Filtrera

Stäng

Filtrera

Pris

Varumärke

Sort by

Stäng
per sida

6 synliga produkter

6 synliga produkter

Sort by

Stäng
per sida

6 synliga produkter

6 synliga produkter


Styrka, uthållighet och rörlighet med styrkeband

Powerbands är mångsidigare, mer hållbara och erbjuder mycket mera motstånd och utmaning än vanliga motståndsband. De är långa gummiband formade som loop och passar alla träningsnivåer. Styrkeband är utmärkta för styrketräning, explosivitet och acceleration, rörlighetsträning, kroppsviktpass och crossträning. Övningar med powerbands utvecklar muskelstyrka och uthållighet, rörlighet, ytlig och djup muskulatur. Dessutom förbättras kroppskontroll och aerobisk kondition.

Även erfarna gymtränare kör pass med powerbands eftersom styrkebandsträning erbjuder variation och annorlunda muskelstimulering än enbart träning med vikter och maskiner. Varför det? Träning med gummiband stärker och sträcker ut muskelfibrer vilket förbättrar flexibilitet och muskelkontroll. Musklerna arbetar effektivt under både påskjutnings- och bromsfasen, vilket hjälper dem att utvecklas mer mångsidigt. Träning med gummiband är skonsamt mot leder och förebygger skador. Powerbands är utmärkta för uppvärmning, återhämtning och rehabilitering. De kan användas bekvämt hemma eller på gymmet, och ta med på resa. 

Powerband är ett allsidigt träningsredskap

När man tränar med gummiband aktiveras musklerna konstant och under hela rörelsen. Muskelarbetet sker under  fullständig koncentration i både den koncentriska träningsfasen, det vill säga under kraftproduktion i rörelsens riktning och den excentriska fasen, alltså under bromsande muskelarbetet i motsatta riktningen. I koncentrisk fas drar muskeln ihop sig och muskellängd förkortas, medan muskeln i excentrisk fas, t.ex. när man sänker stången på en bänk, sträcker ut sig och längden växer. Allsidig styrketräning kräver muskelstimulering i båda riktningar. Det är inte sällan man ser tränare som sänker träningsvikterna allför snabbt efter rörelsens tuffaste skede och därmed utelämnar den negativa fasen i muskelarbetet. Träning med motståndsband tvingar fokuset på jämn muskelaktivering varmed styrketräning blir korrekt, effektivt och naturligt.

På nätet finns gott om övningar med motståndsband. Övningar finns för både nedre kropp som ben, rumpa, nedre rygg, mage och övre kropp som axlar, bröst, rygg och händer. Styrkebandsövningar kan köras stående, sittande, på sidan eller liggande på rygg. Gummibandet kan fästas under fotsulorna, under en träningsbänk, på dörrhandtag, runt en stolpe eller ribbstol. Med powerband kan man köra rodd, bänkpress, hip thrusters, biceps, triceps, knäböj, marklyft, stående press och så vidare. Powerband används också för att underlätta kroppviktsövningar som chin-ups och dips.

Förutom styrketträning är powerbands också lämpliga för hastighetsträning, hopp och explosivitet samt stretching.

Välj styrkeband som passar din nivå och träningssyfte

Att välja ett powerband är enkelt ifall du är medveten om ditt träningssyfte. Styrkeband finns i olika dragkrafter, dvs motstånd. Ju tjockare band, desto större dragkraft.  Om du är en aktiv och erfaren styrketränare med bra muskelkondition väljer du ett tjockare powerband för dina styrkepass. Om du är nybörjare eller om styrkebandet kommer att användas för rehabilitering eller uppvärmning, väljer du ett tunnare powerband. Det rekommenderas att ha åtminstone två olika motstånd för olika muskelområden och pass. För benpass och marklyft vill du säkert ha tjockare och styvare styrkeband jömfört med axelövningar där du behöver tunnare band. För chin-ups får man komma ihåg, att ju tunnare gummiband, desto mindre hjälp man får och desto tyngre är övningen.