Köpguide: Boxningssäck

Hur väljer jag rätt boxningssäck?

En boxningssäck lämpar sig för många olika typer av träning. De flesta används inom kampsporter som boxning, thaiboxning, kickboxning, karate och taekwondo. Säcken slås, sparkas, undviks och vrids. Träning med boxningssäck är mycket intensiv och går också utöver aerobisk kondition. Träningen hjälper till att finslipa dina tekniker, öka styrkan och utveckla koordinationen. Boxningssäcken används också av fitnessentusiaster, till exempel i fitnessboxning. Det ger ett effektivt helkroppsträningspass som inte bara utvecklar styrka, uthållighet, snabbhet och balans, utan även bidrar till att lindra stress och förbättra koncentrationen.

Boxningssäcken är ett välkänt träningsredskap i kampsporthallar och finns även i många idrottsanläggningar. En del har också en boxningssäck hemma, antingen för fitness, hobby eller professionell idrott. Men vilken typ av boxningssäck är bäst för dig? Vilken skulle passa för ditt hem och vilken för ett professionellt gym? Nedan finns en lista över saker att tänka på när du köper en boxningssäck.

 

 


Innehållet i guiden:

  1. Val av boxningssäck
  2. Funktioner hos boxningssäcken
  3. Tillverkningssmaterial
  4. Utrymme och förvaring
  5. Rätt säck för olika kampsporter
  6. Fyllning av en boxningssäck
  7. Pris

Val av boxningssäck

Boxningssäckar ser nästan likadana ut som oanvända boxningssäckar. Det finns dock många skillnader. Det finns många olika storlekar, former, vikter och färger på boxningssäckar, tillverkade av olika material. Köparnas behov och krav varierar också mycket. Först och främst är det typen av kamp och de egenskaper som ska tränas som i hög grad avgör vilka krav som ställs på boxningssäcken. Vilken typ av sport utövar du? Nedan följer en grov uppdelning av de olika alternativen:

Hängande från taket

Grundläggande boxningssäckar som hänger från taket. De finns i olika vikter och längder och är tillverkade av olika material. Ju mer målinriktad din träning är, desto bättre kvalitet och vikt bör du skaffa. Den säck som hänger från taket lämpar sig för boxning såväl som för andra kampsporter. Den kan slås, sparkas och träffas med armbåge eller knä. Boxningssäcken svänger fritt och kan flyttas runt på olika sätt. Kampsporter använder också längre och tyngre påsar, som lämpar sig bättre för låga sparkar. För hängande modeller måste man se till att taket och fästet är säkert och tål tung träning.

Stående på marken

Om det inte är ett alternativ att hänga från taket finns det även markstående säckar att tillgå. Dessa är också kända som fristående eller piedestalstående boxningssäckar. Dessa säckar är mycket tyngre än de som hänger från taket och kan placeras nästan var som helst. De är väl lämpade för slag- och sparkträning inom olika kampsporter. Vissa är mycket stora och lämpar sig för samtidig träning av flera personer. En del av dem har också en utformning som liknar en människa. Dessa är dock inte lämpliga för boxning och känns inte lika bra när man slår som de modeller som hänger i taket.

Snabbsäckar

Mindre snabbsäckar, som päronbollar och punktbollar är avsedda för boxare för snabbhetsträning och är bra för aerobisk kondition. Snabbsäckar utvecklar också ögon-handkoordination, reaktionshastighet, slagrytm, rörelsekontroll och flyt. Majsbollen är å andra sidan lämplig för att träna noggrannhet och skydd. Den ger en bra känsla av slag och hjälper dig att lära dig undvikningstekniker genom att tvinga dig att röra huvudet. Dessa bollar är ofta fyllda med luft och hänger också från taket. Punktbollen är fäst både på golvet och i taket.

Se nedan för mer information om boxningssäckens egenskaper. Ta hänsyn till dessa när du väljer en boxningssäck.


Funktioner hos boxningssäcken

Vikt

Grundläggande boxningssäckar varierar från 10 till 70 kg. En allmän riktlinje är att en boxningssäck bör väga hälften av din egen vikt. Naturligtvis beror valet också på din konditionsnivå, intensiteten i din träning och vilka dina träningsmål är. Avancerade och mer kraftfulla boxare kan välja en något tyngre boxningssäck, medan nybörjare kan välja en något lättare. Det finns också mer specialiserade säckar för att utveckla olika färdigheter.

