Köpguide: Massageroller

Hur väljer jag rätt massageroller?

Letar du efter en massageroller för kroppsarbete eller gymnastik? Det finns så många olika typer av rullar, vilket kan göra det förvirrande och svårt att välja. Skumrullar och tubrullar är prisvärda träningsredskap. De kan användas för att konditionera och massera kroppen, behandla muskelfibrer (fasciae) och stretcha. Trycket från din egen kropp aktiverar mjuka vävnader och pumpar vätska medan du rullar. Rörligheten och cirkulationen förbättras. Behandling av muskelfascia och lätt massage hjälper kroppen att slappna av, bli av med smärta och muskelspasmer och återhämta sig snabbare efter träning. Foamroller kan också användas för pilates och coreövningar.

Man skulle kunna tro att man kan välja vilken som helst av de rullar som finns i butikerna för att rulla, men i verkligheten finns det många skillnader mellan dem. Så vilken massageroller är rätt för dig? Nedan har vi listat de vanligaste skillnaderna mellan skumrullar och tubrullar för att hjälpa dig att göra rätt val mellan rullarna.

 

 


Innehållet i urvalsguiden:

  1. Val av skum- och tubrulle
  2. Särskilda rullar
  3. Förvaring och underhåll
  4. Användning
  5. Pris
  6. Mer om att välja en massageroller

Val av skum- och tubrulle

Skumrullar och tubrullar finns för olika behov. Fundera först över vad du själv använder rullen till. Hur ofta planerar du att använda den? Det beror också på din kropp och bakgrund vilken typ av rulle som är rätt för dig.

Du kan välja mellan en rad skumrullar och tubrullar i olika storlekar, hårdheter, material, färger och former. Rullarna kan delas in i olika kategorier enligt till exempel längd, diameter, tjocklek på stoppningen och ytans utformning. Varje modell har sina egna styrkor och är något bättre lämpad för ett visst ändamål än en annan. Det lönar sig därför att väga in vilka egenskaper hos rullen som är viktiga för dig och fatta ett beslut därefter. Betala inte för ingenting!

foam roller

Längd

Skumrullar är vanligtvis antingen cirka 45 cm långa eller 90 cm långa. Andra muskel- och tubrullar är vanligtvis mellan 30 och 45 cm långa. Kortare muskelrullar brukar användas för muskel- och diafragmabearbetning, eftersom de har en praktisk storlek. Ju kortare rullen är, desto mindre muskelgrupper kan den nå och desto lättare är den att bära med sig. De är idealiska för arbete och massage av ben, armar, axlar och rygg. Även om rullarna är korta kan de också användas för vissa muskelkonditioneringsövningar.

Den 90 cm långa rullen är lämplig för pilates och lämpar sig för underhåll av hela kroppen. Den kan dock vara svår att använda för vissa små områden. Den långa rullen är särskilt lämplig för långa personer. Om utrymmet inte är ett hinder och du inte har för avsikt att flytta rullen från ett ställe till ett annat, kan den långa rullen användas för ett brett utbud av kroppsunderhåll och även för muskel- och rörlighetsövningar.

Se alla 90 cm Pilatesrullar >

Diameter

Tubrullens diameter är en viktig faktor för rullens inriktning. Skumrullar med en större diameter ökar intensiteten i rullningen. Å andra sidan kan rullar med en mindre diameter effektivt rikta in sig på musklerna och triggerpunkterna i ett specifikt område. Den mindre diametern hjälper också vissa motionärer att rulla lättare eftersom ytan är närmare golvnivå.

Grundläggande rullar är vanligtvis 14 till 15 cm i diameter. Mindre massagerullar är mellan 10 och 12 cm i diameter.

Hårdhet och material

Materialet har ett stort inflytande på skumrullarnas och tubrullarnas effektivitet, hållbarhet och användbarhet. Ju oftare du använder rullen, desto tätare bör materialet vara för att säkerställa att den håller länge och är tillräckligt effektiv vid användning. En hårdare rulle gör massagen mer intensiv. Om du däremot planerar att rulla oregelbundet, är nybörjare och dina muskler inte är stela, kommer en mjukare basskumrulle att passa dina behov. PVC-kärnan ger rullen intensitet och lång livslängd.

Tjockleken på rullens stoppning och dess genomsläpplighet varierar. Rullar delas i allmänhet in i rullar med mer och mindre än 3 mm giva. Rullar med en eftergivlighet på mer än 3 mm är väl lämpade för uppvärmning, återhämtning och ytlig fasciabehandling. Dessa rullar kan till exempel användas för att frigöra muskelfibrer i armar och ben. De är också ett utmärkt val för pilates, yoga och stretching. Rullarna med mjuk bas är ett billigt val för mindre regelbunden användning. Mjuka skumrullar kan förlora sin form med tiden.

