Köpguide: Träningsband

Hur väljer jag rätt träningsband?

Letar du efter ett träningsband för hemmaträning eller för att ta med dig? Det finns många olika typer av träningsband, så även den mest erfarna tränaren kan vara rådlös när det gäller att välja rätt band.

Träningsband lämpar sig för många ändamål och gör det enkelt att lägga till en viktbärande belastning till din träning. Träningsband ger en konstant spänning i rörelsen, både när man applicerar kraft och när man bromsar. Användningen förbättrar muskelstyrka, rörlighet, kroppskontroll och koordination och utmanar även den aeroba konditionen. Träningsbandet möjliggör mer riktad träning mot en specifik muskel.

Även om ett träningsband låter som en enkel träningsutrustning finns det några saker att tänka på när man väljer ett. Läs tipsen nedan för att hitta rätt träningsband för dig.

 

 

 


Innehållet i urvalsguiden:

  1. Faktorer som påverkar valet
  2. Olika användningsområden
  3. Andra faktorer som påverkar valet

Faktorer som påverkar valet

Träningsband är ett mångsidigt träningsredskap och är ingen dyr investering. Det är en mycket prisvärd träningsutrustning och är mycket lätt att bära med sig vart du än går. Det är också lätt att förvara mellan träningspassen.
Träningsband finns i olika längder, tjocklekar, färger, styrkor och med eller utan handtag. Vilken modell du väljer beror till stor del på ditt syfte och dina mål.

Olika typer av träningsband

Träningsband kan grovt delas in i fyra olika typer: basgummiband, minigummiband, förseglade kraftmotståndsband och tubmotståndsband. Varje typ har sina egna styrkor och är något bättre lämpad för ett visst användningsområde än den andra.
Traditionella motståndsband är 2,5 meter långa och har en maximal elasticitet på upp till 300 %. Miniatyr motståndsband är små 25 cm långa band med en maximal töjning på 300 %. De grundläggande motståndsband är tillverkade av tunt material. Dessa motståndsband är mycket lämpliga för många användningsområden, för fitness, rörlighet, rehabilitering och fysioterapi. Vissa rörelser kan vara lättare att utföra med miniband, medan andra kan vara bättre lämpade för ett traditionellt öppet motståndsband. Mini motståndsband är särskilt lämpliga för övningar för underkroppen. Båda modellerna är billiga och lätta att använda.

Kraftband är tjockare och något styvare än motståndsband. De har en omkrets på 208 cm och kan säkert sträcka sig till högst 250 % av sin ursprungliga längd. Dessa motståndsband används vanligtvis för hårdare träning, eftersom det finns mycket mer motstånd tillgängligt.

Tuubic-banden kommer med förinstallerade grepp. De är vanligtvis 140 cm långa och sträcker sig upp till 300 %. Tuubic-band håller längre än vanliga tunna band eftersom den tjockare strukturen är mer motståndskraftig mot användning och stötar. Tuubic-band är lämpliga för grundläggande konditionsträning och kan användas för att imitera rörelser som de som utförs med hantlar. Alla andra typer av motståndsband är utan handtag, men du kan köpa ett hårt eller vadderat handtag separat om du vill göra träningen lättare och förbättra ditt grepp.

Det finns även förankringar för motståndsbanden, vilket gör det lättare att fästa banden på en lämplig träningsyta. Naturligtvis kan du också fästa banden på till exempel en stolpe eller ett halvträd genom att snöra upp dem eller genom att göra en ögla eller knut i elastikbandet. Vissa modeller av motståndsband har också fotledsremmar för att göra övningar för underkroppen enklare och effektivare.

Motstånd

Motståndsband har olika typer av motstånd. Vissa elastiska band är slutna, dvs. de har formen av en slinga. Vissa är öppna, men kan dubbleras och knytas ihop. Ju mer erfaren och muskulärt stark du är, desto mer motstånd behöver du för ditt gummiband. Färgerna på Gymsticks gummiband anger motståndets storlek. Se nedan för några exempel.

Pro träningsband:

Aprikos - extra lätt (motstånd 1,3 - 2,5 kg)
Ljusgrön - lätt (motstånd 2,1 - 3,7 kg)
Lavendel - medium(motstånd 2,6 - 4,5 kg)
Brun - tung (motstånd 3,2 - 5,5 kg)
Havsgrön - extra tung (motstånd 4,2 - 7,7 kg)
Lila - supertung (motstånd 4,8 - 8,3 kg)

De grundläggande motståndsbanden extra light och light är lämpliga för äldre, rehabilitering eller sjuka. Light och medium är för nybörjare. Medium och tunga är för nybörjare och grundläggande motionärer. Tungt och extra tungt är för erfarna motionärer. Extra tunga och supertunga är för de riktigt ambitiösa och starka träningsentusiasterna och fitnessentusiasterna. Män kan vanligtvis välja det högre motståndet från de två rekommenderade alternativen. Det är också värt att komma ihåg att övningar för hela kroppen eller underkroppen kan kräva ett högre motstånd än övningar som enbart fokuserar på armarna. Motståndsbandet kan också dubbleras för att ge mer motstånd.

