Köpguide: Hantlar

Hur väljer jag rätt hantlar?

Hantlar är bland de vanligaste och mest populära träningsredskapen hemma, på gym och i fitnesscenter. De är grundläggande träningsutrustning som lämpar sig för ett brett utbud av styrketräning. Hantlar är verkligen enkla, mångsidiga och relativt billiga träningsredskap. Hantlar är fria vikter som kan användas för att utföra effektiva muskeluppbyggande rörelser och ett brett utbud av funktionella övningar, vilket stärker kroppen och därmed förmågan att utföra vardagliga aktiviteter lättare. För nybörjare är det vettigt att investera i hantlar snarare än till exempel skivstångar, eftersom de erbjuder mer variation och mångsidighet. Med bara en hantel kan du utföra otaliga olika rörelser!

Men vilken typ av hantlar skulle passa dig bäst? Vilka vikter skulle vara bra för hemmabruk och vilka för ett offentligt gym? Här är några tips som hjälper dig att fatta rätt beslut när du köper hantlar. Detta kommer att ge dig en bättre uppfattning om vad du ska väga in innan du köper hantlar.

 

 


Innehållet i guiden:

  1. Att välja hantlar
  2. Vikt
  3. Tillverkningsmaterial
  4. Design
  5. Utrymme och förvaring
  6. Hantlar för olika användningsområden
  7. Hur mycket kostar hantlar?

Att välja hantlar

När du surfar på webben eller besöker en butik för träningsutrustning kan du bli förvirrad av de många olika modellerna och alternativen för hantlar. Utbudet är enormt. Men å andra sidan varierar dina behov också mycket. Hantlar kan grovt delas in i fasta hantlar, studiohantlar och justerbara hantlar. Var och en av dem har sina egna styrkor:

Studiohantlar

Studiohantlar är hantlar på 1-6 kg och är idealiska för gruppträning där långa uppsättningar utförs. Dessa vikter är också populära för hemmabruk, delvis på grund av deras låga pris. I studiohantlar är alla delar av hanteln täckta med samma material, vanligtvis neopren, gummi eller vinyl. Detta skyddar själva vikten, användaren och golvet. Vikterna är färgkodade. Antalet kilogram kan dock också förekomma på sidan av vikten. Handtaget är också vanligtvis tjockare än på andra hantlar och kan ha en design. Vikten är ofta också formad för att förhindra att den rör sig på golvet. En studiohantel ger ett bra grepp om handen inte är mycket sliten.

studio hantlar

Fasta hantlar

Fasta hantlar finns alltid i en viss vikt, från 1 till 60 kilo. Antalet kilo varierar från modell till modell. Fasta hantlar är särskilt lämpliga för professionellt bruk, eftersom de är av hög kvalitet och hållbara. Gym brukar köpa minst en uppsättning hantlar så att kunderna har ett urval av vikter i olika storlekar. Fasta hantlar finns också i olika storlekar. De vanligaste materialen är gummi, uretan, järn och stål. Hantlarna är svarta eller förkromade och hantelvikten i kilogram anges på sidan. Handtaget är tillverkat av metall. Studiohantlar är också solida, även om deras material och utformning skiljer sig något från solida hantlar för konventionell styrketräning.

Justerbara hantlar

Justerbara hantlar finns tillgängliga upp till 20 kg. Med hantelstången kan du ändra vikterna beroende på dina framsteg eller välja olika storlekar för olika rörelser. Vikterna justeras med hjälp av skruvlås. Justerbara hantlar är idealiska för hemmabruk om du inte vill köpa flera hantlar i olika storlekar. De sparar utrymme, men gör träningen lite längre när du måste byta vikter för olika rörelser. Justerbara vikter har vanligtvis ett handtag av järn eller stål och är tillverkade av järn, som kan vara täckt med till exempel vinyl eller gummi. Justerbara hantlar har också vikten angiven på sidan av vikten.

