Köpguide: Roddmaskin

Hur väljer jag rätt roddmaskin för mig?

Att träna med roddmaskin utvecklar kroppskontroll, styrka och uthållighet, vilket är anledningen till att den är ett populärt uppvärmningsredskap för konditionsträning. Rodd är den mest effektiva formen av aerobisk träning av alla. Förutom aerobisk kondition utvecklar den alla muskelgrupper i kroppen. Både underkroppen och axelområdet stärks. Ben, höfter och skinkor, core, rygg, axlar och armar arbetar samtidigt med varje slag. Jämfört med till exempel ett löpband eller en motionscykel utsätts överkroppen för större påfrestningar.

Det låga trycket på lederna i sittande ställning gör att roddmaskinen lämpar sig bättre för personer med nedsatt rörlighet, personer i rehabilitering och personer som har övervikt. Vissa personer med ryggproblem kan dock föredra att använda en annan träningsutrustning. Roddträning kan verka svårt i början, men belöningen är många och varierande. Du kommer att förbättra din kondition, få en fantastisk kropp och din prestation kommer att skjuta i höjden! Förbränn upp till 1 000 kcal per timme!

Det finns ett enormt utbud av roddmaskiner på marknaden. Använd de här tipsen för att ta reda på vilken som är bäst för dig. I den här köpguiden tittar vi närmare på roddmaskinernas olika funktioner och de skillnader som du bör vara särskilt uppmärksam på när du köper en roddmaskin.

 

 

 


Innehållet i guiden:

  1. Rätt utrymme för din roddmaskin
  2. Vilka krav ställs på en roddmaskin?
  3. Pris på roddmaskiner?
  4. Funktioner
  5. Varför välja en roddmaskin med vattenmotstånd?
  6. Garanti

Rätt utrymme för din roddmaskin

Har du redan tänkt på var du ska placera din roddmaskin? Finns det tillräckligt med utrymme? Hemma tar roddmaskinen upp utrymmet i en liten soffa. Hydrauliskt drivna apparater är de minsta, medan vatten- och luftdrivna apparater tar mest plats. Det är också värt att överväga vilken plats som kommer att fungera som din träningsmotivationsförstärkare. Är det en tv eller en lugnande utsikt ut genom fönstret? Distraherar ljudet från roddmaskinen dig eller andra?

Mät det tillgängliga utrymmet (längd, bredd, höjd) och notera att du måste lämna lite utrymme runtomkring. I gym och idrottsanläggningar ska du se till att uppvärmningsutrustningen står tillräckligt långt ifrån varandra för att ge säker tillgång till maskinen. Roddmaskinen är vanligtvis mellan 1,5 och 2,5 meter lång, men det finns kortare och längre utrustningar. Roddmaskiner är i allmänhet 50-60 cm breda och 55-100 cm höga. Maskinens vikt varierar mellan 25 och 90 kg. Användarens maximala viktgräns varierar mellan 100 och 250 kg.

Det är också värt att notera att vissa roddmaskiner är hopfällbara och förvaringsbara, så att de inte tar upp plats när de inte används. Lätta modeller kan också luta sig mot till exempel en vägg. En del tyngre maskiner har hjul för enkel transport.


Vilka krav ställs på en roddmaskin?

Köper du en roddmaskin för uppvärmning eller för hård träning? Kommer roddmaskinen att användas av fler än en person och kommer den att användas med jämna mellanrum? I så fall måste du kunna justera motståndet och övningarna, och utrustningens inställningar måste passa personer av olika storlek. Hur är det med ljudet? Om roddmaskinen ska installeras i en idrottsanläggning måste den uppfylla högre krav än en roddmaskin för hemmabruk. I allmänhet bestäms de mer specifika kraven på en roddmaskin av användarens längd och vikt, kontrollkonsolens funktioner, maskinens hållbarhet, smidighet och rörelseomfång (biomekanik, svänghjul, ram, pedaler, handtag) och priset.
Beroende på modell arbetar roddmaskiner med fyra olika mekanismer (motstånd).

Hydraulisk roddmaskin: Generellt sett billigare, lättviktig och lätt bärbar. Motståndsnivån är vanligtvis justerbar och de hydrauliska kolvarna är tysta.

Roddmaskiner med magnetiskt motstånd: är hållbara, tysta och ger jämn rodd med ett konstant motstånd. Motståndet är vanligtvis elektroniskt justerbart, men motståndsnivåerna är vanligtvis lägre än i luft- eller vattenmotståndsenheter. Även i långsam rörelse kan du få ett hyfsat motstånd. De är i allmänhet hållbara och kräver lite underhåll.

Se alla roddmaskiner med magnetiskt motstånd >

Luftmotstånd: En bekväm men relativt bullrig roddmaskin som oftast finns på gym. Motståndsnivån beror på den kraft som användaren använder. Ett högt motstånd erhålls inte i ett lugnt tempo. Roddrörelsen är dock mycket jämn.

