Köpguide: Kettlebell

Hur väljer jag rätt kettlebell?

Kettlebellen är mångsidiga muskelträningsverktyg som gör att du kan utföra funktionella rörelser som utmanar hela kroppen. Det är just på grund av dess holistiska karaktär som den har blivit populära. Till skillnad från hantlar kan du involvera hela kroppen i rörelserna.

Kettlebell är en boll med ett handtag i toppen. Man tar tag i handtaget och svänger och lyfter kettlebellen i olika positioner och rörelseområden. Hur du tränar avgör mycket om valet av kettlebellen . "En 'hård träningsstil' betonar rörelser som kräver kraft på kort tid. "Girevoy sport" betonar däremot rörelsernas effektivitet vid träning under längre tid. Normalt sett varar sessionerna i 10 minuter, under vilken tid kettlebellen inte får sänkas. Förutom muskel- och hastighetsstyrka utvecklas även aerobisk kondition, balans och rörelsekontroll.

Det finns många olika typer av kettlebells. En viss modell kan vara ett absolut val för seriösa entusiaster och för offentliga gym och idrottsanläggningar, medan en nybörjare kan få känslan av nästan vilken modell som helst. Det finns dock gott om utrymme däremellan. Så vad skulle passa bäst för dina behov?

 

 


Innehållet i guiden:

  1. Olika typer av kettlebells
  2. Vikt
  3. Tillverkningsmaterial
  4. Design
  5. Utrymme och förvaring
  6. Hur mycket kostar en bra kettlebell?

Olika typer av Kettlebells

Det finns ett stort utbud av olika typer av kettlebells och det kan vara svårt att skilja mellan olika modeller, särskilt för nybörjare. Kvalite kettlebells kan grovt delas in i tävlings kettlebells av stål och klassiska kettlebells i gjutjärn. Samt de som är tillverkade av andra material, med mer specialiserade utföranden och vissa kettlebells som är justerbara. De kan dock inte rekommenderas för tävling eller målinriktad träning, men de är lämpliga för gruppträning, hemmabruk, mindre regelbunden användning och för nybörjare.

Kettlebells för tävlingar

Kettlebells för tävlingar är tillverkade av stål och tillverkas enligt krävande standarder. Skillnaden mot andra kettlebells är att de alla är lika stora, det är bara vikten som varierar. Med andra ord är kettlebells form och storlek samt handtagets diameter, höjd och bredd identiska. Detta gör det lättare att lära sig tekniken och utvecklar nervsystemet genom att rörelsen alltid utförs på samma sätt. Användaren håller och lyfter kettlebellen på samma sätt och kan låta den vila på kroppen eller handleden på samma sätt. Genom att övergå till en tyngre kettlebell kan träningsdeltagaren koncentrera sig på att öka styrkan, eftersom tekniken för utförandet redan behärskas bättre jämfört med om kettlebellen var av olika storlek. För tävlingsutövare är detta den enda rätta modellen, men det är inte nödvändigt för fitnessentusiaster att köpa en tävlings kettlebell Tävlings kettlebells är vanligtvis färgkodade.

Kettlebells i gjutjärn

Kettlebells i gjutjärn är lämpliga för allmänt fitnessbruk. De är lättare att tillverka, så de är också i allmänhet billigare än tävlingsbollar. Traditionella kettlebells finns i ett stort antal olika storlekar. Ju tyngre bollen är, desto större är kettlebellen och greppsektionen. Kroppens och bollens inriktning förändras när man tränar med olika vikter och former, så tekniken är inte exakt densamma. Ett riktigt bra val för gym, företag och hemmabruk!

Neoprenbelagd kettlebell

Neoprenbeläggningen hjälper till att skydda golvet om kettlebellen tappas, till exempel under en gruppträningsklass eller ett träningspass. Kettlebells av neopren är lämpliga inte bara för fitnesscenter utan även för hemmabruk och rehabilitering. Kettlebells med neoprenbeläggning har attraktiva färger och ser inte så "hårda" ut, vilket gör dem lättare att greppa för alla typer av fitnessentusiaster. Själva bollen är för övrigt oftast tillverkad av gjutjärn.

Vinylbelagd kettlebell

Vinylbelagda kettlebells finns också i ett stort antal färger. De har en hal yta och en tunn vinylbeläggning hjälper till att skydda golvet lite om bollen skulle falla till marken. Utformningen av de vinylbehandlade kettlebellen kan skilja sig från de vanliga kettlebellen, men det ändrar inte radikalt på tekniken. Vinylytan kan dock vara ojämn på vissa ställen och kan till exempel repa huden vid rörelse. Insidan är vanligtvis av cement. Dessa är lämpliga att använda tillsammans med andra kettlebells i fitnesscenter och företagsgym, samt för hemmabruk.

Andra typer av kettlebells

För inredning, stugor och utställningslokaler finns det också snygga kettlebells av finsk sten och björk. Dessutom finns det justerbara kettlebells på marknaden, som bland annat är täckta med stoppning.


Vikt

kettlebells varierar från 2 till 50 kg (tävlings kettlebells kettlebells från 8 till 36 kg). När man väljer en kettlebell bör man komma ihåg att den inte är som en hantel. Vid funktionell kettlebellträning arbetar många muskler samtidigt och rörelserna är stora, så kettlebellens vikt måste vara tillräckligt stor. Detta gör också att de stödjande musklerna kan arbeta ordentligt. Du bör dock inte överdriva vikten, eftersom då drabbas tekniken.

