Köpguide: Pilatesmatta

Hur väljer jag rätt Pilatesmatta?

Pilates har blivit en mycket populär övning som förbättrar hållningen och ökar den inre styrkan och energin. En bra Pilatesmatta hjälper dig att utföra rörelserna mer effektivt och bekvämt. Det finns olika stilar, storlekar och material. En bra pilatesmatta är värd att investera i. Här är några saker att tänka på när du köper en Pilatesmatta innan du fattar ditt köpbeslut.

Först och främst är en yogamatta inte samma sak som en pilatesmatta. Pilatesmattor ligger på golvnivå, så du måste ha tillräckligt med stoppning, annars kan du sätta för mycket tryck på dina leder och orsaka smärta. En bra Pilatesmatta skyddar rygg och ryggrad, särskilt under vissa Pilatesövningar. Naturligtvis spelar valet av matta och dina egna preferenser också en roll. Många träningsmattor lämpar sig också för Pilates på grund av sina egenskaper och sin storlek. I den här köpguiden går vi igenom de olika egenskaperna hos träningsmattor som lämpar sig för Pilates och skillnaderna mellan dem, som du bör vara särskilt uppmärksam på när du köper en Pilatesmatta.

 

 

 


Innehållet i valguiden:

  1. Pilatesmattans egenskaper
  2. Hur mycket kostar en pilatesmatta?
  3. Andra punkter att notera
  4. Val enligt värden och stilar

Pilatesmattans egenskaper 

pilatesmatta

Var tränar du?

Storleken på din pilatesmatta är det första du bör tänka på. Detta påverkas givetvis av hur stor matta du är. Tänk på var du kommer att placera mattan i ditt hem och ta hänsyn till vilken typ av plattform den kommer att stå på. Om du placerar en Pilatesmatta på en matta i ditt hem behöver Pilatesmattan inte vara lika tjock och bred som den skulle vara om du tränar på ett hårt golv. Det viktigaste är att det utrymme du väljer är bekvämt.

Tjocklek

Du bör köpa en Pilatesmatta som är minst 1,25 cm tjock, eftersom det hjälper till att stödja kroppen och mjuka upp dess kontakt med marken under träningen. Jämfört med en enkel yogamatta, som är 3 till 6 mm tjock, kräver Pilates en vaddering för att minska trycket på lederna i ryggen, magen, höfterna och armarna. För mer täta och elastiska Pilatesmattor räcker det dock med en tjocklek på 1 cm. Det lönar sig inte att skaffa en Pilatesmatta som är mindre än en centimeter tjock, eftersom du definitivt kommer att känna det i ryggraden! Generellt sett är en tjockare matta ett bättre val, eftersom den kan användas till mer än bara pilates.

Längd och bredd

Köp en matta som är tillräckligt lång och bred. Om du kan sträcka dig på den utan att dina lemmar sträcker sig mycket längre än mattan är den tillräckligt lång. En matta som är för kort kommer att rullas runt i ett hörn. Pilatesmattan ska också vara tillräckligt bred så att du lätt kan göra olika övningar på den utan att hamna på golvet. Mät därför din längd och bredd medan du ligger på golvet, så att du kan bedöma måtten på olika Pilatesmattor utifrån dina behov.

Pilatesmattor är 170 - 220 cm långa och minst 60 cm breda. Det räcker oftast för ett komplett Pilatespass med många rörelser. Det rekommenderas dock att välja även en något bredare matta. Pilatesmattor finns i storlekar upp till 100 x 240 cm, förutsatt att utrymmet inte begränsar mattans storlek.

Material och konstruktion

Pilatesmattans underlag måste vara fast så att den inte rör sig under övningen. Det kan vara riktigt irriterande om mattan flyttar sig på plats när du byter position. För att inte tala om om du halkar och faller under träningen. Ytan måste ge ett bra grepp och stå emot fukt. Men till skillnad från yogamattor ska en pilatesmatta inte vara klibbig. En liten halkighet är till och med fördelaktigare. Detta beror dock på vilken typ av Pilatesövningar du gör. Om du står och gör många ställningar som kräver grepp är en strukturerad och greppvänligare yta ett bättre val. Om du rör dig eller glider mycket på mattan är en slät yta bättre.

Pilatesmattans struktur bör vara tillräckligt tät och elastisk, särskilt om den är mindre än 1,25 cm tjock. Om mattan är tjock och mycket mjuk behöver den inte nödvändigtvis vara lika tät. En mycket dämpad struktur känns bekväm, men en mindre tät struktur ger mindre stöd, vilket kan göra rörelsen mer utmanande. Det som känns bäst för din ryggrad är oftast det bästa valet.

Det viktiga är att materialet, förutom stödet på undersidan (och ytan), motstår fukt och inte blir smutsigt så lätt. Pilatesmattor ska vara lätta att rengöra. Mattor av bomull, jute eller bambu är inte lämpliga för pilates.

Miljövänlighet

Pilatesmattor tillverkas av olika material. Det finns många mattor som är gjorda av skum, till exempel PVC. Andra material är gummi, NBR och TPE, som alla också används i basgymnastikmattor och är mer miljövänliga än PVC. Jämfört med yogamattor är användningen av naturmaterial begränsad eftersom tjockleken på pilatesmattan ställer krav på materialet. Det är värt att kontrollera om mattan är ftalatfri, och om du är allergisk mot latex ska du inte välja en Pilatesmatta av naturgummi.


Hur mycket kostar en pilatesmatta?

Pilatesmattor kostar ungefär lika mycket som yogamattor eller grundläggande träningsmattor. De av högre kvalitet kostar mer. Men eftersom det är bra att ha en tjockare Pilatesmatta är priset i allmänhet något högre än de billigare tunna mattorna. Mer specifika mönster och färger samt materialens miljövänlighet ökar priset.


Andra punkter att notera

Om du planerar att bära pilatesmattan mycket med dig är det bättre att ha en något lättare vikt än en supertjock matta. Det gör det lättare att rulla ihop den och eventuellt lägga den i en bärväska. Det kan också vara en bra idé att skaffa två olika mattor: en för att ge mycket dyna och stöd och en för att bära med dig när du tränar. Det är värt att komma ihåg att pilatesmattor ibland säljs i kategorin yogamattor (länk!) eller under deras namn. Många tjocka träningsmattor lämpar sig också för pilates.


Gör ditt val enligt dina värderingar och din egen stil

I slutändan är det upp till dig att avgöra vilka faktorer som är viktiga för dig när du väljer en pilatesmatta. Gå i förväg utifrån dina egna behov. Om bara den tjockaste mattan av alla gör att ditt pilatespass känns bra för dina leder, är det det viktigaste. Eller om du får din träningsmotivation av en matta med en viss färg, då är det din grej!