Köpguide: Löpband

Hur väljer jag rätt löpband?

Ett löpband är en mångsidig och effektiv träningsutrustning. Det är idealiskt för uppvärmning, konditionsträning, maratonträning och viktminskning. Det finns dock otaliga löpband på marknaden. Så hur hittar du ditt i djungeln av träningsutrustning? Tipsen nedan hjälper dig att hitta rätt löpband för dig. I den här köpguiden tar vi en närmare titt på löpbandens olika egenskaper och de skillnader du bör vara särskilt uppmärksam på när du köper ett löpband.

 

 


Innehållet i köpguiden:

  1. Löpbandet behöver utrymme
  2. Vilka krav ställer du på ett löpband?
  3. Hur mycket ska du betala för ett löpband?
  4. Mer information om funktioner
  5. Garanti
  6. Viktgränser
  7. Förvaring och transport
  8. Säkerhet

Löpbandet behöver utrymme

Tänk först och främst noga på hur mycket utrymme du har för ditt löpband? Har du redan en plats för det i ditt hemmagym, ditt fitnessrum eller ditt uppvärmningsrum? Mät det tillgängliga utrymmet (längd x bredd x höjd) och begränsa dina alternativ i enlighet med detta. Löpband är vanligtvis knappt en meter breda och cirka två meter långa.

En löparyta på ett löpband bör vara tillräckligt stor för en person som springer mycket och gör det bra. Det räcker med en mattbredd på 50 cm, men ju bredare mattan är, desto säkrare är det att springa på den. För en gående eller lätt joggare är bredden inte lika viktig. Man kan också grovt säga att för gående räcker det med en 130 cm lång matta. För kortare löpare räcker det med en 140 cm lång matta. En längre löpbandsmatta på minst 150 cm rekommenderas för personer som är längre än 180 cm.
Det är också en bra idé att lämna utrymme runt löpbandet för säkerhet och rörelsefrihet. En allmän rekommendation är att lämna mindre än en meter utrymme på sidorna och mer än två meter bakom löpbandet. Löpband är ofta hopfällbara, så de tar mycket lite plats när de inte används.


Vilka krav ställer du på ett löpband?

Använder du löpbandet mer för att gå, jogga eller springa? Eller kanske allt detta? Kommer löpmattan att användas av en person eller av flera? Dessa faktorer spelar en stor roll för valet av löpband. De ställer krav på både löparytans storlek och motorns effektivitet.

Många löpband har specialfunktioner som inte är nödvändiga för aerobisk träning, men som förbättrar träningsupplevelsen. Till exempel kan högtalare/anslutning och nätverksanslutning som är kompatibla med din mobiltelefon eller musikenhet vara ett absolut krav för att du ska kunna uppnå dina träningsmål. Det är också viktigt att tänka på vad du egentligen inte behöver när du tränar, så att du inte betalar för onödig utrustning. Nedan följer de vanligaste egenskaperna och funktionerna som löpbandsanvändare behöver.

Automatisk justering av lutning

Justering av löphöjden gör din träning mer varierad och intressant. Olika vinklar är också bra för dina leder, hjälper dig att förbränna kalorier snabbare och får dina muskler att framträda mer. Löpbandets lutningsjustering varierar vanligtvis mellan 10 och 20 %. Vissa har så mycket som 40 %! Du kan alltså förbränna kalorier i samma takt som en snabb löpare på en platt yta när du går uppför en "brant backe".

Juoksumaton harjoitusohjelmat

Färdiga träningsprogram

De flesta löpband levereras med förinställda träningsprogram som automatiskt justerar hastigheten eller lutningen. De billigaste versionerna har endast manuell justering av lutningen. Vissa löpband kan ha mycket begränsade menyer, medan andra styrkonsoler erbjuder dussintals alternativ. Överväg om du behöver standardprogramvara, eftersom mångsidigheten höjer priset.
Det finns också stora skillnader i teknik. Vissa enheter har till exempel stöd för iFit-appen, som gör att du kan ladda ner otaliga träningspass (inklusive videor) för outtröttlig användning online. Du kan också använda dig av kartappar och till exempel välja en rutt längs vilken löpbandet ska utföra träningspasset. Det är också möjligt att följa den valda rutten "i naturen".

Trådlösa pulsmätare ger mycket mer information om din träning och hjälper dig att träna effektivare och mer fokuserat. trådlösa mätare är mer exakta än pulssensorerna på din enhet. Vissa löpband låter dig också träna utifrån din puls: om du till exempel vill hålla dig inom en viss pulsgräns ändrar löpbandet din träning därefter. Andra funktioner att tänka på är stötdämpning, fläkt, hållare för vattenflaskor, hållare för smarta enheter, pekskärmar, nätverks- eller TV-anslutning.


