Köpguide: Knästöd

Hur väljer man ett knästöd?

Knäproblem är vanliga. Knäet belastas lätt och behövs för många olika aktiviteter. Knäet kan bli smärtsamt och ömt om det till exempel stöts, överbelastas eller blir inflammerat. Om musklerna runt knät är svaga, eller om personen är överviktig eller äldre, är det också benäget för smärta och slitage.

Ett knäskydd skyddar och stöder knät och håller det i rätt läge, förhindrar stukningar och överansträngningar och lindrar smärta, svullnad och tryck. Många vill träna med ett knäskydd, trots lite knäsmärta. Så länge det inte är farligt för knät kan träning och knäförstärkning ha många fördelar när det gäller rehabilitering, förebyggande av knäskador och behandling av knäsmärta. De ger värmeisolering och ger kompression för att förbättra cirkulationen och stabilisera knäet, vilket gör det lättare att använda knäet, hjälper dig att röra dig och förbättrar prestationen.

Det finns knästöd för många olika användningsområden. Därför finns det många olika modeller, material, storlekar och stödnivåer på marknaden. Vissa är utformade för rehabilitering och efterbehandling av knäskador, medan andra är mer lämpade för förebyggande åtgärder. Vissa har termiska funktioner och ytterligare design för att ge särskilt stöd och komfort, så det är förståeligt att det kan väcka många frågor att hitta det bästa knästödet för dig. Vår guide hjälper dig att göra ditt val enklare genom att du kan spegla funktionerna efter dina individuella behov och krav. Se nedan för mer detaljerad information om vad du bör tänka på när du väljer knästöd. Detta kommer att hjälpa dig att välja rätt produkt för dig.

 

 


Innehållet i guiden:

  1. Välja ett knästöd
  2. Konstruktionsmaterial
  3. Tvättanvisningar
  4. Pris

De viktigaste faktorerna som påverkar valet av knäskydd

Först och främst bör du fundera på för vilket ändamål du köper ett knästöd. Kommer du att använda det under idrottsutövning eller annars som en förebyggande åtgärd? Eller har du till exempel en ledbandsskada eller artros som kräver permanent extra stöd i vardagen? Gör ditt knä ont eller svullnar det plötsligt eller lätt, eller är smärtan långvarig? Är du på väg att återhämta dig efter en operation och vill ha knästöd för att underlätta rehabiliteringen och normalisera rörelseomfånget? Du känner ditt knä bäst, så fundera först på vilken typ av stöd det behöver.

Knästöd är inte avsett att vara permanent, eftersom det försvagar musklerna i det berörda området och gör dig mer beroende av stöd. Det bör bäras tillfälligt eller ibland, beroende på situationen, men vissa knästöd är till och med lämpliga för daglig användning.

Beroende på användningsändamålet

Vid idrott

Om du är aktiv och utövar uthållighetssport eller går på gym är ett lätt stöd eller kompressionsstöd något för dig. Vissa främjar prestationen utöver stöd och skydd. Eller är du ett fan av en kontaktsport med hög hastighet? Då är knäskydd som passar för sporten ditt val.

Förebyggande knäskydd

Om ditt knä gör ont och svullnar då och då, men du inte har fått någon allvarligare akut skada diagnostiserad, är antingen ett stöd på nivå ett eller två rätt för dig. Observera var smärtan känns och i vilka situationer. Detta hjälper dig att välja rätt typ av knästöd, oavsett om det är ett lättviktsknästöd, kompressionsstöd, justerbart knästöd eller en knäbåge. Vissa stöd kan användas varje dag, andra endast vid en smärtsam rörelse eller situation. Glöm inte att stärka musklerna runt knät! Det lönar sig att träffa en professionell för att få råd om smärtlindring, inflammation och hur man förebygger en eventuell knäskada eller försämring av en knäskada.

Knästöd för skador och trauma

Har du skadat ditt knä? Återhämtar du dig efter en operation och behöver stöd för rehabilitering och eftervård? Knäskador är antingen akuta eller kroniska. En akut skada kan vara en fraktur, en bristning av en knästruktur, en stukning av ligament eller en plötslig infektion. Kroniska tillstånd å andra sidan är sådana som har utvecklats gradvis eller där det akuta tillståndet har förlängts. En akut knäskada kan till exempel ha behandlats genom operation, men smärta eller andra symtom kvarstår. Det lönar sig att tala med sin läkare eller sjukgymnast om behovet av knästöd, och även begära övningar för att hjälpa till att rehabilitera knät, bibehålla rörelseomfånget och stärka musklerna. Graden av instabilitet i knäet och behovet av knästöd bedöms utifrån knäets smärta och rörlighet.

instabilitet på nivå 1: Om knäskadan eller smärtan är lindrig rekommenderas ett knästöd utan hårda stödkomponenter. I praktiken är detta ett grundläggande mjukt knästöd eller kompressionsstöd som ger lätt stöd och värme till området.

instabilitet på nivå 2: Vid denna nivå av obehag rekommenderas lätta knästöd med extra stöd i lätt plast eller metall eller med justeringsmekanismer. Stöden är fortfarande mycket flexibla, men förhindrar t.ex. laterala rörelser eller vridningar.

instabilitet på nivå 3: Vid allvarligare skador, kroniska tillstånd och postoperativa tillstånd rekommenderas ofta styvare knästöd med gångjärn i metall eller plast. Dessa ger en tätare kompression och ger ett bra stöd, vilket stabiliserar knäet effektivt. Denna typ av knästöd begränsar och bromsar rörelsen och förbättrar gradvis rörelseomfånget.

