-
Fri frakt med avhämtningspaket
För beställningar över 999 kr
-
Snabb leverans
Endast 3-6 arbetsdagar
-
Beställ utan risk
Fri retur i 60 dagar
-
Lägsta prisgaranti
Betala det lägsta priset på marknaden
Hur man väljer ett handledsstöd
Har du skadat handleden eller har du ont i handleden? Handleden kan bli öm på jobbet eller på fritiden till följd av överansträngning eller dålig hållning. Din arm och handled blir ömma när de stukas eller blir inflammerade. Du kan också skada handleden eller handen allvarligt, till exempel när du faller, vilket kan göra att den blir skadad och behöver eftervård. Vanliga besvär och sjukdomar i handled och hand är bl.a. olika belastningsskador, karpaltunnelsyndrom, mushand, seninflammation, artros, svag tumme eller vriden handled. Ibland är också musklerna i handleden eller handledsområdet svaga, eller så kan en person lida av en kronisk sjukdom eller degeneration som reumatoid artrit eller gikt. Det första man kan göra för att lindra smärtan och normalisera tillståndet är att vila och undvika att använda händerna.
Handledsstöd eller handledsortoser används för att behandla smärta, belastning och tillstånd efter fall i handleden och handflatan. De hjälper till att stabilisera handen, lätta på belastningen och främja funktionsförmågan, eftersom det är mycket svårt att vila handen utan hjälpmedel. Handledsstöd skyddar och stöder handleden och lindrar smärta, svullnad och inflammation. De kan också bidra till att förebygga problem, till exempel genom att underlätta en arbetsställning där handleden lätt överbelastas eller placeras fel. Beroende på typen av handledsstöd kommer handen att ha olika grader av funktionalitet. De flesta tillåter rörelse, men vissa modeller gör det möjligt för handleden att vila helt och hållet. Vissa stöd och hängslen bärs också i rent förebyggande syfte eller under idrottsprestationer och tillåter då mycket rörelse. Rådgör alltid med en läkare och/eller sjukgymnast eller annan friskvårdsexpert när du väljer handledsstöd efter en skada. Det är också klokt att söka specialistråd om förebyggande åtgärder och stöd för rörlighet. Du får under inga omständigheter lämna ett handledsbesvär obehandlat, eftersom det kan bli värre eller du kan drabbas av en allvarligare skada.
Det finns många olika typer av handledsstöd för fritid, arbete och rekreation. Valet av handledsstöd beror på hur allvarlig skadan eller skadan är och det exakta området med symtom, smärtans omfattning, akuthet respektive kronicitet och andra symtom som t.ex. graden av svullnad och inflammation. Du kan också ha andra behov och personliga preferenser när det gäller valet av stöd. Material och stödnivåer gör de största skillnaderna. Vissa har kompressions- och termiska egenskaper, andra har skenor av metall eller plast och andra stödkomponenter. Även vaddering används på olika sätt.
Så att hitta precis rätt typ av handledsstöd kan vara en utmaning. Att läsa vår guide hjälper dig att göra ett tydligare val. Ta reda på vad du ska tänka på när du köper ett handledsstöd och du kommer att ha lättare att hitta rätt produkt för dig.
Innehållet i guiden:
- Val av handelsstöd
- Lämpligt handledsstöd för oliko skador och symptom
- Olika grader av handledsstöd
- Olika modeller av handledsstöd
- Storlek på handledsstöd
- Tillverkningsmaterial
- Tvättanvisningar
- Pris
Val av handledsstöd
Det finns olika typer av kragestöd för olika användningsområden och olika nivåer av skada. Börja med att fundera över dina krav och behov av ett handledsstöd Behöver du det för förebyggande arbete eller fritid, för sport eller rehabilitering? Använder du det i specifika situationer eller under en längre tid? Om du har skadats svårt eller genomgått en medicinsk operation är handledsstödet återigen till för eftervård. Användningsändamålet påverkar till exempel handledsstödets rörlighet, dvs. det rörelseomfång som det tillåter för lederna i handleden och handflatan.