Hur mycket ska du betala för ett löpband?

Löpband finns i olika prisklasser. Priset påverkas av faktorer som löpbandets material, storlek, motoreffektivitet och kontrollpanelens funktioner. Observera att även inom samma prisklass kan det finnas stora skillnader beroende på modell.

Under 5000 SEK

De mest prisvärda löpbanden är utformade för mycket lätt användning. De lämpar sig för tillfälliga promenader och jogging när väderförhållandena inte är bra för träning utomhus. Billiga löpband är inte lika hållbara som dyrare mattor och har ofta en kortare garanti. Vanliga svagheter är vingliga ledstänger, bullriga remmar, små löparytor, blinkande skärmar och minimala programalternativ.

Se alla löpband i den här prisklassen >

5000 - 8000 SEK

Vissa löpband i den här prisklassen är funktionella och ger dig ett bekvämt träningspass i minst ett år. Särskilt när det gäller löpning är dessa löpband någorlunda hållbara. Du kan dock inte få ett löpband av riktigt bra kvalitet till det här priset, eftersom du inte får både hållbarhet och mångsidighet för det priset. Du kan kanske justera lutningen manuellt (mekaniskt), men inte motoriskt. Eller du kanske får en pulsmätare, men inte exakt trådlös pulsmätning.

Se alla löpband i denna prisklass >

8000 - 10 000 SEK

För mindre än 1000 euro kan du få ett bra rabatterat kvalitetslöpband för promenader och jogging. Vissa enheter kan till och med komma med en garanti på ett par år. Om du kan hitta ett löpband till det här priset med en löparyta i full längd och någon form av snabb eller automatisk justering för lutning, samt ett stort antal programalternativ, är det ett fynd. Skärmarna i denna prisklass är vanligtvis enkla LCD-skärmar, men vissa kan också ha en 7-tums pekskärm. Musik kan också ofta lyssnas på via enheten och de har bland annat trådlösa hjärtfrekvensmottagare för pulsbälten.

Se alla löpband i den här prisklassen >

10 000 -15 000 SEK

I allmänhet ligger priserna på de mest populära löpbanden för personer som springer eller går ordentligt runt ett par tusen. Ibland kan du få dem till rabatterat pris och de olika delarna kan ha en lång garanti. Jämfört med den lägre prisklassen har dessa löpband en kraftfullare motor, är bekvämare att använda, har bättre funktioner (t.ex. brantare lutningsjustering) och större pekskärmar (även online) samt mer avancerade programmeringsalternativ (t.ex. hjärtfrekvensbaserade program).

Se alla löpband i den här prisklassen >

15000 - 20 000 SEK

Löpband i den här prisklassen är redan i en annan liga när det gäller prestanda. Särskilt om du råkar hitta ett löpband för över 2 000 euro kan du vara säker på att det kommer att hålla i många år. De har högkvalitativ elektronik och funktioner som gör dem mer bekväma att träna på, likt löpband i gym. Garantiperioderna är längre och eftersom det är osannolikt att löpband går sönder erbjuder tillverkarna till och med service i hemmet. Dessa löpband lämpar sig bäst för flitiga löpare och hushåll med fler än en användare. Även om delarna på dessa löpband, t.ex. skärmen och mattan, kan se likadana ut, är de av olika kvalitet. Dessa är mer hållbara och av högre kvalitet. En annan bra sak med löpband är att de inte behöver underhållas eller vaxas lika ofta jämfört med billigare modeller. Stötdämpningen är också av bättre kvalitet, vilket ökar komforten och hållbarheten.

Se alla löpband i den här prisklassen >

Över 20 000 euro

Löpband i toppklass kostar över 2 000 euro och är ännu mer hållbara än den föregående prisklassen. Du bör definitivt hålla utkik efter erbjudanden på löpband i den här prisklassen, eftersom många mattor kostar mycket mer. Dessa löpband har automatisk justering av löpvinkeln, höga löphastigheter och ett brett utbud av träningsprogram och intensiteter för vardagsmotion. De är idealiska för idrottare, maratonlöpare och hårdföra fitnessentusiaster. Varje modell har sina egna styrkor och det är bäst att välja ett löpband som passar dina träningsbehov. Det finns riktigt höga topphastigheter, utmärkt stötdämpning, ljuddämpning, stora skärmar (med nätverksanslutning och till och med TV), kraftfulla motorer och kontrollkonsoler med konditionstester och ett brett utbud av program. Det bästa av allt är att löpbandet inte nödvändigtvis behöver underhållas och däck kan till och med svängas för att förlänga dess livslängd.