Olika modeller

Knästöd kan grovt klassificeras efter utformning och stödnivå.

Kompressions- och lättviktiga basknäskydd

Lätta basstöd finns i olika storlekar och kan lätt dras runt knäet längs benet. Kompressionsstöd är bekväma och passar bra under kläderna. Som namnet antyder ger de kompression för att hjälpa till att kontrollera svullnad och smärta. De lätta basstöden lämpar sig för lindrig knäsmärta och bidrar till att minimera artrit.

Justerbara knästöd

Justerbara stöd ger mer stöd än kompressionsstöd. De passar till exempel idrottare med måttlig smärta, men tillåter god rörlighet i knäet under träning. Justerbara stöd är också lätta att sätta på.

Gångjärnsbaserade knästöd

Gångjärnsstöd används ofta efter olika typer av knäoperationer. De används av personer och idrottare som behöver mycket stöd och skydd för knäområdet. Ett gångjärnsbaserat knästöd kontrollerar knäets rörelse när det böjs och håller det i rätt läge för att hjälpa skadan att läka och förebygga framtida skador. Gångjärnsstöd finns i både styva och mjukare typer, med gångjärn av antingen metall eller plast. Ju styvare stödet är, desto mer stöd ger det. Styva stöd bärs undantagsvis från morgon till kväll under ledning av en professionell person och kan inte användas vid idrottsutövning. Det är vanligt att man byter till ett lättare stöd när den postoperativa återhämtningen har gått framåt. När idrottaren återgår till träning efter en ledbandsskada kan han eller hon använda ett starkt skyddande plastarmat stöd tills knät är stabilt och kan träna utan rädsla.

Knästödsband

Lider du av löpar- eller hoppknä, knäsenit, Osgood-Schlatter-syndrom eller en dislockerad patella? Ett knästödsband är ett utmärkt hjälpmedel vid dessa besvär, och stödet sitter diskret under kläderna. Det är också väldigt lätt att ta på och av. Det förebygger skador på knäskålsområdet och minimerar smärta genom att koncentrera trycket på patellasenen, vilket sprider belastningen över senan och lindrar smärtan. Tjockleken på stödkuddarna, som ökar komforten, varierar.

Öppen respektive sluten knäskål

Ovanstående knäbensstöd har konstruktioner som antingen är öppna eller stängda vid knäskålen. Öppna knästöd med ett hål (patellaring) vid knäskålen lindrar trycket på knäskålen, vilket gör det lättare att använda stödet dagligen. Hålet möjliggör god rörlighet för knäskålen och är särskilt lämpligt för dem som har smärta bakom knäskålen, till exempel när de sitter på huk eller går uppför trappor.

Slutna knästöd ger däremot kompression till knäskålen och resten av knät på samma sätt. Ett slutet knästöd är särskilt lämpligt för den som behöver kontrollera en lätt knäskålssvullnad och som inte lätt kan avgöra var smärtan finns. Kompressionsstödet kan användas vid joggning eller rask promenad. Det rekommenderas dock inte för heltidsanvändning om du ofta böjer knäna i en vinkel på mer än 45 grader, eftersom det pressar knäskålen mot lårbenet, vilket ökar risken för slitage och smärta.

Knäskydd

Knäskydd skyddar knäet mot skador och trauma vid aktiviteter som innebär mycket knäböjning eller kontakt. De stöder och stabiliserar också knät. Vanligtvis skyddar knäskydd knäområdet och sträcker sig något till låret, men vissa modeller sträcker sig till fotleden. Knäskydd är vanliga inom cykling, skridskoåkning, rullskridskoåkning, volleyboll och vissa danssporter. De kan vara mjukt vadderade eller ha ett hårt yttre skal, beroende på sportens krav.

Storlek

Knäskyddets syfte är att ge kompression till knäområdet. Den ska kännas bekväm och ge tillräckligt stöd för den avsedda användningen. Den bör dock inte komprimera för mycket, vilket skulle hindra blodcirkulationen. Storlekar finns vanligtvis i S-XL. Vissa modeller har även XS och XXL-alternativ. Som en allmän riktlinje är knäskålens omkrets 30-36 cm i storlek S, 36-40 cm i storlek M, 40-45 cm i storlek L och 45-51 cm i storlek XL. Kontrollera alltid storlekstabellerna för varje produkt! Om du befinner dig mellan två storlekar är det oftast bättre att välja den större storleken för att undvika obehag och för att blodet ska kunna cirkulera. Särskilt om dina lår och vader är normalstora eller större är den större storleken ett säkert val. Med justerbara modeller kan du dock dra åt stödet om det är något för stort, men du kan inte öka storleken om det är för litet.

