Köpguide: Studsmatta

Hur väljer du rätt studsmatta för din trädgård?

Hoppande på studsmatta är ett populärt och roligt tidsfördriv på sommaren, och det är inte utan anledning. Denna sommaraktivitet, som är särskilt populär bland barn och ungdomar, är en mycket effektiv träningsform, eftersom man inte ens märker hur hela kroppen aktiveras och utvecklas medan man hoppar och har roligt. Genom att hoppa och lära sig tricks är det lätt att tillbringa en hel dag med att aktivt röra sig utomhus!

Utbudet av studsmattor på marknaden är enormt och den första utmaningen är att välja rätt studsmatta. Därför har vi på Treenikauppa sammanställt den här guiden med alla de viktigaste sakerna som vi rekommenderar att du tänker på innan du köper en studsmatta för att göra ditt beslut lättare.

I allmänhet är den billigaste studsmattan inte nödvändigtvis den bästa investeringen, och om du tar dig tid att bekanta dig med skillnaderna mellan de olika modellerna kan du få mer studs för pengarna än du tror.

Hur mycket utrymme behöver en studsmatta?

Det viktigaste att tänka på innan du köper en studsmatta är utrymmet där den ska stå. Utrymmet på din gård och områdets form är de största påverkande faktorerna för vilken typ av studsmatta du letar efter. Det lönar sig att mäta området noggrant innan du köper en studsmatta. Det bör finnas minst 1 meter fritt utrymme runt studsmattan i alla riktningar för att garantera säkerheten.

Förberedelse av området för studsmatta

Det är lämpligt att förbereda området där studsmattan ska installeras innan du monterar studsmattan. Genom att se till och göra följande innan du sätter upp den, säkerställer du ett säkert område där studsmattan kan användas.

 1. Se till att det inte finns några farliga hinder som stenar, stubbar eller buskar på studsmattan på studsmattan.
 2. Se till att det inte finns några hinder som t.ex. staket eller skjul runt studsmattan eller nära den.
 3. Se till att det inte finns några hinder som trädgrenar eller takkanter på trampolinens topp.
 4. För att garantera säkerheten bör studsmattan placeras så platt som möjligt.
 5. Underlaget ska vara mjukt så att studsmattan inte studsar och förskjuts under användning.

Trampolinstorlek

När det lämpliga området för studsmattan har bestämts och mätts kan alternativen avgränsas efter storlek. Förutom områdets storlek rekommenderar vi att man tar hänsyn till användarens ålder och kunskapsnivå när man överväger trampolinens storlek. Även om det finns gott om plats på gården för en stor studsmatta behövs kanske inte en vild 5 meters gård om hopparna är i förskoleåldern. En bra tumregel när man överväger storleken på en studsmatta är: ju äldre och skickligare hopparen är, desto mer utrymme behövs för krävande hopp.

Fitness trampoliner (130 cm)

Fitness-trampoliner är särskilt populära för gruppträning och funktionell träning. Fitness-trampoliner är små i storleken och har ofta ett handtag som gör att du kan stanna kvar på trampolinen även i snabb takt. Fitness-trampolinernas storlek gör dem idealiska för användning inomhus.

Små studsmattor (130 - 250 cm)

Den minsta storleken på utomhus studsmattor är vanligtvis avsedd för barn för hoppträning och skoj. Från små studsmattor kan du alltid hitta inomhus studsmattor med skyddsnät som passar de mindre familjemedlemmarna, till lite större utomhus studsmattor för att starta hobbyn.

Medium studsmattor (250 - 430 cm)

Mediumstora Studsmattor är förmodligen den vanligaste storlekskategorin som köps för den egna gården. När studsmattan närmar sig 3 - 4 meter börjar det finnas tillräckligt med utrymme för fler studsare, samt för att öva även de mest krävande trick. I kategorin mellanstora studsmattor blir utbudet av olika modeller också mycket större, så skillnaderna i kvalitet, hållbarhet och pris ökar också.