Dessutom kan hantlar ses och bedömas efter vikt, form och storlek, färg och det material som använts vid tillverkningen. Det är viktigt att veta hur hantlar skiljer sig från varandra, så att du kan köpa rätt hantel för dig och vara säker på att du kommer att använda den under lång tid. Här är några andra saker att tänka på när du köper hantlar innan du fattar ditt slutgiltiga köpbeslut.


Vikt

Hantlar finns i allmänhet att köpa från 0,5 till 60 kg. Det finns även tyngre vikter att tillgå, men dessa syns oftast bara på gym för styrketränare och kroppsbyggare. I allmänhet är hantlar i gym och idrottsanläggningar fasta hanteluppsättningar på 2,5 till 30 kg. Större hanteluppsättningar på 2,5 - 50 kg finns också i större gym med många kunder eller erfarna motionärer.
För hemmabruk är det en bra idé att skaffa hantlar beroende på vilka rörelser du planerar att utföra med dem. Olika vikter är lämpliga för olika rörelser. Därför är det bra att i förväg fundera på om du vill använda vikterna för att öka överkroppens eller hela kroppens muskelstyrka Vill du använda vikterna för bänkpress, knäböj, utfall och andra stora rörelser? Eller kommer du att fokusera på bicepscurls, extensions och andra isolerande rotationsrörelser? Stora vikter är lämpliga för större sammansatta rörelser, medan mindre vikter är lämpliga för isolerande rörelser med mindre muskelgrupper.

För en nybörjare som aldrig har tränat styrketräning tidigare kan till exempel hantlar på 2-5 kg vara lämpliga för armövningar och 4-8 kg för bänkpressar. För knäböj och utfall kan nybörjare använda hantlar på 10, 15 eller till och med 20 kilo för båda armarna. Män är naturligt mer muskulösa, så även i nybörjarfasen kan de vanligtvis använda tyngre vikter (+5 kg) än kvinnor.

Det är värt att testa den nuvarande maxvikten vid vilken du kan utföra en viss rörelse 12-15 gånger. Detta avgör till stor del vilken storlek på hantlarna du bör skaffa för just den rörelsen eller för att träna liknande muskelgrupper. Om du knappt kan utföra repetitionerna är vikten rätt för dig. Om du inte kan göra i närheten av det antalet repetitioner ska du skaffa något lättare hantlar för just den muskelgruppen och andra övningar med samma vikt. Om du kan göra mer än 20 repetitioner ska du välja något tyngre hantlar. Tänk på att om du vill hålla dina repetitioner låga (t.ex. 4-8 repetitioner/sats) eller höga (över 18) bör du jämföra din uthållighet med ditt önskade antal repetitioner så att hantlarna är lämpliga för dina träningsbehov och mål. En annan sak att tänka på är att din muskelstyrka kommer att utvecklas när du tränar. Därför är det bättre att välja lite tyngre vikter än för lätta.

Generellt sett utförs styrketräning på hela kroppen, så det är vettigt att köpa 2 till 3 olika storlekar på hantlarna, som därför passar för de flesta rörelser. De största vikterna för rörelser med stora muskler och många muskelgrupper, de medelstora vikterna för lite mindre muskler eller rörelser med färre muskelgrupper och de minsta vikterna för isolerande rörelser med små muskelgrupper. Ett annat alternativ är att köpa justerbara hantlar, som gör att du kan justera vikten till rätt nivå för varje rörelse och mål.


