Köpguide: Spinningcykel

Hur väljer jag rätt spinningcykel för mig?

En spinningcykel är en riktigt kraftfull träningsutrustning för hårdare träningspass. Den kan användas för långdistanscykling, imaginära terrängträningar och tuffa HIIT-träningar. Spinningcykeln är en avskalad version av motionscykeln. Den har vanligtvis ingen elektricitet, men numera finns det spinningcyklar med elektronik. Spinningcyklar är mer avsedda för hårdare körning och aktiva fitnessentusiaster, till exempel landsvägscyklister eller triathleter. Personer som deltar i gruppträningsklasser kanske också vill träna oftare, så det är vettigt att köpa en maskin för hemmet. För nybörjarcyklister är en spinningcykel kanske inte det bästa valet, men om du inte har något emot körställningen och är motiverad att träna på en spinningcykel är detta en riktigt effektiv träningsutrustning!

Den största skillnaden mot en enkel motionscykel är körställningen, som liknar en racercykel. Spinningcyklar har tunga svänghjul, vanligtvis manuell motståndsjustering och har ofta säkra låspedaler som cykelskor fästs på. Spinningcykling förbränner en enorm mängd kalorier, så det hjälper till med viktminskning. Den främjar aerob uthållighetskondition och tränar musklerna i underkroppen. Spinningcykling är också en muskelbyggande aktivitet. Dessutom har spinningcyklar ett stort antal inställningsmöjligheter på både sadel och styr, vilket förbättrar ergonomin och minskar trycket när man tränar.

 

 

 


Innehållet i urvalsguiden:

  1. Lämpligt utrymme för spinningcykeln
  2. Krav för spinningcykeln
  3. Vilket pris på spinningcykeln?
  4. Spinningcykelns egenskaper
  5. Garanti och underhåll

Lämpligt utrymme för spinningcykeln

Det är värt att tänka på var du ska ställa din spinningcykel i förväg. Spinningcykeln kräver inte mycket utrymme. Spinningcykelns dimensioner varierar endast något. Längden är vanligtvis mellan 1 och 1,6 m och bredden mellan 50 och 65 cm.

Motivation och komfort är också viktiga faktorer att ta hänsyn till. Vill du titta på tv medan du tränar? Behöver du avskildhet och till exempel utsikt mot utsidan? Ett för varmt rum lämpar sig inte heller för mycket hård träning. Och stör ljudet från cykling andra? Spinningcyklar gör dock inte mycket oväsen.

Dessutom är många spinningcyklar, särskilt de av bättre kvalitet, tunga. Så ta hänsyn till det om du vill flytta cykeln runt i hemmet. De flesta spinningcyklar har dock hjul för att kunna flytta och transportera enheten.


Krav för spinningcykeln

Först och främst måste du vara tydlig med dina träningsmål och hur du tänker använda spinningcykeln för att uppnå dem. Är anledningen till att du köper en spinningcykel en önskan att träna regelbundet och ersätta till exempel spinningklasser på gymmet? Eller letar du efter en träningsutrustning för att hjälpa dig att gå ner i vikt? Kanske är du en cykelentusiast, eller till och med tävlar? Frekvensen och intensiteten av dina träningspass är viktiga faktorer som ställer krav på cykelns prestanda.
Använder fler än en person en spinningcykel? Spinningcyklar har vanligtvis en god justerbarhet, vilket gör det möjligt att genomföra en mängd olika träningspass - oavsett om de är långsammare, stående eller varierande. Användarens vikt är till stor del en avgörande faktor. Du bör välja en spinningcykel som klarar mer vikt än du själv.

Andra faktorer som avgör valet av ett spinninghjul är maskinens hållbarhet, smidigheten i rörelsen och rörelseomfånget (svänghjul, växellåda, ram, pedaler, handtag) samt priset. Om du vet att du inte kommer att använda cykeln på många år och det är mer en sporadisk grej, är det inte värt att skaffa en spinningcykel av högsta kvalitet för ingenting.