Se alla luftmotståndsroddare >

Vattenmotstånd: ger en autentisk roddupplevelse men är dyrare. De ger ifrån sig ett skvalpande ljud som om man roddade på riktigt vatten. Motståndskontrollen liknar den för luftmotståndsapparater. Ju mer kraft du använder, desto större är motståndet.

Se alla vattenresistenta roddare >


Pris på roddmaskiner?

Det finns många skillnader mellan olika roddmaskiner. Deras priser varierar från 200 till 2000 euro. Det finns också dyrare apparater på marknaden. Bättre funktioner och kvalitet ökar priset. Till exempel ramens och andra delars hållbarhet, biomekanik, teknik och elektronik påverkar priset.
Vi har grovt indelat roddmaskinerna efter pris så att du bättre vet vad du får för pengarna. Observera dock att även inom samma prisklass kan det finnas stora skillnader beroende på modell. Bestäm din budget i förväg och jämför den med de funktioner du behöver. Särskilt med ett specialerbjudande kan du få det rätta fyndet!

Roddmaskiner under 4000 SEK

I den mest överkomliga prisklassen finns roddmaskiner som lämpar sig för nybörjare och de som inte tränar mycket eller hårt. Dessa är ännu inte särskilt hållbara, men är relativt lätta och enkla. Motståndsinställningen är oftast manuell. Garantiperioderna är i allmänhet inte längre än ett år.

Se alla roddmaskiner i denna prisklass >

Roddmaskiner 4000 - 9000 SEK

Det finns många skillnader mellan roddmaskiner i den här prisklassen. Vissa har bättre ergonomi och kontroller, andra har fler funktioner i kontrollkonsolen. Svänghjulen/motståndet erbjuder redan en behaglig känsla och ett bra motstånd för träning. Utrustningen är styvare och har ett längre rörelseomfång.

Se alla roddmaskiner i denna prisklass >

Roddmaskiner 9000 - 14 000 SEK

Till det här priset kan du redan få en utrustning av mycket god kvalitet för hemmabruk. De mest prisvärda vattenresponsiva apparaterna hör till den här prisklassen. Motståndskontrollen och programmen är mångsidigare och rörelsen har en mer autentisk känsla. Tekniken är också mer avancerad och kroppen och andra material är mer hållbara, vilket också återspeglas i garantitiderna.

Se alla roddmaskiner i denna prisklass >

Roddmaskiner över 14 000 SEK

I den här prisklassen finns roddmaskiner i toppklass som tar hänsyn till användarens specifika behov när det gäller ram och ergonomi. Prestandan och träningsmöjligheterna är verkligen mångsidiga. Dessutom är materialen av hög kvalitet och utseendet är tilltalande för ögat. Ju dyrare roddmaskinen är, desto mer uppfyller prestanda och hållbarhet fitnesscenters och yrkesverksammas behov.

Se alla roddmaskiner i den här prisklassen >


Funktioner

När du väl känner till din budget och önskade motståndsmekanism är det dags att tänka mer noggrant på vilka funktioner för roddmaskinen du behöver. Kontrollera roddmaskinens mått och se till att den passar alla personer som ska använda den.

Ram och material

Om livslängd och hållbarhet är viktigt för dig är kvalitetsfaktorer värda att beakta. Materialens styrka och robusthet säger mycket om kvaliteten. När det gäller fotstöd är till exempel metall mer hållbart än plast. Dessutom är friktionsfria räcken i metallegering mer motståndskraftiga än billiga metaller. Mellan remdrivna och kedjedrivna roddmaskiner är det också värt att ta hänsyn till kvaliteten på det material som används. Kedjedrivna är inte alltid mer hållbara än remdrivna, även om det är den allmänna regeln. De dyrare maskinerna är bättre utformade och tillverkade av material som lämpar sig för kontinuerlig användning i till exempel gym och professionella gym, medan billigare modeller för hemmabruk bara håller för högst ett träningspass per dag.

Ergonomi och banor

Användarens längd och vikt ställer krav på roddmaskinen. Viktgränserna anges vanligtvis i roddmaskinens produktinformation. Om du är lång, måste skenan också vara lång och stabil. Det finns också alternativ med dubbla skenor. Dessutom måste fotstöden vara stora. Om apparaten är tillräckligt stor är banorna bekväma även för en större person. Vissa modeller ligger också något över golvnivån, vilket gör det lättare att ta sig upp på enheten. Långa och stora personer är bättre lämpade att välja en roddmaskin med vatten- eller luftmotstånd, eftersom hydrauliska och magnetiska motståndsmodeller kan vara skrangliga eller för korta.
Sittets komfort och hand- och fotgreppen kan vara ett viktigt övervägande för många när de väljer roddmaskin. Många gillar ett vadderat säte. Det är också bra att ha ett handtag av god kvalitet och justerbart grepp som ger ett bra och fast grepp. Fotstöden bör vara stabila och utrustade med hållbara justeringsremmar.

