning och det stöd de kan ge. Man bör dock komma ihåg att även om boxningshandskarna ger mer skydd så gör de också att du kan slå hårdare. Detta ökar i sin tur även förekomsten av hjärnskakningar och hjärnskador. Därför bör du alltid träna på ett säkert sätt.


Olika användningsområden

Även om det kan låta enkelt att skaffa boxningshandskar är det kanske inte så enkelt. Det finns många överväganden att ta hänsyn till när det gäller design, vaddering och storlek. Det finns små skillnader och gränser. En viss typ av boxningshandske är dock bättre lämpad för ett användningsområde än ett annat.

Först och främst måste du ta hänsyn till din egen träningsbakgrund och din ambitionsnivå. Är du nybörjare eller professionell? Ska du slåss och tävla? Hur mycket väger du? Föredrar du mer eller mindre vadderade handskar? Föredrar du snören eller kardborreband? Och föredrar du boxningshandskar av läder, syntetiskt läder eller vinyl? När du tävlar måste du ta hänsyn till vikten på de handskar som krävs för din viktklass. När du däremot tränar måste du fundera på om du ska träna med boxningssäckar, pads (sparkskydd) eller sparring? Eller tränar du allround?

Sporten ställer också fortfarande vissa krav om du till exempel behöver blockera eller fånga sparkar. Tränar du västerländsk boxning, thaiboxning, kickboxning eller MMA? Ska du köpa en boxningshandske för alla dina behov eller ska du köpa specialhandskar för olika krav? För en amatör kan det räcka med ett par handskar. Om du tränar i ett specifikt syfte och dessutom tävlar behöver du vanligtvis flera handskar för olika ändamål om ditt gym inte har rätt handskar.

Säckhandskar

Handskar som väger 8 till 12 ounces rekommenderas för säckträning. Boxningshandskar med detta namn säljs på många ställen. Det finns många namn, ofta kallas de helt enkelt för boxningshandskar. De är i allmänhet lämpliga för alla typer av träning om de har tillräckligt med stoppning. De kan vara utformade för säck- och padträning, men de är tillräckligt mångsidiga för alla typer av träning. Om de har för lite stoppning är de inte lämpliga för sparring.

Det finns också traditionella och moderna boxningshandskar. Traditionella handskar är mindre och lättare, inte särskilt robusta och ger inte tillräckligt skydd. De är generiskt utformade och har lite stoppning. Det finns vanligtvis inget stöd för handleden. Traditionella boxningshandskar brukar inte användas för träning i hallar, men de är lämpliga för snabbhetsträning. Moderna boxningshandskar är däremot mer dämpade och minskar skador. Naturligtvis kan du slå hårdare utan att skada handen, vilket ökar risken för hjärnskador.

Se alla väskhandskar >

Sparra-handskar

Handskar på 12 till 18 ounce rekommenderas som sparringhandskar. Som namnet antyder är dessa handskar lämpliga för sparring eller matchträning. De skyddar både dig och din träningspartner om du råkar slå ut dem av misstag. I princip kan du använda vilken typ av handskar som helst för sparring, så länge de är tillräckligt tunga (dvs. vadderade). Handskar som är särskilt utformade för sparring säljs dock eftersom de är optimerade för detta. De liknar träningshandskar, men vadderingen är något mjukare och idealiskt fördelad så att slaget inte blir så skarpt.

Sparringshandskar finns i olika vikter, men det rekommenderas att välja handskar som väger minst 14 ounces.

 

Handskar på professionell nivå

Det här är boxningshandskarna du måste tänka på om du ska slåss. Som namnet antyder används dessa handskar i professionella matcher, där handskydd och ibland komfort inte är det bästa alternativet för att attackera så effektivt som möjligt. Vadderingen är tätare, vilket minskar storleken och är mer kompakt. De är utformade för att ta skarpa slag mot målet. Vanligast är att de använder sig av sadelgjord. Professionella handskar är inte lämpliga för vardagsträning och är knappast värda att använda utanför tävlingar. Vid tävlingar används handskar på 8 eller 10 ounce, beroende på din egen vikt. I egentliga boxningstävlingar måste handskarna vara AIBA-godkända.

Handskar i mexikansk stil hör till kategorin professionella handskar. De utmärkte sig, särskilt förr i tiden, genom sin släta, blanka yta och sin mer kompakta stoppning. De har en något snävare passform och en längre manschett. Den viktigaste skillnaden är den mer kompakta stoppningen. De formar sig väl efter handen. De tillverkas vanligen av hästhår och getskinn.