Stora studsmattor (430+ cm)

De största studsmattorna är i allmänhet gjorda för proffs och riktiga amatörer, för dem som behöver mycket utrymme för att träna de mest krävande hoppen. I de flesta fall är stora studsmattor tillverkade med kvalitet och hoppegenskaper i åtanke, så om du letar efter bästa möjliga studs och din budget inte är begränsad, rekommenderar vi att du fokuserar på studsmattor över 4 meter.


Trampolinens form

De viktigaste faktorerna som påverkar formen på en studsmatta är gårdens form och hopparens kompetensnivå. Olika former av studsmattor har olika typer av hoppegenskaper, som lämpar sig bäst för olika nivåer av hoppare.

Den runda studsmattan är den vanligaste formen och lämpar sig för alla vanliga hoppare från barn till vuxna. När hopparens färdighetsnivå blir mer avancerad har en rektangulär studsmatta i allmänhet bättre hoppegenskaper för mer krävande hopp. Det finns även andra trampolinformer på marknaden i nästan alla former.

Runda studsmattor

 Den runda studsmattan är den vanligaste formen på marknaden och passar alla användare. Eftersom fjädrarna är jämnt placerade runt ramen skapar den här formen en jämn studs och leder hopparen naturligt tillbaka till studsmattans mitt. Fördelen med den cirkulära formen är att hela ramen absorberar den kraft som läggs på den jämnt vid varje hopp. Detta gör det möjligt att göra ramen på runda studsmattor lättare, vilket också sänker priset på studsmattan.

Rektangulära studsmattor

Rektangulära studsmattor har två tydliga fördelar jämfört med runda trampoliner.

1. De erbjuder en större hoppyta i förhållande till ytan, eftersom studsmattans hörn också kan användas, vilket inte är fallet med en rund trampolin.

2. Fjädrarnas form gör att de kan arbeta oberoende av varandra, vilket ger dem den bästa studsen av alla studsmattor och är anledningen till att de är en favorit bland gymnaster.

Andra former

Andra vanliga studmatta former är bland annat ovala och åttkantiga. Hexagon är också en populär form för till exempel fitness-studsmattan. Dessa former tenderar att kombinera de bästa aspekterna av runda och rektangulära studsmattor. För mer specifika studsmatta former är det dock värt att notera tillgången på reservdelar, som kan variera mycket beroende på modell.


Viktiga egenskaper hos studsmattan

Andra viktiga egenskaper hos studsmattan som vi rekommenderar att du tar hänsyn till när du fattar ett köpbeslut är säkerhetsnätet, fjädrarna och kantpolstringen. Vi har skrivit ner de viktigaste punkterna om dessa funktioner för att hjälpa dig att välja studsmatta. Om din studsmatta kommer att användas flitigt kan dessutom en studsmattastege vara ett nödvändigt inköp.

Skyddsnät

Säkerhetsnätet på en studsmatta är den viktigaste funktionen för säker hoppning. Vi rekommenderar en studsmatta med säkerhetsnät för alla, oavsett kunskapsnivå. Säkerhetsnätet är en särskilt viktig funktion, särskilt om:

 • Studsmattans hoppyta är liten eller medelstor (mindre än 3 meter).
 • Om hopparna är barn eller nybörjare
 • Om det inte finns tillräckligt med fritt utrymme runt studsmattan.

De flesta studsmattor levereras med ett skyddsnät, som vanligtvis installeras som en förlängning av ramens vertikala stolpar. Det finns också många skillnader mellan säkerhetsnäten, t.ex. när det gäller formen på de vertikala stolparna, hur nätet kommer in i studsmattan och hur det installeras. Säkerhetsnäten av högsta kvalitet har en ring av glasfiberstolpar i toppen av nätet, som håller nätet spänt. UV-skydd finns ofta också på de dyrare modellerna.

För att garantera säkerheten rekommenderar vi att du byter ut trampolinsäkerhetsnätet efter 18 månaders användning, eller tidigare om nätet är tydligt slitet!

Fjädrar

Fjädrarna på en studsmatta är den största faktorn som påverkar studsens kvalitet och känsla, bortsett från studsmattans form. Fjädrarnas storlek och kvalitet kan variera mycket beroende på studsmattans modell, så det är lämpligt att återigen överväga användningsnivån för att avgöra hur styva fjädrarna behöver vara.