Hårdare och tätare rullar, som inte ger efter mer än 3 mm, lämpar sig bättre för aktivt och djupare underhåll och öppning av kroppen och för att arbeta med musklerna. En styvare konsistens är också bättre för övningar som ökar kärnstödet och balansen. Styvare massagerullar finns i skum eller andra material samt ihåliga rörformade rullar. Särskilt de rörformiga rullarna med liten diameter är effektiva för behandling av kroppen. Nybörjare kan gradvis gå upp till en något "aggressivare" tubrulle efter att ha vant sig vid att rulla, eller välja en muskelrulle med formning.

Den ihåliga kärnan ger mer styvhet och gör massagen mer intensiv. Rullar med ihåliga rör tål mer vikt och är mycket hållbara. De har också fördelen att vara miljövänliga, eftersom mindre skum används vid tillverkningen, och är idealiska för resor. Det ihåliga facket kan användas för att bära saker som träningskläder eller andra föremål.

Skumrullar är vanligtvis tillverkade av skum. Inredningen kan vara tillverkad av ett mer robust material. Polyuretan (PU) används också vid tillverkning av rullar. Det är ett styvare och mer hållbart material. Liksom skum absorberar det inte fukt eller smuts, så det är mer hygieniskt. EVA är också ett mer miljövänligt material, särskilt för rullar med ihåliga rör. Ytorna är mer greppvänliga i vissa rullar och mer hala i andra. Om du är osäker på vilken yta du föredrar är det värt att besöka en butik för att kolla in de olika typerna av rullar.

Se alla foamroller >

Design och mönster

Under årens lopp har många olika versioner av tub- och skumrullar utvecklats för att bättre passa användarnas olika behov och för att rikta in sig på en viss muskelgrupp. Därför har man vid sidan av de grundläggande släta rullarna utvecklat många olika mönster och ytor som ger olika grader av tryck. Mönstren sträcker sig från knogar, trianglar och ränder till små ränder och vågiga mönster. Den tredimensionella ytan ger en mångsidig och massageliknande uppslukande rullningsupplevelse.

De formade rullarna kan delas in efter mönsterdjupet. Om mönstret endast finns på ytan och mönstren är mindre än 10 mm djupa sträcker de inte vävnaden. Släta eller lätt konturerade rullar gör att vätskor kan röra sig effektivt. Släta eller lätt formade rullar omfattar både skumrullar och ihåliga rörformade rullar. Skumrullar är till stor del tillverkade av skum, som ger efter i varierande grad. Hålrörsrullar har vanligtvis ett rör av hårdplast med en viss gjuten stoppning runt omkring.

Djupare formade rullar (över 10 mm), med olika typer och olika djupa mönster, ger en olika intensiv massage. Mönstren bör dock ligga tillräckligt långt ifrån varandra för att sträcka ut muskelmembranen. Dessa massagerullar behandlar fascian från en djupare nivå och knogarna pressas ordentligt för att stimulera triggerpunkterna. Formade massagerullar är också vanligtvis hårdare. De lämpar sig för djupare kroppsarbete, får blodet att cirkulera och gör massagen mer aggressiv. Särskilt ihåligt formade rörformade rullar erbjuder intensitet. Formade rullar rekommenderas särskilt till erfarna och professionella motionärer och isolimuskulära personer.

Mjuka och konturerade rullar rör också vätskor väl samtidigt som de sträcker ut den ytliga fascian, vilket är mycket fördelaktigt för nervsystemet, lymfcirkulationen och det kapillära blodflödet. Med en formad rulle förstärks massagekänslan av att rulla eftersom de bredare mönstren känns som handflatorna på massörens händer, medan de mindre, vassare utskotten liknar fingertopparna. Om du ännu inte är en erfaren rullare eller om dina muskler är små kan ett mjukare alternativ passa dig bättre.


Särskilda rullar

Förutom de funktioner som nämns ovan ger rullarna och Gymstick variation i sortimentet. HighRollerns namn antyder att den bearbetar musklerna och låter dig massera i en högre position. Detta gör rullningen bekvämare, mer ergonomisk och effektiv för många, tack vare en mer naturlig position där resten av kroppen kan vara mer avslappnad än med vanliga massagerullar.

Tratac-rullen använder vibrationer för att öka den masserande känslan och minska smärta. Det är en avancerad och unik massagerulle för total kroppsvård. Tack vare vibrationerna når rullarnas effekter djupt in i muskulaturen och vätskecirkulationen. Till råga på allt är den tillverkad av miljövänligt EPP-material!