Pris på spinningcykeln?

Priset på ett spinningcykel är till stor del en återspegling av dess kvalitet. För ett högre pris får du vanligtvis en styvare, mer ergonomisk, jämnare gång och mer hållbar maskin. Högkvalitativa hjul används till exempel på gym och sportcenter, medan enkla hjul lämpar sig väl för hemmabruk för enklare fitnessentusiaster.

Vi har grovt delat in spinningcyklar i kategorierna nedan utifrån deras prisklass. Tänk dock på att det inom samma prisklass fortfarande kan finnas stora skillnader beroende på modell. Tänk på vad du behöver och hur mycket pengar du har till förfogande. Det är också värt att hålla utkik efter specialerbjudanden, där en spinningcykel av bättre kvalitet kan köpas till ett lägre pris!

Spinningcykel under 5000 SEK

För det här priset kan du få ett spinningcykel som är lämpligt för låg till måttlig träning. De är särskilt lämpliga för nybörjare och de som inte tränar särskilt ofta eller hårt. Cyklar i den här prisklassen är inte avsedda för vardagligt bruk och håller inte i flera år. Modellerna är lätta och justeringarna är kanske inte alltid särskilt mångsidiga. Svänghjul kan också vara något lättare.

Se spinningcyklar under 5000 SEK →

Spinningcykel 5000 - 10 000 SEK

Något dyrare spinningcyklar har ett större utbud av justeringar och mer hållbara delar, så att du kan träna varje dag. De är tyngre och robustare. Trampningen är i allmänhet smidigare tack vare det större och bättre svänghjulet och växellådan. De kan också använda mer teknik, till exempel i styrkonsolen.

Se snurrhjul 5000 - 10 000 SEK →

Spinningcykel över 10 000 SEK

Spinningcyklar i den här prisklassen har högkvalitativa material och ytbehandlingar. Tjockare och exakt svetsade delar samt bultar, pedaler, remmar och rörliga delar är mycket hållbara. Ergonomi beaktas i utformningen av ramen, pedalerna och styret. Sätet och styret kan justeras uppåt, nedåt, framåt och bakåt. Prestandan och hållbarheten hos ett professionellt spinnhjul är oöverträffad och lämpar sig särskilt väl för till exempel gym. De är också utrustade med den senaste tekniken. Om en sådan cykel underhålls väl kan den hålla hela livet om den är välskött.

Se spinningcyklar över 10 000 SEK →


Spinncykelns egenskaper

När du har definierat din budget och dina träningsmål är det värt att ta en närmare titt på funktionerna hos en spinningcykel. Vi kommer att gå igenom funktioner som svänghjulets vikt, kedje-/remdrift, inställningar, motstånd och display.

Svänghjulets vikt

Svänghjulet är vanligtvis placerat framtill på spinninghjulet, men på vissa modeller kan det också vara placerat baktill. De material som används i svänghjul är aluminium, stål och järn.

Om det är viktigt för dig att få ett bra motstånd vid trampning ska du välja ett tungt svänghjul. Det rör sig snabbare ju hårdare du trampar. Å andra sidan är ett hårt snurrande svänghjul också svårare att stoppa. Med en spinningcykel kan du inte ta en paus och inte trampa, eftersom pedalerna är kopplade till svänghjulet med en kedja eller remdrift. Ett tyngre svänghjul har också fördelen av en jämnare trampning, som inte är ryckig som ett lättare svänghjul. En cirkulär rörelsebana när man trampar är bättre för leder, senor och ligament. Viktade svänghjul (med vikt på ytterkanterna) ger den mest autentiska känslan. Välj ett svänghjul som väger minst 17 kg för hemmabruk och minst 20 kg för gym.

