Köpguide: Ankelstöd

Hur man väljer ett ankelstöd

Har du ont i vristen? Fotledsförvridningar är särskilt vanliga vid sport och mer aktiva aktiviteter som innebär många laterala och explosiva rörelser eller hopp. Du kan dock lätt förvränga din fotled bara genom att gå eller trampa på ojämna eller ojämna ytor. Dåliga skor som inte stödjer fotleden gör att du riskerar att skadas. Hos kvinnor inträffar stukningar ofta när man går i höga klackar. Svaga fotleder och orörlighet innebär också en risk för fotledsskador.

En fotledsställning är ett viktigt verktyg för att förebygga fotledsskador och kronisk fotledssmärta och i återhämtningsfasen efter en skada. De ger lindring av smärta och svullnad samt stöd och skydd vid akuta åkommor, skador och idrottsskador, t.ex. stukningar, ledbandsbrott, ledbands-, fotleds- eller seninflammation och plantar fasciit. Fotledsstöd hjälper till vid eftervård, t.ex. vid återhämtning efter en operation. Skadan kan också vara kronisk, där en akut skada har förlängts eller lämnat ett resttillstånd, till exempel en instabil fotled. Det kan också vara så att fotleden har hypermobila leder eller har diagnostiserats med degenerativ ledsjukdom. Användning av stöd rekommenderas också starkt som en förebyggande åtgärd, vilket minskar risken för att förvärra tillståndet. Tidigare skador bör därför behandlas ordentligt så att fotleden är tillräckligt stabil för att förhindra framtida skador.

Ankelstöd och ortoser bärs runt fotleden för att hjälpa till att läka, skydda och stödja fotleden och hålla den stabil och i rätt läge. I allmänhet ger de ökat stöd, särskilt i sidled, utan att begränsa fotledens rörelseomfång för mycket så att den kan böjas och sträcka sig. Användningen av ett ankelstöd ger också förtroende för en öm eller instabil fotled och bidrar till att lindra smärta och förhindra svullnad. Att bära stödet är också effektivt för att förhindra återkommande skador och försämrade symtom.

Stöd finns för både fritids- och rekreationsaktiviteter. Materialen, storlekarna och stödets omfattning varierar. Vissa ankelstödsmodeller fokuserar på komfort, dämpning och passform, medan andra fokuserar mer på produktens funktionalitet. Ankelstöd kan ha kompression eller ha terapeutiska, värmande eller andra specialfunktioner. Att välja rätt typ av ankelstöd beror på skadans omfattning och personliga preferenser. Du känner själv bäst till dina symptom och behov.

Det finns dock många olika typer av ankelstöd och det kan vara en utmaning att hitta rätt produkt. Den här guiden hjälper dig att göra ditt val lättare. Börja med att fundera över dina behov, vad behöver du av ditt ankelstöd? Läs nedan för att få veta mer om vad du ska tänka på när du väljer fotledsstöd. På så sätt är det mer sannolikt att du gör rätt val.

 

 


Innehållet i urvalsguiden:

  1. Val av fotledsstöd
  2. Enligt användningsändamålet
  3. Olika typer av fotledsstöd
  4. Storlek på fotledsstöd
  5. Konstruktionsmaterial
  6. Tvättanvisningar
  7. Pris

Val av fotledsstöd

Fotledsstöd finns för olika användningsområden. Vissa modeller är mer avsedda för förebyggande åtgärder, andra för sport och andra för rehabilitering. När du väljer rätt fotledsstöd är det första du ska tänka på: vad köper du det för? Är fotledsstödet för sport, för en specifik situation där smärtan ökar eller kanske för rehabilitering? Vill du använda den för att förbättra dina idrottsprestationer för att din fotled är akut lite öm eller för att ett kroniskt tillstånd påminner dig om sig själv? Eller letar du nu efter en fotledsstöd för att hjälpa till med instabilitet eftersom du behöver förtroende för att använda din fotled för att bibehålla en god upprätthållningsförmåga? Du kanske vill använda en fotledsställning ändå under dagen som en förebyggande åtgärd för att öka fotledens stabilitet. Kanske återhämtar du dig från en operation och behöver fast stöd men också för att bibehålla rörelseförmågan?