Tillverkningsmaterial

Som du kanske har märkt ser hantlar olika ut. Detta påverkas naturligtvis av att hantlarna tillverkas och beläggs med olika material. Det finns vinyl-, neopren-, gummi-, uretan och rent metallbelagda hantlar.
Neopren-, gummi- och vinylbelagda studiohantlar är relativt billiga. De är ofta färgade, så att olika färger hjälper till att identifiera olika storlekar av vikter. De är också trevliga för ögat eftersom de inte ser så industriella ut och uteslutande för kroppsbyggare. De är därför populära för användning i hemmet och i gruppträningsklasser. Materialet gör det lättare att få ett bra grepp och skyddar också golvet från stötar om vikterna faller till marken. När handen svettas är det dock inte lika lätt att behålla greppet eftersom greppet börjar glida.
Hantlar i helmetall är inte färgade eller färgkodade, utan vikten är markerad på sidan av vikten, precis som för andra fasta och justerbara vikter. De gamla hantlarna var tillverkade av en stor mängd järn. Järn kan dock lätt få skavanker och repor, och järnvikter är inte lika hållbara som alternativ av högre kvalitet. Numera föredrar man kromade stålvikter framför järnvikter. Många justerbara hantlar använder dock fortfarande järn. Det är ett billigare material, så många väljer det för hemmabruk.

Metallhantlar, vanligtvis belagda med antingen gummi eller uretan, är de mest populära och högkvalitativa hantlarna, särskilt för gym och fitnesscenter. Tack vare sin beläggning skyddar de själva hanteln, utövaren, golvet, ställningen och miljön och minskar det buller som orsakas av styrketräning. Belagda vikter i solid metall är vanligtvis svarta eller svarta med ett silverfärgat grepphandtag. Metallgreppet är relativt lätt att hålla i, även när man svettas. På baksidan är ett grovt grepp mer slipande och slitsamt för huden på handflatan, vilket gör att användning av träningshandskar rekommenderas starkt, särskilt när man hanterar tyngre vikter. Polyuretan (PU) är ett mycket tåligt, hållbart och högkvalitativt material. Det luktar inte som många gummihandvikter och lämnar inga märken på golvet. Till skillnad från gummivikter lämnar själva vikten inte heller lätt märken.

Det finns också hantlar som är tillverkade av mer speciella material, med hjälp av naturens egna material! Dessa lämpar sig som ett dekorativt element för hemmet, företaget eller kontoret.


Design

Den vanligaste formen på hantlar är rund. Vissa vikter har dock en design. De kan vara fyrkantiga eller sexkantiga. Studiohantlar kan också ha en mer ovanlig design med rundade hörn. Hörnen förhindrar att vikten roterar, vilket är användbart - även om golvet är lutande eller ojämnt.

Det viktiga är att få ett bra grepp om hantlarna. Det gör det lättare att hantera vikterna och utföra rörelserna. Det får inte göra ont eller kännas obekvämt att hålla i hantlarna, för då blir träningen med hantlar meningslös och entusiasmen för träning minskar. Att halka är också frustrerande, eftersom uppsättningar missas och fallande vikter kan orsaka skador.

Många handtag har en uppruggad yta eller har formats för ett bättre grepp. Greppets storlek påverkar också greppet. Om greppet är för tjockt kan det utsätta handleden för överbelastning eller skada, eller åtminstone för droppande vikter på grund av att greppet glider. Vissa hantlar har till och med ett vadderat skum- eller gummigrepp. Olika utföranden och material är lämpliga för olika personer. Så det är värt att testa det handtag som passar dig innan du köper.


Utrymme och förvaring

Hur mycket utrymme du behöver påverkas av antalet hantlar. Om du har flera par hantlar är ett ställ en vettig förvaringslösning. Om hantlarna ska användas i ett gym - oavsett om det är ett företagsgym eller ett offentligt gym - bör du definitivt skaffa ett hantelställ för förvaring. Det sparar utrymme och gör träningen bekvämare genom att du inte behöver lyfta tunga vikter från marken. Förutom att hålla ordning ökar hantelstället också säkerheten och förhindrar att det bildas märken på golvet.

Naturligtvis kan du också skaffa ett rack hemma om du har fler vikter, särskilt för ett hemmagym. Det sparar också utrymme i förråd, garage eller inomhusutrymmen, varav en del är reserverade för träning, och gör utrymmet bekvämare. Träningen blir också enklare och snabbare. Ett ställ är dock inte nödvändigt i hemmet, eftersom ett par hantlar, eller särskilt justerbara hantlar, tar liten plats. De kan lätt placeras under ett bord i närheten av träningshörnan, i ett hörn, i ett skåp eller i ett förråd.