Läs mer om den här produkten >

Miniband:

Aprikos - Lätt (3,5 - 7 kg)
Ljusgrön - Medel (4,5 - 9 kg)
Lila - Stark (5 - 11 kg)

Miniband erbjuder lite mer motstånd än vanliga motståndsband. Majoriteten av sneakerbandsövningarna är därför utformade för underkroppen. Äldre personer, personer i rehabilitering och personer i dålig fysisk kondition bör välja ett lätt elastiskt band. Andra nybörjare och personer med grundläggande muskelkondition bör skaffa ett medium miniband och de som är vältränade bör skaffa ett starkt miniband. Underkroppen behöver motstånd för träning, så de som är i god form kan tryggt ta det starka starka. För män räcker det lättaste av alla mycket sällan till.

Ta en närmare titt på den här produkten >

Pro Exercise Tube band med gaffel:

Aprikos - Lätt (3,5 - 7 kg)
Ljusgrön - Medium (4,5 - 9 kg)
Lila - Stark (5,5 - 11 kg)
Brun - Extra stark (6,5 - 13 kg)

Här gäller samma regel som för de tidigare gummibanden. Välj lämplig motståndsnivå beroende på din träningsbakgrund och erfarenhet, ålder och kön. Tänk också på vilka muskelgrupper du kommer att rikta in dig på mest. Det finns även möjlighet att välja set med flera tube band.

Ta reda på mer om den här produkten >

Power Band styrkeband:

Röd - Lätt (max. dragmotstånd 15 kg)
Svart - Medel (max. dragmotstånd 30 kg)
Lila - Stark (max. dragmotstånd 60 kg)
Grön - X-stark/grön (max. dragmotstånd 100 kg)

Power Bands erbjuder mycket mer motstånd än andra motståndsband. Power bands används särskilt för funktionell muskelstyrka och snabbhetsträning där ett högt dragmotstånd krävs. Power band-träning kan kombineras med användning av annan fitnessutrustning. De används också vid chin-ups för att underlätta rörelsen. Lätta och medelstora powerband är i allmänhet lämpliga för kvinnor och medelstora och starka för män. X-strong är också lämpligt för mycket vältränade och atletiska personer. Å andra sidan går styrkeregeln åt andra hållet när det gäller chin-ups. Ju mindre erfaren du är och ju mer hjälp du behöver, desto högre motstånd bör du välja. Med andra ord, ju högre motstånd, desto lättare blir chin-upen.

Ta en närmare titt på denna produktion >

Vi rekommenderar alltid att du köper minst två motståndsband vid ditt första köp. Detta ger dig en mer varierad träning, eftersom olika storlekar på musklerna i under- och överkroppen kräver olika motstånd från motståndsbandet. Dessutom kommer du definitivt att utvecklas i takt med att du går framåt i träningen, så ett enda elastiskt band kommer inte att ge tillräckligt med utmaning.

Träningsbandets längd

Längderna på Gymstick-motståndsbanden nämndes redan i avsnittet "olika typer av motståndsband". Det finns andra längder utöver dessa. I vissa produkter kan du klippa en längd av bandet i lämplig storlek från rullen. Fördelen med det grundläggande gummibandet är att det vid behov kan rullas eller vikas i två delar. Du kan också greppa det flexibelt på den punkt du vill ha. Vissa längder är inte lämpliga för alla användningsområden. Korta miniband lämpar sig till exempel inte för helkroppsövningar, utan för övningar på benen eller armarna, för vilka de lämpar sig bättre än andra. Tänk därför på hur mycket du vill variera din träning. Om ditt krav är att utföra olika rörelser på både ben och hela kroppen bör du skaffa minst två olika typer av elastiska band.

Hållbarhet och material

De flesta motståndsband är tillverkade av gummi, varav vissa är 100 % naturgummi. Motståndsband innehåller latex, vilket är något som allergiker bör vara medvetna om. Andra motståndsband är dock mindre allergiframkallande, t.ex. de med lågt pulver- och proteininnehåll. Vissa motståndsband använder TPR-material. Det finns subtila skillnader i gummibandens material, vilket kan påverka deras hållbarhet.

Förvaring och underhåll

Om du vill att dina motståndsband ska förbli i gott skick så länge som möjligt ska du inte sträcka dem över sin maximala längd (250-300 %). Gummibanden ska förvaras på ett torrt ställe, borta från fukt, värme och solljus. Handtagen bör rengöras efter användning. Om motståndsbandet inte tas väl om hand ökar risken för nedbrytning och oxidation.