Förvaring och underhåll

Muskelrullarna håller sig i gott skick under lång tid om de hanteras på rätt sätt. Välj alltid en lämplig rullbricka som inte skadar rullen. De flesta skumrullar och tubrullar har en storlek som gör dem relativt lätta att bära med sig. De är inte tunga, så de är inte besvärliga att bära. Massagerullarna kan också lätt flyttas till sidan av rummet eller gömmas undan, till exempel i ett skåp eller förråd, när de inte används.

Alla massagerullar är lätta att rengöra. Det är bra att torka av rullarna med en fuktig trasa direkt efter användning för att förhindra att fukt eller smuts sugs upp.


Olika användningsområden för rullar

Som tidigare nämnts är det viktigt att först fundera över i vilket syfte du tänker använda muskelrullen. Vill du värma upp med en roller och främja återhämtningen? Eller är du ute efter massage och muskelkonditionering? Kanske planerar du att använda rullen för stretching eller olika träningsrörelser?

För uppvärmning, avslappning och återhämtning

Normala och mjuka skumrullar eller muskelrullar är lämpliga för dessa ändamål, med lite formning, men detta är inte obligatoriskt och beror mycket på dina egna preferenser och andra användningsområden. Rullar med mer än 3 mm giva kan användas för inledande uppvärmning, återhämtning och avslappning. Tanken med uppvärmning är att värma upp musklerna före själva träningen och på så sätt förebygga skador. Återhämtning kan å andra sidan främjas genom att rulla kroppen genom ett hårt träningspass i slutet eller separat senare eller nästa dag.

Samma rulle lämpar sig också för lätt kroppsunderhåll och rörlighet, vilket också förebygger överansträngningar och skador. Rullning behandlar ytlig fascia och slappnar av i musklerna. Grundläggande rullningar får vätskor att cirkulera och stimulerar ytcirkulationen. Om du däremot är en erfaren rullare kan en hårdare rulle göra jobbet bättre. Du kan dock kontrollera det tryck som din kropp utövar.

För kroppsvård och massage

För dem som bara använder rullen lite, är nybörjare eller inte har stora muskler är en basrulle lämplig. Mjuka och normala massagerullar med eller utan form är idealiska för massage, uppvärmning, återhämtning och avslappning. Formningen ger rullen en mer massagekänsla och mönstren kan stimulera triggerpunkterna något och öppna upp den ytliga fascian mer än en slät rulle.

För dem som använder rullen mycket eller har en fitnessbakgrund och stora muskler är en styv och/eller konturerad muskelrulle ett bättre val. Styvare och djupare formade rullar ger mer intensiv, aggressiv och massageliknande vård. De gör att du kan arbeta djupt in i muskelmembranen och komma åt låsningar och triggerpunkter mer effektivt.

För pilates, yoga och fitness

För pilates, yoga, balansträning och core-träning är en lång rulle på cirka 90 cm det bästa alternativet. Den långa skumrullen kallas också för pilatesrulle. Den är lätt att ligga på ryggen och lätt att flytta runt på. Den långa rullen kan också användas som balanshjälpmedel. Långa rullar finns också i olika styvhetsgrader, så välj den som passar dig bäst. Den mjukare långrullen lämpar sig för pilates och yoga samt för lätt muskelträning, massage och stretching. En styvare långrulle är ett bättre val för djupa muskler och coreträning. Den lämpar sig också för muskelträning, massage och stretching.


Pris 

Skumrullar och tubrullar varierar i allmänhet i pris mellan 20 och 70 euro. Materialkvaliteten, hållbarheten och designens mångsidighet bidrar till priset. Mer specialiserade rullar som Fitrocks, Vibration Roller och HighRoller har högre priser på grund av den mer specialiserade utformningen och tekniken som används. När du hittar ett bra erbjudande, särskilt på de mer specialiserade modellerna, är det en bra affär att ta vara på!


Mer om att välja en massageroller

De viktigaste faktorerna som påverkar ditt val är användningsändamålet, din egen konditionsbakgrund och storleken på dina muskler. Hur ofta du planerar att använda din foamroller avgör också hur mycket du bör investera i dess olika funktioner. Rullar finns i ett stort antal olika utföranden och styvheter. De finns också i en mängd olika färger. För vissa användare kan det vara mycket viktigt att få en rulle som ser ut och känns helt rätt.

En särskiljande faktor kan vara rullens bärbarhet. En kortare rulle med mindre diameter är lättare att ta med sig på hobbyn och utflykter. Den ihåliga insidan gör det dessutom möjligt att placera andra saker som du vill ta med dig.

Du är välkommen att titta på vårt utbud av rullar! Med de här tipsen hittar du säkert din perfekta match och kroppsvården kan börja!