Handledsstödet är till stor hjälp, särskilt i de tidiga skedena av läkningen. För lindrigare tillstånd bör det endast användas tillfälligt och situationsbundet, t.ex. vid idrottsaktiviteter eller när handleden befinner sig i ett stressigt och smärtsamt läge. Förlita dig inte enbart på handledsstöd, utan börja också stretcha och stärka handlederna. Detta är nyttigt både ur förebyggande och terapeutisk synvinkel. Dessutom är det viktigt att förfina tekniken i sporter där handlederna är hårda för att undvika skador.
Lämpligt handledsstöd för olika skador och symtom
Valet av handledsstöd beror inte bara på användningsändamålet utan också på skadan eller symtomet och dess svårighetsgrad. Känn och observera om det finns smärta, svullnad, kyla, stickningar, färgförändringar, nervsymptom, fingerdödhet, svag greppstyrka? Eller finns det en fraktur eller annan sjukdom eller skada i handleden eller handen? Sök en professionell konsultation eller ett möte för att få en korrekt diagnos av ditt tillstånd. Han eller hon kan bättre bedöma din situation och dina behov och vägleda dig till rätt typ av stöd.
Handledsstöd för sport
När du är skadad eller har ont i handleden vill du inte missa din sport eller idrott i allmänhet. Som tur är spelar handlederna i alla sporter inte någon större roll och utsätts inte för tryck eller rörelse. På gymmet kan du också fokusera på övningar för under- och mellankroppen när handleden är riktigt öm. I mildare fall kan du försöka söka hjälp med kinesiologisk tejpning eller ett lätt bandage. Extra stöd är bra för till exempel badminton, tennis, golf, gymnastik och racketsporter. Glöm inte att skaffa lämpliga handledsskydd och bandage för till exempel kontaktsporter och tyngdlyftning!
Det finns ingen anledning att missa träning på grund av mindre skador på ligament och senor eller blåmärken, så länge du är försiktig och skaffar rätt handledsstöd. För sport är ergonomiskt utformade, justerbara och flexibla stöd bäst, som ger kompression till musklerna och begränsar ledrörelsen för att främja läkning. De är utformade för aktiv användning, samtidigt som de tillåter ett brett armrörelseområde och skyddar riskområdet. Stramheten kan justeras beroende på smärta och stödbehov. Om skadan är allvarligare, t.ex. en allvarlig stukning, sträckning eller fraktur, kommer dessa typer av flexibla hängslen inte att vara tillräckligt stödjande.
Fritidshjälpmedel för mindre allvarliga skador
Handledens strukturer kan överbelastas på många olika sätt på grund av det stora antalet små ben, senor och ligament i området. Skador eller smärta kan också orsakas av blåmärken eller trauma, och i så fall är den bästa första hjälpen kyla, kompression, höjning och vila. Ett kompressionsbandage ger stöd åt handleden. Om situationen kräver ett handledsstöd som ger kompression bör det vara justerbart och flexibelt och tillräckligt bekvämt för att tillåta viss rörelse av armen.
På fritiden är handleden inte lika utsatt för påfrestningar eller felaktiga rörelser och kontakter som inom idrotten, så vid mindre skador behöver stödet inte bäras lika mycket, till exempel när man är hemma. Vi rör oss dock mycket och ibland snabbt eller plötsligt, vilket lätt kan orsaka ytterligare irritation eller vridning av handleden. Det är därför klokt att bära ett handledsstöd på fritiden såväl som på jobbet, särskilt om arbetsförhållandena tillåter det. Du vet själv bäst vilka situationer som kräver användning av ett handledsstöd. När blir du så upphetsad eller stressad att risken för att förvärra skadan ökar? Bär handledsstödet då och ta av det när du är mer stillasittande och lätt aktiv. Rör sedan handleden så normalt som möjligt för att hålla musklerna i området i gott skick.
För värre skador och kroniska sjukdomar
Lyckligtvis är allvarligare skador i handledsområdet, som benbrott och frakturer, relativt sällsynta. Om en sådan ändå inträffar är det första man bör göra att utöver första hjälpen söka råd hos en läkare, sjukgymnast eller annan specialist. Där får du råd om hur du väljer rätt typ av handledsstöd.
