Köpguide: Skivstång

Hur väljer jag rätt skivstång för mig?

Du kan inte ha ett riktigt gym - oavsett om det är ett kommersiellt gym, ett företagsgym eller ett hemmagym - utan skivstänger. En skivstång är ett verktyg för styrketräning. Det är en lång, rak eller formad metallstång med skivvikter laddade på de tjockare ändarna. Användningen av skivstänger gör det möjligt att lyfta större laster på ett säkrare sätt än till exempel hantlar, eftersom rörelseomfånget är lättare att kontrollera, eftersom båda händerna vanligtvis används för övningen och vikten är jämnt fördelad på stången. Användningen av skivstänger utvecklar muskelstyrka (maximal styrka, snabbhet, muskeluthållighet), koordination och muskelsamarbete och, beroende på övningen, även cirkulations- och andningssystemet.

Det finns många olika typer av skivstänger och även om de i stort sett ser likadana ut finns det skillnader som man bör ta hänsyn till när man gör sitt val. Skivstänger finns i olika vikter, storlekar, former och material. En typ av stång lämpar sig bättre för ett visst användningsområde än en annan. Men vilken skulle passa dig bäst? Informationen nedan hjälper dig att fatta ditt köpbeslut.

 

 

 


Innehållet i guiden:

  1. Val av skivstång
  2. Olika typer av stänger
  3. Vikt
  4. Hållbarhet och material
  5. Krage och lager
  6. Roughing
  7. Utrymme och förvaring
  8. Pris för stången

Val av skivstång

Olika typer av skivstänger med olika egenskaper för olika tillämpningar. Tänk därför först på syftet med stången och vad du kommer att använda den till Om du sysslar med tyngdlyftning är en bra tyngdlyftningsstång det självklara valet. Om stången däremot stöder styrkelyft är en styrkelyftstång lämplig. Om du däremot använder den för allmän styrketräning har du mer flexibilitet att välja den utifrån de kriterier som är viktiga för dig.


Olika typer av stänger och deras dimensioner

Det finns stänger för tyngdlyftning och styrkelyft samt kombinationer av båda, dvs. "dubbelmärkta" allroundstänger, även kallade hybridstänger. Dessutom finns det olympiska stänger, lättare stänger och andra specialiserade stänger.

Tyngdlyftningsstänger (IWF)

Tyngdlyftning är en olympisk sport där tävlingsmomenten är trick och stöt. Rörelserna betonar explosiv kraft, maximal styrka och teknik. Tyngdlyftningsstavar är tillverkade enligt IWF:s (International Weightlifting Federation) standarder och har följande mått.

 

Tekniska data för män:

- Totalvikt för stång och lås: 25 kg (stång 20 kg + lås 5 kg)
- Total längd: 2,2 m
- Greppets bredd: 1,31 m
- Huvudets längd: 40-41,5 cm
- Stångens tjocklek: 28 mm
- Diameter på huvudet: 50 mm
- Greppets bredd: 91 cm
- Två grepppunkter = 44,5 cm långa uppruggade områden med en 0,5 cm oskuren punkt på 19,5 cm.
- 12 cm lång central kratta

 

Tekniska specifikationer för kvinnor:

- Totalvikt för stång och lås: 20 kg (stång 15 kg + lås 5 kg)
- Totallängd: 2,01 m
- Greppets bredd: 1,31 m
- Längd på ändarna: 32 cm
- Greppets tjocklek på stången: 2,31 m: 25 mm
- Diameter på ändarna: 50 mm
- Bredd på greppen: 91 cm
- Två grepp = 44,5 cm långa uppruggade områden med ett 0,5 cm uppruggat område vid 19,5 cm.

Toleransen på standardiserade stänger är liten, från -0,05 % till +0,1 %. Tyngdlyftningsstången är mer elastisk än en vanlig styrkelyftningsstång, vilket skapar den "piska" som behövs för tyngdlyftningsrörelser. Det gör också stången mer motståndskraftig mot att falla till marken. Stången måste också röra sig känsligt i förhållande till huvudet och vikterna, så lagren ska vara mjuka och rotera bra. Detta förbättrar tekniken och förebygger skador. Träningsstänger har inte samma märkbara ojämnheter som tävlingsstänger.

Många träningsstänger saknar också en central snitsel, vilket tenderar att hämma prestationen genom att skrapa bröstet och nacken under dragningar. Herrarnas officiella stänger som tillverkas enligt IWF:s standarder har en central snedställning, men den är vanligtvis inte lika uttalad som på kraftstänger. Stångversionerna för kvinnor och ungdomar förekommer i praktiken främst i träningscenter för tyngdlyftning. Ju fler explosiva rörelser du utför med stora belastningar och varierande rörelseomfång, desto bättre kvalitet måste stången ha.