Roddkänsla och justering av motstånd

Roddkänslan påverkas av ergonomi och trajektoria samt av de ljud som avges av roddmaskinen och motståndsmekanismen. Om du vill ha en riktig roddkänsla - som om du faktiskt roddade på vatten - bör du välja en roddmaskin med vattenmotstånd.

Om du bara vill ha ett effektivt träningspass kan du välja vilken mekanism som helst. Enheter med luftmotstånd ger bra motstånd och jämn roddkänsla. Principen för justering av motståndet är densamma som för enheter med vattenhjul. Du bör dock överväga hur mycket buller du är beredd att höra från luftmotståndet under ditt roddpass. Och kommer andra människor kanske också att behöva stå ut med det?

Roddmaskiner med magnetiskt motstånd har vanligtvis ett stort antal funktioner för justering av motståndet och är bekväma att använda. Om du inte är särskilt lång är den här typen av roddmaskin säkert lämplig för hemmabruk. Svänghjulsmodeller finns både med manuell motståndsjustering och datorstyrd. Ju större svänghjulet är, desto mjukare är roddkänslan. Ett remdrivet svänghjul är tystare än ett kedjedrivet. Kedjedrivna vagnar är vanligare i idrottsanläggningar, eftersom de kräver mer underhåll och tenderar att hålla längre i användning.

Hydrauliska maskiner ger inte en jämn roddrörelse och är vanligtvis otympliga. Det finns relativt få justeringar och utrustningen kräver också underhåll, vilket gör den mindre hållbar.

Display

Nästan alla roddmaskiner har en display, men hydrauliska maskiner brukar inte ha det. På displayen visas åtminstone roddtid, distans och hastighet. Andra funktioner är slag, slag/minut, totala slag, förbrukade kalorier, effekt (watt), återhämtning och temperatur. I vissa enheter kan du definiera användarprofiler. Skärmen bör placeras ungefär i ögonhöjd och rakt framför snarare än på sidan, vilket är ergonomiskt bättre.

Mer avancerade dislpay visar även pulsen, som fås via en trådlös pulsmätare. Det är värt att kontrollera om ditt eget pulsbälte är kompatibelt med din roddmaskin eller om den levereras med tillverkarens eget pulsbälte. Vissa modeller har också förprogrammerade övningar som du kan utföra. Display med den senaste tekniken erbjuder även simulerade tävlingar med din motståndare.


Varför välja en roddmaskin med vattenmotstånd?

Roddmaskiner med vattenmotstånd är vackert utformade, snygga, tysta, effektiva och mycket bekväma att ro. De erbjuder sina användare en unik och realistisk roddupplevelse som simulerar en båts mjuka rörelse på vattnet. Skillnaden mot konventionella roddmaskiner med motstånd är att vattenmotstånd ger en jämn rörelse och inte tröttar kroppen mekaniskt. Vattenmotståndet är naturligt och det finns inget behov av justering, roddmotståndet förändras beroende på roddarens hastighet och effekt. Vattnet är dessutom 800 gånger tätare än luft, vilket möjliggör mycket tung träning. Dessa funktioner är mycket populära, särskilt bland amatör- och professionella roddare. Men utrustningens mångsidighet och kvalitet gör den lämplig för alla användare! Vattenroddmaskinen är också ekologisk, eftersom den inte kräver någon strömförsörjning och inget underhåll (förutom regelbunden rengöring och byte av vattentanken). Den är lätt att förvara i upprätt läge.

Den enhetliga massan i vattenhjulet som används i dem ger ett konstant motstånd under hela rörelsen, vilket fördelar muskelarbetet jämnt på alla muskelgrupper. Förutom den banbrytande prestandan är materialen av hög kvalitet och utrustningen etiskt tillverkad. Hållbarhet, komfort, design, ergonomi och enkelt underhåll talar för sig själva!

Se all vattenresistent roddutrustning >


Garantier

Generellt sett gäller att ju längre garantin är, desto bättre är maskinens kvalitet och hållbarhet. Kom ihåg att garantitiderna är olika för skrovet och andra delar. Garantiperioderna i vår onlinebutik sträcker sig från ett till fem år.

Besök om möjligt en butik för att testa roddmaskinen innan du fattar ett köpbeslut. På så sätt kan du ta reda på hur du vill att apparaten ska kännas och vilka funktioner som verkligen är viktiga för dig. Om du redan har fattat ditt beslut kan du köpa din från vårt sortiment!


Gå till roddmaskiner här >


 


Mest populära roddmaskiner

Sort by

Stäng
per sida

4 synliga produkter

4 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

4 synliga produkter

4 synliga produkter