En lämplig vikt för en nybörjare är cirka 6-8 kg för en kvinna och 12 kg för en man. Om du har en träningsbakgrund och är måttligt vältränad bör du välja en vikt på 8-12 kg respektive 16-20 kg. Om du är i riktigt bra form är en bra storlek för en kettlebell cirka 16 - 20 kg respektive 20 - 24 kg. Om du är en erfaren motionär är det lämpligt att skaffa en tyngre kettlebell. Om du har en ryggskada eller lider av en sådan är det ingen bra idé att välja en för tung kettlebell till att börja med.


Tillverkningsmaterial

Det är viktigt att kettlebellen har en väl bearbetad yta. Kettlebells är vanligtvis tillverkade av antingen stål eller gjutjärn. Dessa är kettlebells av högsta kvalitet med en högkvalitativ finish. Beläggningen på handtaget skall ge tillräckligt med grepp, men handtaget ska också kunna rulla mjukt i handen. Många kettlebells är målade. I det här fallet är det bäst att kvaliteten på färgen är bra, eftersom dålig färg lätt spricker och får järnet att rosta. I en tävlings kettlebell måste handtaget kunna hålla kalken och bollen måste skyddas av en beläggning.

Kettlebells är också belagda med olika material som vinyl, neopren (gummi) och plast. Kettlebells av vinyl har till exempel ofta en cementinredning. De är billigare än kettlebells av stål och gjutjärn och brukar inte hålla lika länge. Det är viktigt att materialet ger ett bra grepp även vid hård träning, men är tillräckligt smidigt för att göra träningen smidig.

Basen på kettlebell ska vara platt och stabil. Vissa modeller har en gummibas för att förhindra skador på golvet. En kettlebell utan mjukare bas är dock stabilare och studsar till exempel inte när den placeras på marken. En ojämn bas förhindrar ett stabilt träningspass, särskilt i rörelser där bollbasen är en viktig del av träningen.


Design

Kettlebell har också olika former (med undantag för tävlings kettlebell), även om de i stort sett ser likadana ut. Vissa personer är bättre lämpade för den ena och andra för den andra. Det viktigaste är att hitta en utformning som fungerar för dig. Den vanligaste Kettlebell formen är rund. När du svingar Kettlebellen landar den stora runda delen mjukt på din handled.

Tävlings kettlebells är stora och tillverkade enligt de officiella tävlings måtten. Kettlebellen är 28 cm hög, 21 cm i diameter och har en handtagsdiameter på 3,3 cm. De här Kettlebellen är tillverkade av högkvalitativt stål och är mycket motståndskraftiga mot hård användning. Tävlings Kettlebells av högkvalitativt gjutjärn är vanligtvis sömlösa, vilket gör handtagskulan bekvämare att hantera. Kettlebell i järn är något mindre än tävlings kettlebell. Den mindre runda bollen kan orsaka mer stötar i handleden. Handledsstödet hjälper till att absorbera stötarna.

Greppet ska kännas bekvämt i handen. Ett bra grepp är böjt, lämpligt tjockt och smidigt, utan obehagliga stötar eller vassa punkter. Ett dåligt grepp kan lämna smärtsamma skrubbsår på handen när handtaget svingas kraftigt då greppet glider mot handflatan. Handtaget på ett klassiskt Kettlebell är ca 35 mm tjockt och det finns tillräckligt med utrymme mellan handtaget och bollen (ca 55 mm).

Ergonomiska Kettlebells är annorlunda formade för ergonomiska ändamål. De är tillplattade i formen så att bolldelen inte är i vägen under olika rörelser när man lyfter bollen från botten och uppåt och när den vilar på handleden sätter den inte lika mycket tryck på den. En normal stor boll landar dock lätt på handleden.


Utrymme och förvaring

Kettlebells tar inte mycket plats. Hemma har man oftast två eller tre bollar i olika storlekar, så man kan lätt förvara dem på golvet under ett bord, i ett hörn av ett rum eller i ett skåp. Om du inte har ett större hemmagym behöver du inte ha ett rack för Kettlebells hemma. I kommersiella hallar och företagsgym är dock ett ställ oumbärligt för att spara utrymme och öka säkerheten och komforten. Stället är också mer ergonomiskt att använda och sparar golvyta. Det är en bra idé att rengöra stället med en fuktig trasa då och då.


Hur mycket kostar en bra kettlebell?

Priset på en Kettlebell beror på dess vikt. Ju tyngre bollen är, desto mer kostar den naturligtvis. För att göra en bra Kettlebell krävs noggrann gjutning i en gjutform. Priset på Kettlebells varierar mellan 45 och 170 euro (8-32 kg). Bra Kettlebell i gjutjärn ligger på 25 till 330 euro (4-50 kg). Andra typer av Kettlebell är något billigare, 15-80 euro (mindre antal vikter).

En Kettlebell av god kvalitet är värd att investera i, eftersom träningen kommer att kännas bekväm och bli så effektiv som möjligt. En kettlebell av god kvalitet håller också väldigt länge. Kettlebells av sämre kvalitet, till exempel vinyl- eller plastbelagda, kan lättare skadas och är inte de mest bekväma att använda. De finns dock tillgängliga till ett lägre pris om du till exempel vill prova dem för att se om de är din grej. För oregelbunden och mindre ambitiös användning är de dock väl lämpade!

Vi hoppas att detta har gett dig den information du behöver när du väljer kettlebell. Beställ din och du kommer att få en mångsidig och funktionell träning!