Se alla löpband i den här prisklassen >


miten valita juoksumatto?

Läs mer om löpbandets funktioner

Löpband har ofta en lång lista med funktioner, och de låter verkligen lockande! För att hjälpa dig att bättre bedöma dina behov kan du läsa mer om löpbandsdelarna nedan.

Motor

Löpbandsmotorn får löpbandet att röra sig. Motoreffekten uttrycks i hästkrafter (HK) eller kontinuerlig effekt (CHP), där den senare effektenheten anger hur mycket effekt motorn kan producera kontinuerligt, snarare än bara vid sin topp. De flesta löpband för hemmabruk har mellan 1,25 och 4,25 hästkrafter (kontinuerlig effekt). Det finns också några löpband som har mindre än 1 HP eller till och med 5,0 HK.

Motoreffekten anges också om motorn är av likströms- eller växelströmstyp. Den största skillnaden mellan likströms- och växelströmsmotorer är deras hållbarhet och pris. Växelströmsmotorer är avsedda för professionell användning (kommersiella gym) och tål kontinuerlig användning. Likströmsmotorer finns vanligtvis i de flesta löpband som är avsedda för hemmabruk. Om du köper ett löpband för professionellt bruk eller om du vet att ditt löpband kommer att användas mycket hårt dagligen, är ett löpband med växelströmsmotor ett rimligt, om än dyrare, alternativ. För hemmabruk räcker annars en likströmsmotor utmärkt, även om det handlar om kontinuerlig användning.

Se alla löpband med likströmsmotor >
Se alla löpband med växelströmsmotor >

Så hur mycket hästkrafter behöver du för ditt löpband? Det beror på din träning och din vikt. Om du väger mindre än 100 kilo är motorkraven ungefär följande:

För gång: 0,75 CHP eller mer
För jogging: 1,50 CHP eller mer
För löpning: 2,50 CHP eller mer

Om du väger mer än 100 kg ska du lägga till 0,5 HCP till varje kategori. Om motorn körs på full kapacitet nästan hela tiden kommer löpbandet förmodligen att täppa till snabbare än ett löpband med en något större motor.

Juoksualueen koko

Storlek på löpbandets yta

Löpbandets löpyta är inte viktig för dem som bara går en kortare sträcka, men för dem som tar längre steg är den av stor betydelse. Löpbandets storlek är särskilt viktig för löpare.
Idag är löpbandets genomsnittliga längd mindre än 1,4 meter för gång, mer än 1,4 meter för jogging och mer än 1,5 meter för löpning. Vissa löpband har en löpbandslängd på upp till 1,6 meter. När det gäller bredden på löparytan är 0,5 meter standardbredd. Det blir dock allt vanligare med bredare löpbandsytor på omkring 0,55 meter. De är särskilt lämpliga för användare av större storlek.

Löpbandsbandets hållbarhet

Det finns tre grundläggande egenskaper som definierar hållbarheten hos ett löpband.

Den första är tjockleken. Ett dubbelt eller fyrdubbelt lagerband är mer hållbart än ett enkelt lagerband. Tjockare band är också tystare vid användning. Ofta har billiga löpband för hemmabruk ett enkelskiktsband. Det lönar sig därför att titta noga på produktinformationen.

En annan viktig faktor är metallrullarna som bär löpbandsbandet. Större rullar ger mindre tryck på motorn och förlänger mattans livslängd. Den rekommenderade diametern på rullarna är cirka 5 cm.

Den tredje faktorn är smörjning. Löparytan måste smörjas för att säkerställa ett smidigt träningspass. Ofta delegeras detta jobb till användaren: du måste underhålla löpbandet med några månaders mellanrum. Detta förbättrar löpbandets hållbarhet samt de elektriska delarna, eftersom en smord matta inte utsätter motorn och andra delar för samma påfrestningar som ett osmörat löpband. Vissa bättre prissatta mattor kan ha en underhållsfri löpbana, vilket innebär att mattan smörjer löpytan automatiskt. Om löpbandet är så kallat underhållsfritt är det vanligtvis inte tillåtet att smörja själva löpbandet under några omständigheter.

Löpbandets hastighet

Löpband med en topphastighet på 16 km/h är lämpliga för de flesta användare. Användare som tränar med högre topphastighet, särskilt för korta sträckor, behöver ett löpband med högre topphastighet. Löpband för hemmabruk, som når hastigheter på nära 20 km/h, finns allt oftare tillgängliga i prisklassen under 1 000 euro.