Lätta boxningssäckar är vanligtvis mellan 10 och 40 kilo. De hjälper till att förbättra precisionen och öka hastigheten. En 20-kilos-säck är lämplig för nybörjare och lätta boxare som barn, ungdomar och många kvinnor. Även för dem som vill utveckla aerob kondition och forma sin kropp till att bli mer atletisk är en lättviktsboxningssäck ett bra val. I takt med att styrkan ökar bör du gå upp till en tyngre säck. En lätt boxningssäck svänger lätt om du har mycket styrka. Detta kan vara irriterande om du vill koncentrera dig på att träffa boxningssäcken ordentligt.

Tunga boxningssäckar ger mer motstånd och är utformade för styrke- och variationsträning: ju tyngre säcken är, desto mer utmanande är träningen. De absorberar stötar på ett bra sätt. Tunga boxningssäckar svänger mindre än lätta boxningssäckar. Helst ska en boxningssäck svänga lite när du slår på den. Om en boxningssäck svajar för mycket kommer det att störa träningen av sparkar och slag. En hårt slagande man behöver vanligtvis en boxningssäck på 35-40 kg. Säckar som väger 50 kg eller mer är för tunga slagmän och proffs.

Väskor för sparkar eller slag och sparkar kan väga mer, upp till 100 kg. En medelhög väska för boxning och sparkar väger 50-70 kilo. Stående boxningssäckar väger vanligtvis mer än 100 kg, vissa modeller till och med nära 200 kg.

Höjd och bredd

För boxning, sparkar och även kast är en boxningssäck som når ungefär från toppen av huvudet till midjan lämplig. Ju längre du är, desto högre säck behöver du alltså. En boxningssäck i normal storlek är mellan 120 och 150 cm lång och är varken för tjock eller för tunn. Den lämpar sig väl för boxning, sparkar, knä- och armbågsarbete. 150 cm är en mycket vanlig storlek och passar både män och kvinnor, men kortare är bra. Nybörjarkvinnliga boxare kan också klara sig med en väska runt 100 cm.

Bredden varierar mellan cirka 25 och 40 cm. De lättare säckarna är också något mindre i diameter, medan de tyngre är större. Inom boxningen används också tjockare "rivningskulor"-säckar, som gör det möjligt att träna mer varierat på slag mot överkroppen.

Inom kampsporten används längre och tyngre säckar ("bananmodell") eftersom de lämpar sig bättre för sparkar. De erbjuder mer motstånd och en större yta. Stora och tunga säckar kan vara 150-180 cm långa. De är inte tjockare än en vanlig slagpåse, men har vanligtvis en ännu mindre diameter på cirka 30 cm.

Luftfyllda säckar är 75-90 cm långa och lämpar sig för barn. De lämpar sig för små utrymmen och lätt träning.

Utformning

Normala boxningssäckar är cylindriska, det vill säga höga och runda. Höjden på säcken varierar. Vissa konstruktioner är också droppformade, vilket försöker efterlikna den faktiska mänskliga formen mer. Det finns också en rad tjockare, koniska boxningssäckar i toppen, som är särskilt användbara för att träna krokar. Det finns också sådana som är tjockare i toppen och botten och smalare i mitten. Dessa gör att du kan öva olika typer av slag och sparkar från olika håll. Stående modeller har också dummies (BOB). Mindre specialpåsar (speed bags) är päron- eller bollformade.

Ju hårdare säcken är, desto mer utvecklar den din styrka och dina muskler. Om du är en målinriktad tränare bör du välja en säck som är tillräckligt hård. Mjukare boxningssäckar lämpar sig bättre för aerobisk träning och för att tonifiera kroppen. Om du fyller säcken själv kan du göra en stor skillnad för hur den känns.


Tillverkningsmaterial

Olika material används vid tillverkningen av boxningssäckar. Ytan är ofta gjord av konstläder, läder, specialplast eller gummi. Det finns också säckar av tyg som linne eller nylon, men dessa känns inte bra mot huden. Läder är den bästa kvaliteten, men boxningssäckar av andra material har sina fördelar. De kan till exempel vara mer motståndskraftiga mot fuktiga förhållanden.