Stänger för styrkelyft (IPF)

Kraftlyftning är en träningsidrott med tre lyftformer: benknäböj, bänkpress och markdrag. Jämfört med tyngdlyftning är rörelserna långsammare och betonar ren kraft. Stänger för styrkelyft som tillverkas enligt IPF:s (International Powerlifting Federation) standarder har följande mått:

 

- Total vikt för stång och lås: 25 kg (stång 20 kg + lås 5 kg)
- Total längd: 2,2 m
- Bredd för räckvidd: 1,31-1,32 m
- Längd på ändarna: 41,5 cm
- Stångens tjocklek: 28-29 mm
- Diameter på huvudet: 50-52 mm
- Greppets bredd: 81 cm

Kraftlyftstänger är styvare än tyngdlyftningsstänger och har inte lika stor piskverkan, eftersom rörelserna utförs långsamt och man koncentrerar sig på kraften. De böjs dock också något vid tunga belastningar. Koningen är också starkare/djupare för att bibehålla ett bättre grepp. Den centrala böjningen hjälper till att hålla stången på plats, särskilt vid knäböjningar. Om skivstången inte är tillverkad enligt IPF:s standarder kan skivstångens tjocklek vara 29-32 mm, vilket känns bekvämare och stabilare vid bänkpress och knäböjningar. Det ökar också stångens hållbarhet. Kraftlyftstänger använder vanligtvis ett bussningslager av stål eller mässing, vilket tillåter liten rotation av ändarna och vikterna.

Om du inte ägnar dig åt styrkelyft eller behöver en stång på den nivån kan du skaffa en stång som lämpar sig för knäböjning, bänkpress eller längdskidåkning. Vissa hantelstänger är flexibla och längre, så i början av rörelsen böjer sig stången men vikterna stannar kvar på marken ett tag.

Hybridstänger

Hybridstänger har element från båda skivstängerna, eftersom gymnaster förstås ofta vill träna många olika rörelser. Därför har många hybridstänger både vikt- och styrkelyftsgreppsmärken vid 81 cm och 91 cm, dvs. de är "dubbelmärkta" stänger. Beroende på stången kan de ha en viss "pisk" och stången kan rotera smidigt tack vare lagret. Kombinationsstänger är populära till exempel i allmänna gym, eftersom de är något billigare än tyngdlyftnings- eller styrkelyftstänger och lämpar sig för flera användare. För grundläggande styrketräning är dessa typer av stänger bra, men om du är kroppsbyggare och till exempel knäböjer med riktigt tunga belastningar kanske "piskan" i en hybrid- eller tyngdlyftningsstång inte faller dig i smaken, och i så fall bör du skaffa en styrkelyftningsstång.

Olympiska stänger

Olympiska stänger skiljer sig från andra skivstänger genom att de är tyngre och längre än "vanliga" skivstänger. De är också mer hållbara och kan bära fler vikter. Dessa är populära stänger i gym, fitnesscenter och företagsgym. En olympisk stång är också ett kvalitetsmedvetet val för hemmagymmet!

Vissa olympiska stänger är över två meter långa och väger 20 kilo, men många varierar i längd från 1,5 till 1,8 meter och vikt från 10 till 15 kilo. Stängerna kan vanligtvis bära en belastning på 220 - 680 kilo och är cirka 25 - 28 cm tjocka. Stångens ändar har kragar på cirka 50 mm, som kan rymma standard 50 mm skivvikter. Stången tillåts rotera genom lagret, vilket minskar det vridmoment som genereras av vikterna, vilket förbättrar greppet och minskar trycket på händer och axlar. Olympiatanjoka har både raka och till exempel vinklade versioner av stången.

Andra stänger

Andra stänger är lättare, kortare och mindre lastbärande än de tidigare alternativen. Stångens diameter är vanligtvis cirka 25 cm över hela längden och stången har inga roterande kragar och därmed inga lager. Eftersom stängerna är lätta bör man vara försiktig när man belastar skivvikterna för att undvika att stången tippar och faller till marken. Den här typen av stång är lämplig för hemmabruk och inte särskilt tung styrketräning. Lättare stänger är också bra att ha i gym i områden där det finns andra fria vikter.

Andra stänger är bland annat hantelstången, bicepsstången och förlängningsstången. En hantelstång är en hantel i sitt namn, som kan användas för att träna en mängd olika helkroppsövningar genom att variera vikterna. Bicepsstången är en så kallad böjstång, som gör det lättare att träna biceps och göra till exempel axelövningar. Stången väger vanligtvis mellan 7 och 10 kg. "Extensorstången" är en något tyngre stång som väger cirka 12 kg och är ett ergonomiskt och effektivt sätt att få starka och muskulösa extensorer.