Vid allvarliga skador behöver handleden ett ordentligt stöd för att hålla handleden på plats och ge den tid att sätta sig. Styva stöd förhindrar rörelse och böjs inte, och har ofta ytterligare stöd och skenor. De immobiliserar och skyddar därför handleden och handområdet på rätt sätt. Sport eller annan användning av handleden är uteslutet, men den måste få läka helt och hållet för att förhindra att symtomen förvärras eller går tillbaka. Styva och stabila handledsstöd används vanligen efter operationer och andra ingrepp samt vid svåra kroniska tillstånd och smärta. I de värsta fallen är armen gipsad. Beroende på skadan bör handleden lämnas i fred i 3-5 veckor eller ibland längre.
Olika grader av handledsstöd
Handledsstöd erbjuder olika grader av stöd för olika situationer. Det är viktigt att precisera symtomen och vara tydlig med vilka leder och muskler som behöver stöd. En professionell person kan rekommendera rätt typ av stöd för dig och fastställa vilken stödnivå du behöver för att återfå funktionen.
Grundläggande idrottsskador är lämpliga för att stödja idrottsutövning för att öka säkerheten och skyddet. Enkla lättviktshäftningar ger, som namnet antyder, ett lättviktsstöd som lämpar sig för att behandla lindriga besvär eller förebygga förvärring. Handledsstöd med mer design och tjockare material med stoppning och extra stöd ger måttligt stöd och kan vara tillräckliga för att behandla en skada om situationen inte är allvarlig. Det mest styva stödet behövs när handledsskadan är allvarlig och armen måste hållas på plats.
Lättvikt
Dessa typer av handledsstöd är elastiska och lätta, med god följsamhet och viss kompression. De är lämpliga för träning och för användning under dagen, till exempel på jobbet eller hemma, för att hålla handleden funktionell. Lämpliga för mindre skador och smärtsamma tillstånd, för att stödja handen när den rör sig och främja läkning.
Måttlig
Handledsstöd ger måttligt stöd och lindrar smärta samtidigt som de främjar läkning. De möjliggör en mer kontrollerad kontroll av handleden eftersom de material som används i stöden inte sträcker sig, är starkare och tjockare och motstår mer rörelse. De lämpar sig för situationer där handledsstödet måste bäras under hela dagen för en mängd olika aktiviteter. Stödjande handledsstöd ger ett bra skydd för lederna i området och låter muskler och ligament vila utan att handleden och handen immobiliseras helt.
Styv
Den högsta stödnivån ger stabilt stöd och kompression, vilket minskar sannolikheten för att handleden böjs eller vrids. Styva hängslen är utformade för att ge leder och vävnader vila samtidigt som de förhindrar rörelse, så att de läker snabbare. När fullständig vila krävs för att återhämta sig från en skada och lindra smärta, eller om du lider av svår artrit eller reumatism, är denna stödnivå det rätta valet. Används ofta vid postoperativa tillstånd och när smärta hindrar armfunktion.
Olika modeller av handledsstöd
Handledsstöd kan grovt kategoriseras i handledsremmar, handledsstöd med lätt och måttlig kompression, skenstöd samt fasta och immobiliserande stöd. Lätta, måttliga och belastande hängslen omfattar även tumskonsoler. Beroende på behovet och skadans svårighetsgrad kan handledsstöd ha ytterligare stöd och utformning. Alla typer av stöd kan också ha justeringsfunktioner. Den vanligaste typen av handledsstöd har en kardborreknäppning, som även kan justeras för att ge bättre inriktning eller rörlighet i ett visst område. Vissa modeller kan också ha ett spänningsband som kan fästas på ett annat sätt.
Remmar
Handledsremmar är flexibla och lämpar sig väl för sport och svaga handleder. De är relativt korta och kan vara utrustade med både termiska och kompressionsfunktioner. De ger ett visst stöd och ger en viss säkerhet för handleden. Traditionella frottéremmar som används under träning kan endast användas som svettband, snarare än som stöd. De passar båda händerna.
Kompressionshandledsstöd
Lätta handledsstöd är elastiska och ger också omväxlande värme och kompression. De är lämpliga för den aktiva personen för sport eller fritid för behandling av lindrig smärta, stukningar, överansträngningar och inflammation. Handledsstödet är vanligtvis längre och ger mer skydd än ett handledsband. Många modeller har också ett tumband eller tumhål för att stabilisera och förbättra tumkontrollen. Det garanterar också ofta en bättre passform och ger lite mer stöd. De passar vanligtvis till alla händer.