 • Strängarnas längd har störst inverkan på hur smidig studsen blir. Längre fjädrar sträcker sig mer och överför energin från hoppet effektivare och långsammare, vilket resulterar i en jämn och kraftfull studs. Vi rekommenderar en minsta längd på 165 mm för en bra studs. Den bästa känslan får du med bågar som är längre än 200 mm, där längre alltid är bättre om alla andra faktorer förblir desamma.
 • Fjäderns tjocklek är också en bidragande faktor till överföringen av hoppkraft. En tjockare båge använder mer stål i fjäderspiralen, vilket ofta också förbättrar studsen. Om bågarna i övrigt är identiska kommer den tjockare bågen att ge bättre studs.
 • Material för tillverkning av fjädrar kan också variera beroende på priset på studsmattan. I allmänhet används stål av lägre kvalitet i fjädrarna på billigare modeller, vilket minskar fjädrarnas livslängd. Högre kvalitetsmodeller har stål av högre kvalitet och har vanligtvis också en zinkbeläggning för att förbättra hållbarheten och förhindra rost, vilket förlänger fjädrarnas livslängd.

Fjädrarna på en studsmatta påverkar inte bara studsens kvalitet utan även säkerheten. En fjäder av högre kvalitet överför den kinetiska energin långsammare, så om du kommer ner på mattan i fel position är risken för skador också mindre eftersom den kinetiska energi som appliceras på kroppen inte är lika plötslig som med mindre fjädrar av lägre kvalitet.

Trampolinstege

En trampolinstege är en prisvärd investering för att underlätta användningen av en trampolin. Stegen är ett särskilt bra köp, särskilt om studsmattan används flitigt på sommaren av barn som inte kan ta sig upp på studsmattan på egen hand. De flesta trampolinstegar är tillverkade av en hållbar stålram och plaststeg. De har vanligtvis krokiga ändar som är lätta att fästa på studsmattans ram under den skyddande stoppningen. Vissa studsmattamodeller kan också inkludera stegen i paketet.

Ryggkudde

Kantkudden ingår i alla trampoliner med stålfjäder. Den skyddar fjädrarna och den övre delen av studsmattans ram från väder och vind. Polstret förhindrar också att hopparen faller helt mellan fjädrarna och dämpar landningen på stålramen om hoppet går något utanför mattan. Liksom skyddsnätet är kantpolstret i allmänhet utlämnat till vädrets makter och måste därför bytas ut då och då.

För att garantera säkerheten rekommenderar vi att du byter ut trampolinkantens stoppning så snart den är tydligt utsliten!


Tillbehör till studsmattor

Studsmattor är ständigt utlämnade åt vädret och delar som utsätts för väderförändringar slits med tiden. Det finns dock många tillbehör och förnödenheter på marknaden som kan bidra till att förlänga livslängden på din studsmatta eller på annat sätt göra den lättare att använda.

Skydd

Ett skyddshölje för studsmatta är ett enkelt sätt att skydda studsmattans delar från väder och vind. Väderskyddet förhindrar att fukt ansamlas på studsmattan och att den kommer in i fjädrarna och kantpolstringen. Det skyddar också delar från slipande UV-strålar samt löst skräp som kvistar, löv och sand. Detta minskar besväret med att rengöra studsmattan och förlänger delarnas livslängd. Vissa av överdragen kan också användas med ett skyddsnät.

Stormankare

Stormförankringarna ser till att studsmattan står stadigt på marken. Förankringarna förankrar studsmattans ram i marken, vilket förhindrar att studsmattan förskjuts eller i värsta fall flyger iväg under kraftiga vindar eller stormar. Förankringarna ser också till att studsmattan stannar på plats under hoppning.

Tillgängligt nätverk

Bottennätet installeras runt studsmattan för att skydda ramens ben. Nätet förhindrar att husdjur, små barn, bollar eller andra saker hamnar under studsmattan som kan orsaka en fara. Ett trampolinbottennät är ett bra säkerhetstillägg, särskilt i livligt trafikerade hem och användningsområden.