Det finns även CrossFit-stänger, som är kortare än hybrid- och tyngdlyftningsstängerna, med en längd på knappt 1,8 m. Det gör det möjligt för tävlande att utföra rörelser i ett mindre, ofta begränsat utrymme. Kollar rymmer vanligtvis inte lika många fria vikter och det kan ibland vara svårt att hitta ett lämpligt ställ för dessa stänger.


Vikt

Vikten på skivstänger varierar kraftigt, från ett par kilo för hantlar till 20 kilo för tyngdlyftning eller styrkelyft. Många högkvalitativa stänger för styrketräning i gym och idrottsanläggningar väger 20 kg, men stänger för träning av till exempel ungdomar och kvinnor är lättare. Biceps- och extensionsstänger väger vanligtvis mellan 7 och 10 kg och andra plattstänger varierar mellan 10 och 15 kg. CrossFit-stänger väger vanligtvis mellan 10 och 20 kg.


Hållbarhet och material

Skivstänger är vanligtvis tillverkade av stål. Materialet är ett specialstål som fjäderstål eller legerat stål. Tillverkningskvaliteten varierar. Stångens hållbarhet påverkas också av de värmebehandlingar och den efterbehandling som tillämpas på stången.

Många skivstänger är belagda med krom, oxid eller zink. Förkromningen är tunn och hård och säker, men inte helt rostbeständig. Den ökar stångens hållbarhet och kräver inte mycket underhåll. Den kan dock vara lite hal och stångens känsla är inte lika bra som zink- och oxidbeläggningar. Förkromning används särskilt på powerbars. Förzinkning är någorlunda rostbeständig, men med tiden kan den slitas ut jämfört med andra ytbehandlingar. Oxidbehandling färgar stången svart med kemikalier och är oljad på ovansidan. Denna behandling ger en bra känsla för stången och skyddar mot oxidation, men kräver underhåll för att förhindra att stången blir blöt och rostar. Rostfritt stål är en högkvalitativ finish, men den är dyr och kräver rätt behandling. Mekanisk eller manuell rengöring av baren skadar inte ytan, endast i särskilt fuktiga och salta förhållanden kan den rosta.

Tyngdlyftningsstänger är mer flexibla och elastiska än styrkelyftningsstänger, som är mer styva. Tyngdlyftningsstavar måste ha en "whipping effekt", eftersom rörelserna har en svajande rörelse som bidrar till den tekniska prestationen. Det vill säga att stången böjer sig under högt tryck och sedan återgår till rakheten. Stången liksom studsar under rörelsen vid höga belastningar. En lämpligt flexibel stång gör träningen mycket roligare.

Det är viktigt att veta hur mycket tryck stången tål och hur mycket vikt du kan belasta den med. Tillverkare av skivstänger mäter den ultimata draghållfastheten hos sina stänger i termer av PSI (pounds per square inch), dvs. hur mycket tryck materialet tål innan det bryts ner. Alla skivstänger över 150 000 till 185 000 PSI anses vara av god kvalitet. Material med hög hållfasthet är styva, men potentiellt spröda. Förutom brott på stången påverkas hållbarheten av stångens sträckgräns, dvs. den punkt där stången böjer sig så att den permanent ändrar sin form.

Naturligtvis är det viktigt att veta hur mycket belastning stången tål. För IPF- och IWF-godkända stänger är det kragens längd som avgör belastningen. I tävlingsvikter är platta vikter tunna, så belastningen kan öka mycket jämfört med gjutjärns- eller stötdämparvikter i tyngdlyftning. Normala skivstänger (utan krage) och specialformade stänger har normalt en belastning på 100-150 kg. Olympiska stänger har en kapacitet på mellan 140 och 350 kg och olympiska stänger av bättre kvalitet finns upp till 700 kg. Stänger för tyngdlyftning och styrkelyftning samt hybridstänger kan också gå utöver detta. De bästa stängerna som säljs i vår onlinebutik har testats för strax under 1000 kg.


Krage och lager

Ändarna på en skivstång är ofta försedda med kragar. Om inget lager används mellan stången och kragen kommer kragen på stången inte att rotera tillräckligt, vilket orsakar friktion och slitage. Lagrets typ och kvalitet avgör hur lätt stången roterar. Som tidigare nämnts med tyngdlyftningsstänger förbättrar en jämn och känslig rotation tekniken och utförandet av rörelser och förebygger skador.

Lager är vanligtvis antingen glidlager med bussningar eller kul-, rull-, tryck- eller nållager. Alla gör rotationen känsligare och eliminerar friktion. Bussningar är vanligtvis tillverkade av antingen mässing eller brons och är i allmänhet billigare än lager. Bussningar lämpar sig bäst för kraftuttagsstänger, eftersom det finns ett litet behov av att stången roterar. I till exempel längd- och bänkpressar är banan rak, så lagren är inte särskilt viktiga. Bussningarna har inga rörliga delar och är i allmänhet mer hållbara än lager. En bra bussning är dock bättre än ett lager av dålig kvalitet (t.ex. kullager) och gör det också möjligt för stången att rotera.