Fotledsstöd är ett viktigt hjälpmedel i de tidiga skedena av återhämtningen. Ett fotledsstöd är dock inte avsett att bäras kontinuerligt från dag till dag för att fotleden ska kunna röra sig naturligt och för att förhindra atrofi av musklerna i området eller försämrad funktion. Fotledsstödet är avsett för tillfälligt bruk och för vissa repetitiva situationer. Till exempel används vissa Fotledsstöd endast under en idrottsaktivitet eller ansträngande aktivitet, medan andra kan bäras hela dagen. Man bör komma ihåg att det är mycket viktigt att stärka musklerna i fotledsområdet.


Enligt användningsändamålet

Fotledsstöd erbjuder olika nivåer av stöd. Lätta fotledsstöd ger naturligtvis minst stöd, vilket vanligen är bandage, strump- eller hälöppna fotledsstöd och kompressionsstöd, som alla passar bra in i skon. Flexibilitet möjliggör ett brett rörelseutbud. Fotledsstöd med måttligt stöd ger mer skydd, är något tjockare och styvare. Dessa inkluderar stabilitetshöjande fotledsstöd med mångsidiga knytnings- och justeringsmekanismer, extra stoppning och särskild utformning. De böjs inte längre särskilt mycket, men tillåter fortfarande viss rörelse. De mest styva stöden begränsar rörelseomfånget åtminstone i sidled och förhindrar att fotleden vrids och stabiliserar dess funktion och förebygger smärta. De har fasta plast- och metalldelar som ger ytterligare stöd. Vissa kan också vara täckta med ett skyddande tyg.

Fotledsstöd som bärs vid sport

Om du utövar en snabb sport eller är fysiskt aktiv men känner att du har ont i vristen vid vissa rörelser kan ett lätt basstöd eller kompressionsstöd vara tillräckligt för dig. En kinesiotejp eller ett bandage kan också passa dina behov. Men har du någonsin haft problem med din fotled som fortfarande återkommer obehagligt i vissa situationer, även efter att det akuta problemet har behandlats? Eller har du kanske också en allmän fotledssvaghet men vill ändå utöva en viss sport? I det här fallet kan du ha nytta av en bandage- eller skenmodell, som ger ytterligare skydd och stöd, vilket främjar prestation och självförtroende och förhindrar nya skador. Kom ihåg att kontaktsporter också kräver ett bra skydd av fotleden!

För lindriga fotledssymptom och förebyggande av skador

Om ditt fotledsområde är svagt och behöver stöd för att bli mer stabilt och kunna fungera säkrare i vardagen, är ett lätt kompressionsstöd också lämpligt för din fotled i denna situation. Du behöver det bara i andra situationer än vid sport. Om smärtan är ny och du inte har skadat dig kan den bero på en tillfällig överbelastning eller en struktur kan vara något inflammerad. Om ligamenten i din fotled är omärkligt stukade är det en lindrig stukning. Lokalisera symtomen noggrannare och uppmärksamma de situationer där smärtan ökar. Vanligtvis är en flexibel fotledsställning lämplig för den här typen av tillstånd, men om du behöver ett tätare stöd eller om tillståndet är kroniskt kan tjockare och tätare fotledsställning också vara ett alternativ. För att förhindra skador eller förvärrade symtom rekommenderas dock en fotledsställning för att hålla musklerna i gott skick. En professionell person kan bättre bedöma ditt tillstånd och ge lämpliga träningsinstruktioner och råd om att skaffa rätt fotledsstöd för att lindra smärta och svullnad och stabilisera fotleden.

Ankelstöd vid skador och trauma

Har du skadat din fotled? Vad har hänt med den och när? Hur öm och svullen är den? Ange var ditt problem finns: ligament, akillessena eller något annat område i fotleden? Vid allvarligare skador och smärtsamma tillstånd bör du redan ha träffat en läkare. Allvarligare fotledsförstjockningar kan leda till att ligamenten som förbinder fotledarna bryts eller slits sönder. En fotledsställning förhindrar att de stukade ligamenten sträcks ut när läkningen är i ett tidigt skede. Om läkningen inte tas om hand kan ligamenten förbli lösa. Det är klokt att konsultera en läkare eller fysioterapeut när det gäller inköp av en fotledsställning. När det gäller stukningar eller sträckningar beror valet av rätt typ av fotledsstöd till stor del på hur allvarlig skadan är.