Handskar för amatörmatcher

Du kommer knappast att behöva köpa dessa boxningshandskar själv, men de används i boxningstävlingar och ges som en fördel till boxarna. De är färgade röda eller blå, beroende på boxarens vinkel. Knäveckenområdet kan vara framhävt. Detta hjälper domarna att poängsätta matcherna. I amatörmatcher är handskarna vanligtvis en storlek större än i professionella tävlingar.

Thai- och kickboxningshandskar

Thai- och kickboxningshandskar skiljer sig något från boxningshandskar genom att de kräver mångsidighet. Boxning innebär att man slår och försvarar sig mot slag, medan thaiboxning innebär närkamp, där knän och armbågar används i slag och sparkar och slag fångas i mer varierade positioner. Polstringen i thai- och kickboxningshandskar är jämnare fördelad än i boxningshandskar, eftersom slagen kommer från olika håll. Handryggen har en tjockare stoppning. Dessutom är handens sidor bättre skyddade. Handskarnas form är något boxig.

Greppet i handskarna för thai- och kickboxning har också större flexibilitet och handflatan kan öppnas lättare. Tummen sitter inte lika djupt i handflatan. Utformningen gör det lättare att närstrida och att få olika grepp och grepp. Handleden har också tjockare stoppning, även om manschettlängden är kortare än boxningshandskarna. Detta gör det lättare att böja handen. Passformen är dock oftast tillräckligt tight när bandaget dras åt. Storlekarna är liknande dem för boxningshandskar.

Boxningshandskar

Alla typer av boxningshandskar är i princip lämpliga för träningsboxning, men det är vettigt att välja handskar som är väl skyddade. Sparringhandskar är ett bra val, men väl vadderade träningshandskar är oftast billigare. Traditionella tunna säckhandskar rekommenderas dock inte för fitnessboxning. Ju mer nybörjare du är, desto mer behöver du utveckla din teknik. Därför bör det finnas stoppning på tummen, knogarna och handleden. På så sätt kommer tummen inte att vrida sig av misstag och händerna blir inte ömma. Vid parträning är det förstås viktigt att det också finns tillräckligt med stoppning för båda parters säkerhet.

Se alla boxningshandskar >

MMA handskar

MMA-handskar för freestyle

För andra kampsporter med full kontakt, dvs. freestyle fighting, rekommenderas handskar. MMA-handskar har inget skydd för fingrarna och handflatan är öppen, vilket gör det lättare att fånga upp kast och andra olika grepp och att använda händerna. MMA-sparhandskar har också mer skydd på fingrarna. Dessa typer av handskar är inte lämpliga för thaiboxning, kickboxning eller västerländsk boxning.

Freestylefighters använder handskar på 4 ounce när de slåss, jämfört med handskar på 8-12 ounce som används i västerländsk, thailändsk eller kickboxning.

Handskar för halvkontaktsporter

Olika typer av handskar är fortfarande lämpliga för semikontaktsporter som karate och taekwondo. De är något mellan boxningshandskar och MMA-handskar. Det finns lite vaddering eftersom behovet av skydd är mycket mindre än i boxning.

Se nedan för mer information om boxningshandskarnas egenskaper. Ta hänsyn till dessa när du väljer handskar.


Egenskaper hos boxningshandskar

Storlek och vikt

Storleken på boxningshandskarna är allt och att välja rätt storlek på handskarna kan till en början verka svårt. Boxningshandskarnas storlek anges i uns. Ett uns motsvarar 28,35 gram. Det gör stor skillnad om du väljer handskar som väger 8 eller 16 uns. Boxningshandskar måste sitta bra. Detta minskar risken för skador. Kom dock ihåg att lämna utrymme för handbindningar.

I allmänhet gäller att ju mindre handsken är, desto mindre stoppning och desto mer gör det ont att använda den. När du tränar med människor, till exempel vid sparring och övningar, ska du därför välja en större och mer dämpad handske för maximalt skydd. Å andra sidan kan mindre handskar användas för teknikträning, eftersom större och tyngre handskar är mer ansträngande för händer och axlar. Vid matcher, tävlingar och turneringar används också mindre och mindre vadderade handskar. I allmänhet rekommenderas handskar som väger 12 till 16 uns för vuxenträning. Yngre personer använder lättare boxningshandskar. Vid tävlingar används handskar på 8 till 10 (12) uns, beroende på tävlingsnivån och din egen vikt.

6 oz (170,10 g)

Används i allmänhet för juniorer av liten storlek, upp till 45 kg.