Överföring

Transmissionen är vanligtvis antingen kedje- eller remdriven. Pedalerna är kopplade till svänghjulet med antingen en kedja eller en rem. Kedjorna är vanligtvis tillverkade av stål och remmarna av gummi. Kedjedrivna modeller är i allmänhet billigare och håller längre än remdrivna modeller, men de är mer bullriga och kräver regelbundet underhåll (smörjning och spänning). En rem däremot är tystare eftersom friktionen är mindre. Den behöver mindre underhåll (justering), men vid någon tidpunkt efter intensiv användning måste den bytas ut. Banddrivna kan rekommenderas för att de är lätta att använda och slipper underhåll.

Ram och justerbarhet

Det är viktigt att ramen och benen är tillräckligt robusta. Dessa faktorer är särskilt viktiga för personer som tränar hårt och är större. Det är värt att ta reda på vilka justeringsmöjligheter din spinningcykel har. Särskilt långa personer bör kontrollera om justeringarna är tillräckliga för att ge dem en bra cykelställning. Det ska vara möjligt att justera både sätet och styret upp och ner och fram och tillbaka. Detta gör det inte bara möjligt för användaren att bestämma rätt höjd för honom eller henne, utan ger också bättre ergonomi och avstånd som passar honom eller henne, vilket möjliggör optimala banor. Samtidigt ökar det komforten och säkerheten. Det är dock inte alla snurrhjul som har fyrvägsjustering, särskilt inte på styret.

Närmare bestämt är det lämpligt att justera sadelhöjden så att knäet har en vinkel på 10-20 grader när foten är i det nedre pedalläget. Detta innebär att benen inte ska vara helt raka. För att justera sitsavståndet är det bra att först sitta längst bak i sätet och föra båda fötterna på pedalerna till samma höjd. Knäskålen på det rakare benet ska vara i linje med fotens undersida. Om knäet är framför foten bör du flytta sätet bakåt - och vice versa. En bra inställning förebygger knäskador och överbelastning.
Styret bör vara något högre för nybörjare än för dem som har kört mycket spinning. Armbågarna bör inte vara utsträckta (låsta) och ett löst grepp om styret rekommenderas. Ryggen ska hållas rak och får inte rundas. Om du har problem med ryggen är det lämpligt att hålla styret högre upp, eftersom det minskar trycket på ryggen. Sätet och styret är då i stort sett på samma höjd.

I den stående positionen är det viktigt att luta sig framåt på handtagen. Balansera din kroppsvikt i centrum av det snurrande hjulet. I den stående positionen rekommenderas det att sätta mer motstånd, eftersom detta bättre stöder hela kroppens vikt. Om du vill ha mer stoppning på spinnhjulets sits, kontrollera om du kan byta sits på hjulet. Eller så kan du prova gelpolstring eller vadderade cykelbyxor.

Pedaler och skor

Det finns pedaler som liknar dem på en motionscykel, eller så har de låspedaler som på många landsvägs- och tävlingscyklar. Eftersom pedalerna är fästa vid vevaxeln och med ett bälte eller en kedja vid svänghjulet måste säkerhetsfaktorer beaktas ordentligt. Du kan inte bara sluta trampa och vila fötterna. Dessutom sker trampning i stillastående mycket ofta med stort motstånd. Det är bra att ha ordentliga remmar på pedalerna och en "bur" för tån för att hålla foten på plats. De bör också vara tillräckligt justerbara för olika storlekar på fötterna. Ett bra förankringsband förebygger skador på fot, tå och fotled.

Låsbara fästanordningar för pedalerna är vanligtvis tillverkade enligt SPD-standarden. Många cykelskor levereras med fästanordningar för SPD-pedaler, men det är värt att kontrollera detta i förväg. Så när du köper både din spinningcykel och dina spinningskor ska du se till att de är kompatibla.
Korrekt fotposition på pedalerna är också en viktig aspekt när du cyklar. Spetsen ska vara i mitten av pedalen. Pressa inte tårna ända fram till slutet av "tåpåsen", eftersom detta minskar pedalkraften och kan orsaka domningar.