lätt stukning: Om smärtan i fotleden och/eller stukningen är lindrig, rekommenderas en lätt, tunn fotledsställning som böjer sig väl vid rörelse. Ett kompressionsstöd av tyg minskar svullnaden och värmer fotleden, vilket påskyndar läkningen av blåmärken. Det kan vara en platt tuba-liknande strumpkonstruktion eller ha justerbara funktioner för extra stöd. Ett bandage runt fotleden är också lämpligt vid lindriga symtom.

måttlig stukning: Om stukningen orsakar mer än milda symtom kan det krävas ett mer stödjande fotledsstöd. De är tjockare och kan ofta knytas, så att de kan dras åt så att de sitter bra. De har också olika typer av ytterligare förstärkning, stoppning och justeringsmekanismer, beroende på vilken typ av fotledsstöd det rör sig om. Stöden stabiliserar fotleden och förhindrar åtminstone sidoförflyttning.

allvarliga stukningar: Mer styva fotledsstöd som begränsar fotledens rörelse är lämpliga för allvarligare skador och postoperativa tillstånd. Svåra stukningar kan ha lett till ledbandsbristningar. De kan vara helt eller delvis brutna. Rörelsebegränsande fasta stöd ger maximalt stöd och håller fotleden på plats, vilket hjälper den att läka och förhindrar ytterligare skador. Sådant stöd bör inte bäras på lång sikt, utan normalisering av rörelseomfånget och rehabilitering av musklerna är viktigt när läkningen fortskrider. Om du hoppas på en operation är ett styvt fotledsstöd den bästa knappen för effektiv behandling. Med tiden kan den ändras till en gångjärns- eller bindningsdesign, som redan tillåter viss rörelse. En ergonomiskt utformad fotledsställning med rätt stöd kan också vara lämplig för långvariga och kroniska fotledssymtom.


Olika typer av fotledsstöd

I stort sett kan fotledsstöd delas in i följande modeller beroende på utformning och stödnivå.

Kompressions- och lättviktiga fotledsstöd

Lätta fotledsstöd är kända som elastiska och strumpliknande kompressionsstöd, som är mycket lämpliga för den aktiva personen eller för behandling av lindriga stukningar och seninflammationer. Dessa elastiska fotledsstöd är tillverkade av ett lätt och följsamt material, t.ex. neopren eller vävt tyg, som tillåter normal rotation och rörelse av fotleden. De är förstahandsvalet för att lindra smärta, svullnad och inflammation, samtidigt som de ger ett litet stöd och skydd för fotleden. Kompressionsstöd värmer också upp fotledarna och lindrar muskelspänningar. Vissa har kardborreknäppning. Rekommenderas för seninflammation, artrit, plantar fasciit och lindriga skador. Passar vanligtvis till båda fötterna och är dimensionerade enligt skostorlek.

 

Fotledsstöd med kardborreband

Dessa är annars snarlika strumpliknande lättviktsfotledsstöd men med remmar för extra kompression och skydd. De lindas vanligen runt foten och ankeln i form av en oktagon, ibland i form av en siffra 6. Den åttaformade utformningen ger mer övergripande kompression och maximalt stöd, medan den sexformade utformningen ger mer skydd mot laterala rörelser och rekommenderas för situationer där du kan böja fotleden.

Fotledsstöd med snören

Fotledsstöd med skosnören är måttligt styva och ger mycket mer stöd och stabilitet än strump- och kompressionsstöd. Fotledsstödet kan justeras genom att justera snörena. De används vid lindriga till måttliga fotledsförstjockningar och är lämpliga för idrottare och sportutövare för att förebygga och förhindra förvärring. Snörningsstöden begränsar fotledens rörelse från sida till sida och eventuellt uppåt och nedåt. De passar vanligen inuti skor och kan bäras på båda fötterna.

Gångjärn och skenor för fotled

Gångjärnsstöd är också måttligt styva. De hindrar fotleden från att vrida sig i sidled, men tillåter rörelse uppåt och nedåt. Led- eller skenorörelser har vanligen vadderade sidor för ökad komfort och kardborreband för enkel justering och avtagning. Skillnaden mot lätta kompressions- och bindningsankelstöd är att ett ledat ankelstöd är avsett för antingen höger eller vänster fot.

Icke-återkallningsbara fotledsstöd

Tyngre stöd som håller fotleden på plats används efter operationer eller andra ingrepp. De är vanliga hos idrottare och fysiskt aktiva personer. Ett icke-klistrande stöd hjälper fotleden att läka efter en allvarlig stukning eller stressfraktur. Den här typen av fotledsstöd är tillverkad av plast och spänns fast med kardborreband och passar kanske inte in i skon. Det rekommenderas att man i något skede byter ut den mot ett mindre begränsande fotledsstöd när läkningsprocessen fortskrider.