8 oz (226,80 g)

Används vanligtvis endast för matcher och tävlingar. Mycket liten för en vuxenhand, så används i fullkontaktturneringar och matcher. Passar bäst för kvinnor och ungdomar. Även vanligt förekommande i thailändska turneringsarenor. Högsta vikt för 45 kg.

10oz (283,50 g)

Detta är den minsta boxningshandsken för vuxna och används i matcher och tävlingar. Ett bra val för säckträning eller träning med sparkdyna med en tränare. Lämplig för personer med mindre händer eller som vill finslipa sin teknik. Den här storleken på boxningshandsken är en bra handske att träna med före tävlingar för att efterlikna tävlingsförhållanden. Passar för 40 - 60 kg.

12oz (340,20 g)

En boxningshandske med den här vikten är i allmänhet avsedd för grundträning och lämpar sig för många ändamål. Den är lämplig för padträning och lätt sparring och fungerar även utmärkt för att öva teknik med en träningspartner. Används även i vissa matcher. Handsken är medelviktig och har en medelhög vaddering. Om du inte vet vilken storlek som passar dig bäst går du inte fel med den här. Passar för 45 - 67 kg.

14oz (396,90 g)

Används mest för sparring, men det här är också en riktigt bra boxningshandske för många ändamål. Något lättare jämfört med en 16 oz handske och därför blir dina händer inte lika lätt trötta under padträning. De lättare viktklasserna sparras och tränas i allmänhet med dessa. Passar för 55 - 75 kg.

16 oz (453,60 g)

Den här storleken på boxningshandsken är lämplig för sparring med tyngre vikt. Om du slår hårt, har stora händer eller väger över 75 kg skyddar dessa din träningspartner och skapar säkerhet. Handskarna är större och säkrare eftersom de har ett bredare väl vadderat område. Dessa boxningshandskar kan även användas med skyddspads.

18 - 20oz (510,30 - 567 g)

Används vanligtvis i de högre viktklasserna för träning eller sparring.

Det är ibland möjligt att hitta 12oz handskar i till exempel storlek S, M och L, men det beror på tillverkaren. Vanligast är dock att en 12oz handske är en S-storlek, en 14oz handske är en M-storlek och en 16oz-handske är en L-storlek. Säckhandskar är mindre än träningshandskar. Om du till exempel använder 14oz-handskar för träning bör du välja en handske som är några storlekar mindre, till exempel 10oz eller 12oz. Kom ihåg att boxningshandskar också sträcker sig. När du köper nya handskar måste de därför vara tillräckligt täta.

I thaiboxning används ungefär samma storlek på handskarna som i boxning. I blandad kampsport är handskarna däremot 4 uns. För MMA-teknikträning och sparring på marken används handskar på 6-8 uns, men för sparring stående används tyngre handskar, för vilka boxningshandskar också är lämpliga.

Stoppning och material

Materialen som används vid tillverkningen av boxningshandskar påverkar komfort, hållbarhet och pris. Vadderingen bör ge tillräcklig stötdämpning. Boxningshandskar använder vanligtvis antingen tagel, skum eller en blandning av de två som stoppning. Det finns också formgjutna cellgummiföreningar och smarta gelkuddar. Hästhårfyllda handskar är ett mer ekologiskt val och även mer hållbara, men mindre skyddande. Fyllning av skum eller cellgummi ger mer skydd, men använder latex eller PVC-plast som dämpning. Skiktade skumfyllningar, sättet de fylls på och deras täthet varierar. IMF (injection moulded foam) formas till en boxningshandske och håller sin form på ett naturligt sätt.

Handskar tillverkas antingen av läder (koläder eller buffelskinn) eller syntetiska material. Kvaliteten på syntetiskt läder varierar från låg kvalitet vinyl till konstläder av hög kvalitet med äkta känsla. Äkta läder är det material av högsta kvalitet och håller också längst vid användning. Boxningshandskar av läder formar sig gradvis efter handen. Handskar av polyuretan ser ut som läder och har gjorts för att vara mer hållbara än vinylhandskar. Sparringhandskar är vanligtvis gjorda av läder, men de kombinerar också material så att handflatan är syntetisk och slagytan är av läder. Vinylhandskar är den lägsta kvaliteten av alla boxningshandskar eftersom de inte håller länge och blir varma och svettas mycket. De lämpar sig främst för fitness, till exempel för fitnessboxningskurser.