Se alla modeller med SPD-pedaler →

Motstånd och bromsar

Det finns vanligtvis tre olika mekanismer för motståndsjustering: manuell, magnetisk eller elektromagnetisk. Ju mer motstånd som tillämpas, desto svårare är det att trampa på ett snurrande hjul. När snurrhjulet har trampats i en viss hastighet kan du inte bara stoppa fötterna, eftersom svänghjulet och pedalerna fortsätter att röra sig. Bromsarna drivs antingen av bromsklossar eller magneter.

Manuell justering används på billigare och mellanklassiga spinningcyklar. Den är tillförlitlig, men du kan inte se den exakta mängden motstånd någonstans. Motståndet och bromsen justeras mekaniskt med en spak, så du är lämnad åt din egen intuition. Det är en bra idé att välja ett spinningcykel med en gradvis justering av motståndet, så att motståndet inte ändras för mycket när du justerar det. Bromsklossar används på rem- och kedjedrivna spinnhjul. De bromsar svänghjulet, vilket gör att rotationshastigheten saktar ner eller så småningom stannar, beroende på bromsningens intensitet och varaktighet. Bromsbeläggen orsakar friktion när de kommer i kontakt med svänghjulet, vilket också ger upphov till ett högre ljud än till exempel ett snurrande hjul med magnetiskt motstånd. Bromsbeläggen slits också av friktionen, så det är en bra idé att byta ut dem vid något tillfälle.

Se alla snurrande hjul med friktionsmotstånd →

Magnetiskt motstånd används vanligtvis på mellanklass och dyrare spinnhjul. Den använder en liten motor för att flytta magneterna närmare och längre bort från svänghjulet, som också ofta justeras manuellt. Ju närmare magneterna är svänghjulet, desto hårdare är trampningen. Dessa modeller lämpar sig för mer erfarna cyklister, eftersom de har ett riktigt tungt motstånd när magneterna är mycket nära hjulet. De håller också längre eftersom det inte förekommer någon gnidning. Med dessa modeller kan du övervaka motståndet och ofta också utföra olika träningsprogram. Magnetiskt motstånd och bromsning är tyst eftersom det inte finns någon direkt kontakt med svänghjulet.
Elektromagnetiskt motstånd används inte i stor utsträckning i spinningcyklar. Det fungerar på liknande sätt som det magnetiska, men har inga rörliga delar.

Se alla spinninghjul med magnetiskt motstånd →

Display och andra funktioner

Spinningcykel displayer har blivit vanligare och mer mångsidiga på senare tid. De gör det intressant att övervaka din egen träning: träningstid, distans, motstånd, hastighet, energiförbrukning och puls. Vissa har en trådlös hjärtfrekvensmottagare, så att du kan få reda på din exakta puls från till exempel ett pulsbälte. Cyklar med display kostar vanligtvis mer. De mest avancerade modellerna har integrerad programvara, så att du kan följa din träning i olika miljöer, till exempel med hjälp av Google Maps! För vissa personer är detta förstås en bra motivationsfaktor och gör träningen roligare.

Andra funktioner är bland annat en flaskhållare och vissa har även ett ljudgränssnitt för att lyssna på musik. Högteknologiska maskiner kan ha automatisk justering av sätet och styret och pedalmekanismen, men detta är inte särskilt vanligt.


Garanti och underhåll

Kom ihåg att montera (vid behov) snurrhjulet noggrant. Dra åt delar, bultar och skruvar ordentligt. Beroende på maskinen är det bra att smörja den och spänna remmen/kedjan med jämna mellanrum. Om slitage eller ljud börjar höras bör du kontrollera dessa faktorer först. Om de inte är problemet kan även lagren eller bromsbeläggen behöva bytas ut.

I allmänhet gäller att ju längre garanti, desto bättre kvalitet och hållbarare är enheten. Kontrollera garantiperioden innan du fattar ett köpbeslut.


Gå till spinningcyklar här >


 


Mest populära spinningcyklar

Sort by

Stäng
per sida

5 synliga produkter

5 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

5 synliga produkter

5 synliga produkter