Bland lagren är kullager det billigaste lagringsalternativet och nålrullager det dyraste. Nålrullager är långlivade, tål höga belastningar och roterar mycket bra. Nålrullager kombineras vanligtvis med en bussning. Nålrullager är mest användbara för professionella och tunga tyngdlyftare, eftersom kragarna måste rotera smidigt, vilket tillsammans med stångens flexibilitet främjar god lyftteknik och minskar trycket på handleder och armar.

Det kan vara möjligt att komma åt stångens ändar för att serva lagren. Bussningarna kan och bör åtminstone oljas då och då. Vissa lager är underhållsfria, så ändarna kanske inte är åtkomliga.


Roughing

Skivstångens uppruggning är viktig för lyftupplevelsen och hjälper till att hitta stångens centrum. Uppruggning bidrar till att få ett bättre grepp och kan, särskilt vid kraftlyft, till exempel vid terrängkörning, minska behovet av kalk. En alltför skarp uppruggning kan dock kännas obekväm i händerna och kan repa sig vid vissa typer av rörelser.

Det finns skillnader i uppruggningen av stänger för tyngdlyftning och styrkelyftning. Särskilt styrkelyftstänger tenderar att ha en mindre uttalad men djup och skarp avsmalning. Den lättare avsmalningen finns till exempel på barbells och andra stänger. Styrketräningsstänger har också en uppruggning i den mellersta delen av stången, men många andra stänger har inte det. Herrstänger som tillverkas enligt IWF:s standarder har också en central snitsel, men detta är numera helt onödigt, eftersom man inte skulle behöva den för trick och skjutning, utan tvärtom kan man skrapa sig på bröstet och nacken. I styrkelyft hjälper det centrala bettet till att hålla stången på plats vid knäböjning. Greppzonsmarkeringarna finns vid 81 cm på styrkestänger och 91 cm på tyngdlyftningsstänger, vilket vägleder användaren att placera händerna på rätt ställe på stången.

Utöver standarderna finns det olika typer och storlekar av koniska avsmalningar beroende på stången. Vissa kan ha en större central spindel (lämplig för större storlekar och knäböjning) eller så kan spindlarna sträcka sig något närmare mitten, vilket gör att en smalare spindel kan greppas mer effektivt. Om du har små händer kan en djupare konisk form hjälpa dig att få ett bättre grepp.


Utrymme och förvaring

Skivstången är tung och lång. Den är dock lätt att förvara hemma i ditt eget gym, även på golvet. Det är ändå tillrådligt att skaffa någon form av rack av säkerhets- och ergonomiska skäl. Valet av rack beror på den avsedda användningen. I vissa fall är det ett CrossFit-rack, i andra fall ett bänkpressrack. Om stängerna används för flera ändamål och det finns olika typer av stänger finns det ställningar och burar som kan hålla flera stänger åt gången. I gym och idrottsanläggningar finns det flera ställen att förvara stängerna på, beroende på deras primära användningsområde.


Pris på skivstänger

Priset på skivstänger varierar. Nedan följer en kort uppdelning av priserna på olika typer av stänger i kategorier. Observera att det finns skillnader mellan olika märken och att stängernas egenskaper (lager, stängernas längd, vikt och hållbarhet) har stor betydelse för priset.

Kvalitetsstänger för tyngdlyftning och styrkelyftning:

För riktigt krävande användning, till exempel för professionella styrkelyftare eller tyngdlyftare, kostar de mest högkvalitativa skivstängerna många hundra euro. En kvalitetsskivstång håller i många år vid normal användning, vilket gör den till en livstidsinvestering. För styrkelyftare kan man få en bra kvalitetsstång för cirka 300-500 euro. Kvalitetsstänger för tyngdlyftning kostar lite mer, cirka 500-700 euro.

Olympiska stänger och hybridstänger

Hybridstänger av hög kvalitet kostar

Olympiska versioner av skivstängerna kostar mellan 100 och 400 euro. Olympia vinkelstänger och 15-kilosstänger ligger i den nedre delen.

Andra skivstänger

Priset på andra stänger varierar mycket. Det beror på modellen: en vanlig skivstång eller en hantelstång? En hantelstång finns från cirka 10 euro och uppåt. Vinkelstänger och andra stänger ligger runt 30 till 100 euro.

Om du inte behöver skaffa en stång som uppfyller vissa standarder, välj då en stång enligt dina personliga preferenser. En viss typ av uppruggning, stångens flexibilitet och lager kan vara avgörande faktorer förutom priset. Nu när du har koll på grunderna kan du välja den mest lämpliga stången för ditt ändamål!