Fyllnadsmaterialet är vanligtvis textil (bomullstyg) eller skum. Sand, ris eller korn används också ofta som fyllning. Ståendesäckar har en vadderad botten så att du inte skadar foten när du slår på den. De är vanligtvis fyllda med vatten eller sand. Inom kampsporten är det vanligt med säckar fyllda med vatten. Vissa säckar är självfyllande. Se nedan för fyllningstips.


Utrymme och förvaring

En boxningssäck behöver utrymme eftersom den svänger fritt när den hänger från taket. Även modeller som står på golvet behöver utrymme runt omkring sig för säker och effektiv träning. Det bör helst finnas 1,5 meter utrymme runt säcken, men ett mindre utrymme är fortfarande möjligt. En modell som hänger från taket kan inte flyttas, men en modell som står på marken kan flyttas åt sidan om man vill.

Om du bestämmer dig för att köpa en hängande tung boxningssäck, se till att du fäster den ordentligt i taket eller bjälken/balken med en lämplig kedja, karbin eller krok. En noggrann installation blir hållbar och säker så att taket och kroken klarar av att den tunga påsen svänger fram och tillbaka på kedjorna. Höjden på fästet bör justeras med upphängningskedjorna så att hängningshöjden är ungefär i ögonhöjd. En högre säck är lämpligare för boxning, medan en lägre säck är bättre för sparkar. Om boxningssäcken å andra sidan är för låg eller för hög är det motstånd den erbjuder inte vad den borde vara. Var också uppmärksam på hur högt taket är i det rum där du planerar att hänga upp boxningssäcken. Om rumshöjden är mycket hög kan du behöva extra kedja för optimal installation.


Rätt säck för olika kampsporter

Sporten ställer många krav på boxningssäcken. Din idrottsnivå avgör också vilken som skulle vara den bästa säcken för dig. Är du nybörjare, amatör eller professionell? Hur mycket vill du utveckla dina färdigheter? För en boxare är det viktigt att kunna träna sina slag och rörelser. En thaiboxare behöver däremot en mer mångsidig säck eftersom sporten också använder benen. Inom kampsporten är en lång väska mer mångsidig. Det finns också speciella säckar för att träna de olika egenskaper som behövs i varje sport.

För boxning och fitness

Den traditionella boxningssäcken lämpar sig bäst för detta ändamål. En längre boxningssäck (bananmodell) är också lämplig om du också vill ha möjlighet att träna ditt fotarbete. Du kan överväga modellen "upper cut" om du till exempel vill träna din vänsterkrok. Det finns också s.k. wrecking ball bags, som är de mest mångsidiga för boxare som vill träna styrka, distans, huvudrörelse och olika typer av slag från olika vinklar: nedre och övre krokar och raka slag. Speed bags är också avsedda för boxare och fitnessboxare för att förbättra aerobisk kondition och utveckla de egenskaper som behövs i sporten, till exempel snabbhet, reaktionstid, undvikande, skydd och koordination.

Thaiboxning och kickboxning

En lång boxningssäck är ett bra val för amatören eller den professionella kickboxaren. de svajar inte lika mycket som vanliga boxningssäckar. Koniska boxningssäckar med övre skärning är också ett bra val för dessa kampsporter, särskilt för träning av nedre skärning, slag och sparkar. Vissa har också en tjockare konstruktion i den nedre delen, vilket gör det möjligt att träna de övre krokarna på ett mer mångsidigt sätt från olika vinklar. Dessutom är den teardropformade boxningssäcken lämplig för utövare av thailändsk boxning och kickboxning, eftersom den kan användas för att effektivt träna sparkar, knäslag, övre och undre krokar.

Taekwondo, Kung Fu och andra kampsporter (MMA)

Stående (dummies) boxningssäckar är idealiska för utövare av dessa kampsporter, eftersom de liknar motståndaren och inte svänger så mycket. Det finns också modeller i form av en person (BOB), vilket gör träningen ännu mer realistisk och hjälper till att träna slag och grepp exakt på olika delar av kroppen. Vissa modeller kan också höjas och sänkas beroende på din längd, vilket gör att du kan träna mot högre eller kortare motståndare. Rekommenderas inte för boxning eller thaiboxning, om du inte har brist på utrymme hemma eller problem med att hänga upp en traditionell väska.