Olika användningsområden

Som tidigare nämnts är det viktigt att först fundera över för vilket ändamål du köper ett motståndsband. Vilken typ av fitness gör du? Vilken konditionsnivå har du? Tävlar du eller är du en fitnessentusiast? Planerar du att använda motståndsbandet främst som ett träningsredskap eller som ett komplement till din träning?

För träning

Om du tränar mest med motståndsband bör du skaffa minst två av dem. Vill du utveckla underkroppen, överkroppen eller båda? Gör du långa set för att utveckla muskeluthållighet eller är ditt mål att öka styrka och muskler med färre repetitioner? Eller är motståndsbands träning en del av ditt träningsprogram och du gör mer lätta, rörlighetsbyggande och konditionerande rörelser? Alla modeller har garanterat en version och en motståndsnivå som passar dina behov.

Minibandet är idealiskt för övningar för underkroppen och för att utveckla koordination och smidighet. Det normala (långa) och öppna elastiska bandet passar för ett stort antal övningar. Om handtagen är viktiga för dig ska du välja tuba-bandet. Om du behöver mer motstånd och en riktig utmaning, särskilt för funktionell träning, är powerbandet något för dig. Det utvecklar garanterat muskeltonus och snabbhetskraft! Du kan också använda dem i kombination med annan träningsutrustning.

För uppvärmning

Tanken med en uppvärmning är att värma upp dina muskler före själva träningen. Det förebygger överansträngningar och skador. Motståndsband med lätt motstånd är lämpliga för uppvärmning. Vad som är lätt för varje användare beror på deras konditionsbakgrund och andra faktorer. Alla modeller av motståndsband ger ett lämpligt motstånd för uppvärmning.

För rehabelitering

Om du överväger att använda ett motståndsband för rehabilitering bör du först utarbeta ett rehabiliteringsprogram tillsammans med din läkare, sjukgymnast, tränare eller personliga tränare. Det är viktigt att planera din rehabilitering tillsammans med en professionell person så att du inte oavsiktligt orsakar dig själv ytterligare obehag eller skador. Du kan också fråga hur starkt ett elastiskt band han eller hon rekommenderar. I allmänhet är de lättaste motståndsbanden lämpliga för rehabilitering, särskilt för kvinnor och äldre. Något starkare motståndsband är lämpliga för män. Om du är en idrottare som återhämtar dig från en skada är ett starkare gummiband säkert ett bra val.

För chin-ups

Har du inte fått din första rena chin-up ännu, men vill göra en chin-up med flera muskler med hjälp? Eller kanske vill du utveckla en korrekt teknik för att få flera fler med mindre ansträngning och utan risk för skador? Chin-up är inte en lätt rörelse. Om du inte har tillräckligt med styrka i kroppen för att åstadkomma en korrekt enkel chin-up innebär det att det utan hjälp är svårt att utveckla de nödvändiga muskelgrupperna för att utföra rörelsen och repetitionerna.

Som tidigare nämnts lämpar sig slutna kraftband bäst för chin-ups. Ju svagare dina muskler är eller ju svårare det är att dra upp dig själv, desto mer hjälp behöver du för rörelsen. Så om du inte kan göra några chin-ups behöver du mer motstånd på powerbandet än någon som bara kan göra en. Din egen vikt kommer att påverka smidigheten i chin-up:n. Om du är mycket tung bör du välja ett motstånd som är tillräckligt stort för att stödja dig tillräckligt under chin-up-rörelsen. Om du använder ett motståndsband minskar belastningen på dina armar och du får också en bra förstärkning av musklerna i övre delen av ryggen, axlarna och skuldrorna. Så småningom, med övning, kan du få en chin-up utan det hjälpande elastiska bandet!

Kompletterande träning

Är du en amatör- eller tävlingsidrottare? Motståndsband är populära för uppvärmning och även för teknisk och fysisk träning. De olika storlekarna av  motståndsband är idealiska för träning med till exempel bollspelare, skridskoåkare och kampsportare. Motståndsband är mycket användbara för att utveckla snabbhet, hopp, muskelbalans, smidighet och exakta och kraftfulla rörelser med lemmarna, t.ex. sparkar, slag och slag i olika riktningar.


Andra faktorer som påverkar valet

Du bör inte välja ett motståndsband på grundval av dess färg. Motståndskraften bör vara viktigare än utseendet. Om du föredrar färgen på ett annat märke bör du naturligtvis välja det för att göra din egen träningsupplevelse så bekväm och motiverande som möjligt. Motståndsband är mycket billiga och det är liten skillnad i pris, så det är inte troligt att detta kommer att vara den avgörande faktorn. De mer styva och robusta motståndsbanden är naturligtvis dyrare, men deras syfte är något annorlunda.

Har du hittat dina ännu? Köp dina motståndsband i olika motstånd för att få ut det mesta av din träning!