Hur mäter jag mina knän?

Mät omkretsen på det knä som du ska köpa ett knästöd för. Stå och böj knät 30-40 grader och mät omkretsen med ett måttband från knäets tjockaste del till knäskålens överkant. Vissa modeller mäter också från låret, andra från 5 cm under knäskålen. Om du har ont i knät kan du böja knät i sittande ställning och be om hjälp att mäta.

Stöd- och skyddsnivå

Knäskydd ger olika grader av stöd, och rätt stödnivå beror på individens behov. Lättviktsstöd på nivå ett ger minst stöd och är i allmänhet enkla kompressionsstöd som är öppna eller stängda vid knäskålen. De är flexibla och tillåter ett brett rörelseutbud i knäet. Stödnivån ger mycket liten smärtlindring samtidigt som den ger ett lätt till måttligt stöd, vilket är lämpligt för den aktiva personen. Tunnare och lättare kompressionsstöd på cirka 3 mm är väl lämpade för uthållighetsidrotter som långdistanslöpning, där stödet hjälper till att bättre kontrollera knäet även när man är trött. Något tjockare stöd är lämpliga för ett brett spektrum av sporter där det krävs smidighet. Knästöd med en tjocklek på cirka 7 mm är lämpliga för mer ansträngande och kortvariga sporter som t.ex. tyngdlyftning, för ökad säkerhet.

de "nivå två"-stöd som erbjuder en viss grad av mer skydd och är något styvare. De är inte lika flexibla som lätta knästöd, men tillåter relativt sett mer rörelse. Justerbara stöd och knäbågar är till exempel alternativ som ger denna typ av måttligt stöd och används för att behandla smärttillstånd som ligamentinstabilitet och seninflammation.

Om rörelse av knäet i olika riktningar orsakar smärta och problem är ett stöd på "nivå tre" ditt val. Dessa knästöd är ofta gångjärn eller har skenor på sidan, vilket ger stöd men begränsar knäets rörelseomfång. Dessa knästöd är också de tyngsta. De används när man återhämtar sig från en operation, där det begränsade rörelseomfånget förhindrar nya skador. Ännu mer stödjande knäbensstöd är av ytterligare nytta för smärtlindring och om det finns en hög grad av instabilitet i knäområdet.

Stödet stabiliserar knäet och dess rörelse och förhindrar att knäet vrids, särskilt tack vare det laterala stödet, men tillåter ändå att knäet rör sig i sitt naturliga rörelseomfång. ökar värmeisoleringen. Vissa knästöd har också prestationshöjande egenskaper.


Konstruktionsmaterial och stoppning

Knästöd är tillverkade av olika material. I allmänhet är tygerna bekväma, andningsbara och fukttransporterande. Vissa material använder särskild teknik för att förbättra prestandan. Tygmaterialet är ofta neopren eller nylon. Andra material är polyester och spandex, vissa är latexfria. Vissa modeller har extra stöd och formning i knäskålsområdet. Ytterligare stoppning består bland annat av silikon och gel. Knäskydd har också metallskenor, plastskenor och andra extra stödmaterial som ABS, TPR, PA, TPU och POM.


Tvättanvisningar

Många knäskydd av tyg kan tvättas för hand med ett milt tvättmedel. De måste torkas noggrant. Kontrollera de produktspecifika tvättinstruktionerna.


Hur mycket kostar ett bra knästöd?

Priset på ett knästöd varierar kraftigt beroende på det material som används, tillverkningstekniken och stödbehovet. De lättaste grundstöden kostar mellan 15 och 30 euro. Kompressionsstöd med mer specialiserade funktioner kostar omkring 30-50 euro. Justerbara knästöd med ytterligare funktioner kostar mellan 40 och 90 euro. De mest stödjande knäböjorna med skenor eller gångjärn kostar mellan 50 och 150 euro. Prisintervallet är stort eftersom funktionerna, stödnivån och rörelseomfånget varierar mest, vilket kräver användning av en mängd olika material och innovativa lösningar för att säkerställa att knäböjorna fortfarande är bekväma.

Detta klargjorde troligen dina tankar om valet av knästöd. Vårt sortiment omfattar knästöd för olika sporter, med gångjärn, bärande, flexibla, med extra stoppning, skenor, patellaringar, förankringsband och specialkompression. Allt du behöver göra är att skaffa rätt stöd!


Gå till knästöd här >


 


Mest populära knästöd

Sort by

Stäng
per sida

9 synliga produkter

9 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

9 synliga produkter

9 synliga produkter