Fyllning av en boxningssäck

Säckar tillverkas och fylls med olika material. Av ytmaterialen är läder det mest bekväma och hållbara, men lädersäckar är också de dyraste. Säckar av syntetiskt läder, plast och gummi är väl lämpade för olika förhållanden både inomhus och utomhus och är motståndskraftiga mot svett och vatten. Tygsäckar känns inte bra mot huden när de utsätts för stötar.

Många säckar levereras förfyllda. Så om du inte vill fylla din boxningssäck själv kan du välja det förfyllda alternativet. Sand, korn och bomullsduk används som fyllmedel. Ibland kan den mellersta delen av säcken också innehålla metallvikter. Vatten används också, särskilt i kampsportsspecifika påsar. De tyngsta boxningssäckarna av alla är vanligtvis fyllda med trasiga tygstycken. Det är svårt att lägga till fyllning i en förfylld påse, eftersom det kräver att man öppnar och stänger den övre sömmen igen.

Vissa säckar är självfyllande. Det enklaste sättet är att fylla säcken med sand (eller till och med ris) och tygbitar. Du kan lägga gamla kläder eller mattfibrer i botten av säcken först. Fyll mitten av säcken med sand, vilket ger en hel del extra vikt. Lägg dock inte sanden direkt i boxningssäcken, utan lägg den i en hållbar dubbel plastpåse, säck eller plaströr som du placerar i mitten av säcken. Fyll sedan resten av utrymmet igen med din valda fyllning. Vik kläderna jämnt och kontrollera då och då att de når kanterna väl. Till sist stänger du boxningssäcken försiktigt och hänger upp den. Till en början kan en säck fylld med tyg kännas lös, men vid användning kommer säcken att hårdna när tygerna trycks ihop mot varandra. Det finns även andra fyllningsalternativ.

Boxningssäckar är hållbara och säkra när de installeras med omsorg. Du kan också behöva utrustning för träningen, t.ex. boxningshandskar, handledsstöd, handbojor och tejp samt hopprep och sparkdynor.


Pris för boxningssäckar

Precis som med annan sportutrustning och fitnessprodukter kostar kvalitet pengar. Traditionella takmonterade boxningssäckar, till ett pris på mindre än 50 euro, svänger vilt när man slår på dem och håller sig inte på plats. Deras material är dessutom osannolikt att det känns bra på huden. En boxningssäck av bättre kvalitet är tung, bekväm och hållbar. De absorberar stötar väl och håller formen även under långa träningspass. Du betalar alltså mer för en tyngre boxningssäck.

Prisintervallet för en grundläggande boxningssäck ligger runt 50-200 euro, men för professionella boxningssäckar kan priset vara nära 800 euro, så det finns ett stort handlingsutrymme. För cirka 150 euro kan du få en bra boxningssäck.

Boxningssäckar är dyrare. De kostar runt 120-300 euro, men även i dessa, som den grundläggande boxningssäcken, är de högre kvalitetsversionerna mycket mer värdefulla.

Designen kostar också pengar. Till exempel är specialdesignade säckar för andra kampsporter dyrare. Och "upper cut"-säckar för krokning och slagning kostar mer än vanligt. Grundmodellerna som står på marken är också något dyrare i allmänhet.

Snabbsäckar är däremot billigare och prisskillnaden är inte så stor. De kostar mellan 30 och 100 euro.

Boxningssäckar kan köpas för hemmabruk, till exempel i ett gym eller hemmagym. När du köper en boxningssäck för hemmet måste du tänka på vilken nivå av boxare du vill ha den för. Detta avgör till stor del kvalitetskraven - liksom det tillgängliga utrymmet, takets material och rummets höjd. Proffs och seriösa utövare bör också skaffa en boxningssäck av god kvalitet till sitt hem.

För gym som används allmänt är en hållbar säck av god kvalitet en bra idé, eftersom den kommer att användas flitigt och förbättra gymets image. Detta är särskilt viktigt för kampsportsanläggningar och kampsporthallar. För företagsgymnasier räcker det med en något billigare boxningssäck, men detta beror också på hur många som använder säcken och hur seriöst de tränar där.

Förhoppningsvis kan den här informationen hjälpa dig att välja rätt boxningssäck för dig. Därefter kan du börja utveckla din slag- och sparkteknik och öka din aeroba kondition, muskelstyrka, precision, koordination, balans och fokus!