Dämpning 

Dämpning skyddar lederna under träningen. Jämfört med löpning utomhus minskar en dämpad plattform vanligtvis stötpåverkan med 15-40 %. Stötdämpning är viktigast för löpare, men den minskar stressen på kroppen för alla typer av användare. Stötdämpning minskar risken för olyckor och ökar uthålligheten.

Vissa löpband har justerbar dämpning, vilket gör det möjligt för löparen att välja lämplig dämpningsnivå. De mest avancerade löpbanden har olika nivåer av stöd för löpning: mer stöd när man skjuter framåt och mer dämpning när man landar på underlaget.

Lutning

Vill du uppnå dina träningsresultat snabbare? Genom att justera lutningen kan du förbränna kalorier mer effektivt. Det minskar också belastningen på dina leder och kan hjälpa dig att rikta träningen mot olika muskelgrupper. På de flesta löpband kan du justera lutningen till 10, 15 eller 20 %. På vissa löpband kan du till och med minska löpvinkeln något. De flesta inställningar av lutningen är motoriserade. De billigaste löpbanden kräver manuell (mekanisk) justering av lutningen.

Träningsprogram

De flesta löpband har förprogrammerade träningsprogram. Dessa hjälper motionärerna att bättre uppnå sina träningsmål, till exempel när det gäller viktminskning eller förbättrad uthållighet. Programmen styr automatiskt löpbandets hastighet och kan även justera löpvinkeln. Vissa löpband erbjuder möjligheten att använda engagerande teknik som iFIT, som uppmuntrar människor att träna med hjälp av interaktiva Google-kartor.

Fler funktioner

Ytterligare funktioner för löpband är bland annat fläktar i kontrollkonsolen, hållare för vattenflaskor och smarta enheter, högtalare, nätverksanslutning och tv. Om någon av dessa är en faktor som håller dig motiverad eller ökar din träning, bör du välja ett löpband med den funktionen!


Garanti

Garantin går långt när det gäller att förklara hållbarheten hos ditt löpband. Vanligtvis är garantin uppdelad i ram, motor, delar och underhåll.

Ram: Många löpband har 1-2 års garanti på ramen.
Motor: Ofta är garantin för motorn längre än garantin för ramen, till exempel. Beroende på märke varierar den mellan 2-10 år.
Delar: Delar omfattar både elektroniska och icke-elektroniska delar. Typiskt sett har mycket billiga löpband ingen garanti på delar alls. Något mer tillförlitliga löpband har ett års garanti på delar. De bästa löpbanden för hemmabruk har vanligtvis en garanti på 2-5 år.
Underhåll: Underhåll täcks normalt inte av löpbandsgarantin. Vissa löpband avsedda för professionellt bruk kan, beroende på kontraktet, erbjuda en 2-3 års garanti.


Viktgränser

Den maximala användarvikten varierar vanligtvis mellan 120 kg och 200 kg. En allmän rekommendation är att välja en maximal vikt för löpbandet som är cirka 25 kg högre än din egen vikt. Detta hjälper till att skydda motorn från överbelastning.


Förvaring och transport

Fällbara löpband finns vanligtvis i alla prisklasser. I det här fallet kan du fälla ihop löpbandet och flytta det åt sidan för att ta upp golvutrymme, i väntan på nästa träningspass. Ofta har löpbanden en hydraulisk cylinder som hjälper till att höja eller sänka löpbandet.
De flesta löpband är flyttbara med hjälp av hjulen på dem. Vanligtvis har mattan två eller fyra hjul, beroende på mattans storlek eller utformning, som gör att mattan lätt kan flyttas. Vissa mindre mattor kan förvaras bakom en dörr, i ett skåp eller till och med under sängen tack vare sin lätta och utrymmessnåla konstruktion.


Säkerhet

Automatisk stoppning är en viktig funktion på löpband för säkerheten - även för äldre eller svaga användare. Det är också en viktig säkerhetsfunktion för användare med barn eller husdjur. Stoppet styrs vanligtvis med en nyckel och en sladd. När snöret är fäst vid din kropp under träning och du glider eller vinglar, lossnar nyckeln och löpbandet stannar. Du kan också ta bort nyckeln från löpbandet mellan träningspassen så att det inte startar av misstag.
Det är också värt att besöka butiker för att testa löpband för att få en bättre uppfattning om vad man kan förvänta sig av ett löpband. Utrustning som köps på nätet är dock ofta billigare.


Gå till löpband här >


 

Suosituimmat tuotteet
Mest populära löpband

Sort by

Stäng
per sida

12 synliga produkter

12 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

12 synliga produkter

12 synliga produkter