Hantlar för olika användningsområden

För hemmabruk - i träningshörnan eller hemmagymmet

I princip är alla typer av hantlar lämpliga för hemmabruk. Det är din träningsbakgrund, dina mål och hur regelbundet du tränar som avgör ditt val av vikter. När det gäller de minsta hantlarna finns det många olika alternativ med olika utföranden och material upp till 6 kg. Över den vikten finns det inga färgade alternativ, utan krom-, vinyl-, gummi- eller PU-belagda alternativ, där andra delar och handtaget oftast är tillverkade av stål och i vissa fall järn. Om du vill köpa tyngre hantlar för hemmet bör du ha tillräckligt med utrymme eller ett ställ för dem i ett rum eller annat utrymme som är utformat som till exempel ett gym. Justerbara hantlar ger mer flexibilitet till hemmaträningen, men kräver lite mer tid för att träna.

För stugan eller kontoret

För stugor och kontor lämpar sig traditionella hantlar, men även mer specialiserade lösningar. Fitrocks hantlar är utformade som vackra jordnära inredningselement med en unik design. Hantlarna väcker uppmärksamhet och inbjuder till att ta ett grepp, vilket ökar din muskelträning.

För kommersiella hallar

För gym, fitnesscenter, sjukgymnastik, rehabiliteringscenter och andra yrkesverksamma är en mångsidig uppsättning hantlar det rätta valet. I allmänhet räcker det inte med en uppsättning hantlar, eftersom användarna och deras konditionsnivåer varierar kraftigt. Studiohanteluppsättningar är ett viktigt val för gruppträning samt för stretching eller curling. Den förkromade fasta hanteluppsättningen är lämplig för träning av mindre muskelgrupper, medan de större fasta hanteluppsättningarna lämpar sig för ett brett utbud av alla andra tyngre rörelser. PU-hantlar är det bästa valet. Justerbara hantlar bör inte övervägas för allmän användning på gym.

För företagsgymmen

Företagsgymmen är i allmänhet mindre välbesökta än allmänna gym. Urvalet behöver inte heller vara lika brett. Det lönar sig att identifiera besökarnas behov och göra sitt val därefter. I allmänhet är de lägsta vikterna bäst, eftersom de är lämpliga för alla för uppvärmning och muskelkonditionering. Det är också bra att ha tyngre hanteluppsättningar upp till minst 20 kg, men helst upp till 30 kg. Det är inte värt att kompromissa med kvaliteten, eftersom bra hantlar håller länge, inte skadar golvet och inte nödvändigtvis luktar, allt detta bidrar till bekvämligheten i ett företagsgym.


Hur mycket kostar hantlar?

Hantlar är ett absolut val för gym och fitnesscenter. Hantlar är en relativt billig styrketräningsutrustning jämfört med till exempel fitnessutrustning. Till skillnad från fitnessutrustning lämpar sig hantlar för ett brett utbud av träningspass och kräver inga reservdelar. De varierar i pris från cirka 5 euro till 350 euro per vikt. De billigaste hantlarna är studiohantlar och justerbara hantlar, vars pris beror på vikten. Ju tyngre och bättre kvalitet vikten har, desto mer kostar den. Högre kvalitet för med sig egenskaper som varje frekvent motionär och kommersiellt gym kommer att uppskatta: viktmotstånd, hårdhet, märkningsfrihet, luktfrihet, skydd, förfinat utseende osv. Köp dock inte de dyraste vikterna om du inte använder dem ofta eller kan klara dig med en rimlig eller billig uppsättning. Observera att hantlar säljs både individuellt och i par, så kontrollera önskad hantel för att se vilken prissättning som finns tillgänglig!

När du har hittat de hantlar som passar dig är det dags att bygga upp dina muskler, maximal och snabb styrka och uthållighet med hantlar!