Stiffare handledsstödsmodeller har inte bara kompression utan också ytterligare stöd och stoppning, speciell utformning och starkare material. Den måttliga stödmodellen är lämplig för situationer där mer handledsbegränsning önskas. De ger mer stabilitet och förhindrar flexion av handleden, vilket minskar belastningen på leder och vävnader.
Bärande handledsstöd
Stöd med lastbärande eller metallfjädrar har nästan alltid ett tumhål, dvs. de stöder handleden och handen över ett längre område. Den inbyggda belastningen ger ett betydande extra stöd och förhindrar att handleden böjs. Dessutom har dessa styva nivåmanschetter ett tjockare och styvare material, vilket bidrar till att handen ändå hålls i ett bra och naturligt läge. De lastbärande och starkt konturerade manschetterna är utformade för antingen höger eller vänster hand.
Gips och immobiliserande handledsstöd
Tyngre, mer skyddande och helt immobiliserande permanenta alternativ erbjuds vanligtvis efter operationen. Sådana stöd tillhandahålls av en professionell person. Detta kräver att handleden inte används alls under en längre tid. Stödet skyddar mot försämrade symtom och är en viktig del av läkningsprocessen. Gipset kan också ersättas i ett senare skede, eventuellt med ett lättare stöd om handleden är svag och behöver trygghet och smärtlindring.
Vilken storlek på handledsstödet passar mig?
Handledsstödet ska sitta tätt för att ge tillräckligt stöd. Vissa enkla och justerbara modeller har endast en storlek. I de mer mångsidiga hängslen kan storleken också bestämmas av handledens omkrets. Storlek S är ungefär 13-14,5 cm, M 14,5-16 cm, L 16-17,5 cm, XL 17,5-19 cm och XXL 19-20,5 cm. Många modeller måste också kontrolleras för att se om de passar vänster eller höger hand. Kontrollera alltid produktspecifikationerna och storlekstabellerna.
Tillverkningsmaterial
Handledsstöden är utformade och tillverkningsmaterialen är valda för att säkerställa maximal komfort och korrekt användning. För lindriga skador och låga stödbehov tillverkas manschetter av mjuka, elastiska, andningsbara och värmande material. I de mer styva och oeftergivliga modellerna har större vikt lagts vid funktionalitet, med tjockare och styvare material. ju mer stoppning desto mer stödjande och bekvämare är den. Å andra sidan minskar detta handledsstödets flexibilitet och begränsar handens rörlighet. Så för lindrigare symtom behövs mindre stoppning.
Vanligt förekommande tyg- och stoppningsmaterial är polyester, bomull, nylon, neopren, läder, spandex och gummi eller tygblandningar. Ytterligare stödmaterial är vanligtvis av plast eller metall. Vissa produkter har termiska egenskaper och vissa är latexfria.
Tänk på vad du söker i ditt handledsstöd och vilka funktioner du behöver. Vissa material kan kännas för svala för dina preferenser. I en varm miljö är andningsförmåga ett plus. Neopren är till exempel stödjande, stretchigt och varmt, men andas inte så bra. Lufthål i vissa material underlättar luftflödet. Plast- och metalldelar är förstås styva, men de är vanligtvis obligatoriska element om du behöver ett hållbart skydd och en hög stödnivå. Många handledsskydd kombinerar olika tyger och funktioner för att optimera komforten.
Tvättanvisningar
Många handledsstöd av tyg kan tvättas för hand i kallt vatten med ett milt rengöringsmedel. Vissa kan också tvättas i maskin i en tvättpåse. Handledsstödet måste torkas noggrant. Kontrollera alltid tvättinstruktionerna för den specifika produkten.
Pris på handledsstödet
Handledsstöd, som är avsedda som idrottshjälpmedel, kostar mellan 5 och 15 euro. Ett grundläggande lättviktshandledsstöd kostar mellan 10 och 20 euro, medan kraftigare och tjockare modeller med särskild utformning och stoppning med hårda delar kan kosta omkring 30 euro. De dyrare modellerna är avsedda för allvarligare skador och för att hålla handleden på plats, för vilka du bör rådfråga en professionell person som känner till skadan.
Vi hoppas att ditt val av handledsstöd var till hjälp för dig! Ta en titt på vårt sortiment av handledsstöd för att se om de passar dina behov, oavsett om du skaffar ett för sport, arbete, vård efter skada eller rehabilitering.
Mest populära hängslen