Vilken storlek på fotledsstödet passar mig?

En bra passform är den viktigaste faktorn för komfort och funktionalitet. Den måste sitta tillräckligt tätt för att stödja fotledsområdet. Fotledsstödet får dock inte vara för tätt, eftersom det hindrar blodet från att cirkulera ordentligt och gör det obekvämt. Med justerbara fotledsstöd kan du lära dig genom att experimentera vilken nivå av täthet som är rätt för dig. Om du föredrar en lätt stödnivå kommer fotledsstödet att kännas mer flexibelt, medan maximalt stöd kommer att kännas stelt.

Generellt sett finns storlekarna S-XL. Vissa modeller erbjuder även XS och XXL-alternativ. Vissa fotledsstöd finns bara i en storlek, vilket gör att de passar de flesta vuxna. Ofta bestäms fotledsstödets storlek av skostorleken, där S motsvarar ungefär 38-42, M 41-44, L 43-46 och XL över 46. Ibland baseras storlekarna också på fotledens omkrets. Om ankelomkretsen instrueras att mätas ovanför fotledsknölen är S ungefär 20-22, M, 22-23,5, L 23,5-25,5 och XL 25-26,5. XS är ännu mindre än S och XXL är större än XL. Observera dock att mätmetoden varierar beroende på modell och tillverkare. Kontrollera alltid storlekstabellerna för varje produkt.


Konstruktionsmaterial och stoppning

Fotledsstöd tillverkas av ett antal olika material. I allmänhet är de utformade för att vara bekväma, flexibla, andningsbara och fukttransporterande. I vissa material används särskilda tekniker. Tyget är ofta en blandning av polyester, nylon, neopren, mesh eller spandex. De material som används för ytterligare stöd, stoppning och formning kan vara silikon, gel, plast, gummi eller metall. Det finns även latexfria alternativ.

Ett fotledsstöd som är tillverkat av fel material kan kännas obekvämt. Flexibel neopren, till exempel, anpassar sig till kroppens rörelser, ger bra stöd och isolerar värme samtidigt som det skyddar mot smärta. Det andas dock inte bra och kan kännas för varmt, åtminstone vid heltidsanvändning. Tyg och stickade material andas bättre och låter foten svalna utan terapeutisk värme. Plast- och metallkomponenter bidrar till känslan av styvhet, men stabiliserar foten. Elastiska hälkuddar ökar komforten vid rörelse. Så tänk på vilka funktioner som är viktiga för dig.


Tvättråd för fotledsstöd

Många fotledsstöd av tyg kan tvättas för hand i kallt vatten med ett milt tvättmedel. Stödet ska torkas noggrant. Kontrollera alltid tvättinstruktionerna för den specifika produkten.


Hur mycket kostar ett bra fotledsstöd?

Fotledsstöd varierar inte lika mycket i pris som till exempel knästöd. Ett grundläggande fotledsstöd kostar något under tio euro eller lite över tio euro, beroende på material och stödnivå. Något dyrare och tjockare kompressionsgjutna ankelskor, som kostar cirka 15-30 euro, har material av bättre kvalitet, bättre passform och ger mer stöd. Ju dyrare fotledsstödet är, desto mer speciell utformning, justering, stöd och extra stoppning och kuddar samt desto fler olika material används. Fotledsstöd som kostar 30-50 euro har en robust fästmekanism med band eller remmar och ett stort antal justeringsmöjligheter. Mer tunga gångjärnsstöd med särskilda förstärkningar kostar mer än 50 euro, men erbjuder förstklassigt stöd, funktionalitet och ergonomi.

Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig med ditt val av fotledsstöd! Nu kan du utforska vårt breda utbud av fotledsstöd, med alternativ för löpning, fotboll, tennis, volleyboll och andra sporter, fritid och rehabilitering. Vi erbjuder flexibla kompressionsstöd och andra basstöd, fotledsstöd med gångjärn och skenor, med extra stoppning eller förstärkning, samt ankelstöd med bindning och ankelstöd. Hitta din!


Gå till ankelstöd här >


 


De mest populära fotledsstöden

Sort by

Stäng
per sida

4 synliga produkter

4 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

4 synliga produkter

4 synliga produkter