Utformning och fastsättning

Fingrarna på boxningshandskar är rundade och ordentligt vadderade så att handskarna lätt kan hållas i form av en knytnäve. Handryggen är rund och vadderad. Vid boxning behöver handflatan inte öppnas, eftersom den sidan också används för att blockera slag. Handflatsidan har vanligtvis lite vaddering. Tummen är så nära knytnäven som möjligt för att förhindra att den vrids eller tar emot ett slag. Sidorna på boxningshandskarna är inte kraftigt vadderade eftersom dessa sidor i allmänhet inte utsätts för slag, till skillnad från i andra kampsporter. Manschetten på boxningshandskar är vanligtvis lång och tight för att säkerställa bästa passform och stöd. Det finns inte alltför mycket stoppning i handledsområdet, men längden och passformen ger stöd, vilket är viktigt i händelse av ett slag.

Boxningshandskarnas utformning skiljer sig något åt. Till exempel varierar bredden och längden på skaftet. Det bör inte finnas några sömmar eller stygn i slagområdet, eftersom dessa kan skada en träningspartner eller motståndare. Med säckhandskar är de dock inget problem.

Boxningshandskar finns med både band- och kardborrebandsinfästning. Handskar som fästs med snören dras slutligen åt och knyts till en båge. De är svåra att ta på sig själv, men de är mycket robusta och stödjer över ett långt område. Bandinfästning är ett alternativ för proffs som slåss och deltar i turneringar. Handskarna måste vara så bra som möjligt när man sparrar och slår på säcken på allvar. Kardborrebandsinfästning är dock ett populärt alternativ eftersom handskarna är lätta att ta på. Du kan dock behöva tänder för att fästa och ta bort det andra klistermärket. Kardborreband ger dubbelt stöd för handledsområdet tack vare stringtången. Så entusiasten kan känna sig trygg med att välja en kardborreknäppning. Även med en bandinfästning kan man lägga till ytterligare en kardborreinfästning genom att knyta fast den på handsken med banden. Bandfästet gnuggar inte ansiktet eller halsen som den del som ligger utanför kardborrefästet, så för raska närkontaktsporter är bandfästen mer populära. Banden kan fortfarande bli obehagliga i ansiktet, men de tejpas före en match eller ett bra sparringpass för att undvika det.

Färg

Färg eller tryck spelar ingen roll när du väljer boxningshandskar. Välj de som tilltalar dig mest, passar din personlighet och ger dig energi att träna. Men kom ihåg att de andra faktorerna som nämns ovan bör ha större inflytande på ditt val av rätt boxningshandskar. Vid tävlingar är handskarna blå eller röda.


Att ta hand om handskarnas skick

Boxningshandskar behöver tas väl om hand. Förvara dem på ett torrt och svalt ställe. De svettas och blir lätt blöta under träningen, så det är viktigt att torka dem. Häng upp dem någonstans när du kommer hem. Att träna med lätt fuktiga handskar både sliter på lädret och sprider bakterier. Det går också att spraya dem med deodorant för att förhindra eventuell mögelbildning och förlänga deras livslängd. Om det är möjligt, byt handskar så att andra hinner torka ordentligt innan du tränar. Läderhandskar kan också behandlas med läderkonditioner.

Det finns många andra typer av skydd som används inom boxning. Till exempel bandageras handen innan handskarna tas på för att se till att knytnävsområdet är så stabilt och skyddat som möjligt. Så förutom boxningshandskar är olika typer av bandage, hjälmar och andra skydd en viktig del av träningen.


Pris på boxningshandskar

Priset på boxningshandskar varierar ganska mycket. I synnerhet de material som används vid tillverkningen påverkar priset. Thai-boxningshandskar är något billigare än boxningshandskar. Tänk på hur seriöst du utövar sporten. Proffs och de som tränar seriöst bör investera i kvaliteten på sina boxningshandskar. Läder är bäst, men ett högkvalitativt syntetiskt material är också ett bra val. Om du är nybörjare och har lite träning räcker det också med en vinylhandske.

I allmänhet kostar boxningshandskar mellan 30 och 150 euro. för 30 - 50 euro kan du få boxningshandskar för nybörjare och de som har lite träning. De som ligger under det priset är endast lämpliga för barn och inte för boxningsgymnasier. För mindre än hundra euro kan du få handskar av god kvalitet. Om du spenderar lite mer är det inte någon större skillnad i prestanda. Å andra sidan kan boxningshandskar för tävlande på hög nivå kosta upp till 400 euro.

Vi hoppas att vi kunde hjälpa dig att välja rätt boxningshandskar för dig. Det är värt att besöka webbplatsen för att titta på lämpliga modeller innan du fattar ett köpbeslut. Du kan också be din tränare om tips. Kom ihåg att träna och slåss på ett säkert sätt!