Köpguide: Viktskivor

Hur väljer man lämpliga viktskivor?

Gym och idrottsanläggningar har olika typer av viktskivor. Viktskivor är relativt tunna, skivformade vikter som används med skivstänger eller hantelstänger för att öka belastningen. Viktskivor är en viktig del av styrkelyft och tyngdlyftning. De används också ofta inom muskelstyrketräning och till exempel inom CrossFit. En viktskiva kan också användas utan stång för att intensifiera rörelser. De används ofta som en extra vikt i till exempel knäböjningar och ryggböjningar och som en belastning i stället för en hantel i till exempel en armsträckningsrörelse.

Så vilken typ av viktskiva ska du köpa? Viktskivor finns i olika vikter, storlekar, färger och material. Det beror mycket på det avsedda användningsområdet och hur regelbundet du tränar vilken typ av skivstång som är rätt för dig. Offentliga gym bör ha en mängd olika alternativ, medan tyngdlyftare och tillfälliga motionärer kommer att finna olika produkter lämpliga. Nedan har vi sammanställt det viktigaste för att välja viktskivor för att hjälpa dig att välja rätt alternativ för dina behov.

 

 


Innehållet i urvalsguiden:

  1. Val av vikter
  2. Typer och dimensioner av vikter
  3. Vikter
  4. Utrymme och förvaring
  5. Pris på viktskivor
  6. Annan information

Val av vikter

olika vikter har olika egenskaper. Det är värt att tänka på var dina vikter kommer att användas: hemma, i ett hus- eller företagsgym eller i ett större fitnesscenter? Vissa vikter är lämpliga för en viss storlek på stången, vissa lämpar sig för tävlingsidrott, vissa är mycket hållbara och vissa lämnar inga märken på golvet. Används de också av professionella tyngdlyftare eller styrkelyftare?

Generellt finns det två kategorier av fria vikter: vanliga fria vikter och olympiska fria vikter. De skiljer sig från varandra, särskilt när det gäller storleken på centrumhålet.

30 mm viktskivor

Standard viktskivor har en håldiameter på cirka 25-30 mm. Standard viktskivorär lämpliga för lätta strukturella viktstänger, pumpstänger och hantelstänger utan krage. Dessa viktskivor används oftast i hemmet och i mindre företagsgym.

Se alla 30 mm viktskivor >

50 mm viktskivor

Olympia-viktskivor har en håldiameter på cirka 50 mm. Olympia-vikterna är utformade för att passa till tyngre skivstänger i full längd med kragar och 50 mm diameter. De olympiska vikterna och stången är stabilare vid användning och lämpar sig bättre för ett bredare utbud av rörelser. Stängerna är också mycket mer motståndskraftiga mot vikternas vikt. Läs mer om skillnaderna mellan skivstängerna i vår guide för att välja skivstänger.

Se alla 50 mm viktskivor >


Olika typer av vikter och deras dimensioner

Vi presenterar mer detaljerat de vikter som faller under de två kategorierna ovan. Olympia-vikter omfattar ett sortiment av Bumber Plate-vikter, som används specifikt för tyngdlyftning och styrkelyft samt för allsidig styrketräning. De flesta järn-, gummi- och PU-belagda vikter har också ett hål med en diameter på 50 mm och lämpar sig bäst för riktad styrketräning. Standard vikter kan vara järn-, gummi- eller uretan, vinyl- eller plastbelagda och används oftast i hem- och gruppträning.

bumper viktskivor

Viktskivor med stötfångare (Bumper)

Det finns många olika typer av bumpers. Efterfrågan på dem har ökat i takt med att tyngdlyftning och CrossFit har blivit populärare. De är högkvalitativa, flexibla och hållbara plattvikter av gummi, vilket ökar säkerheten när man utför stora rörelser som snatches och armhävningar. Särskilt när stången tappas eller faller från höfter, rack eller overhead till marken måste vikterna vara hållbara. Dessutom orsakar dessa vikter lite buller och vibrationer.

Bumpervikter är alla lika breda och 450 mm i diameter. Detta säkerställer att vikterna alltid befinner sig på samma höjd från marken. Bumpervikter har en håldiameter på 50-51 cm för att passa en skivstång med en diameter på 50 cm. Ju högre kvalitet på vikten, desto närmare är diametern 50 mm. Med Bumper Plate-vikter är det endast tjockleken på vikterna som varierar. Bumper Plate-vikter är valet för den kvalitetsmedvetne motionären. De är dyrare än vikter av järn eller gummi/PU-belagda vikter.

De mer prisvärda versionerna av bumpervikter har inte ett brett centrum av stål (eller krom etc.). Om det inte finns någon metallring i mitten är dessa bumpers för teknikträning, när man lär känna sporten och lär sig tekniken. Dessa kan också vara av plast och finns vanligtvis bara upp till 10 kg. Bumper Plate-vikterna däremot har ett litet centrum av stål och är annars gummerade, antingen svarta eller färgkodade beroende på vikt. Det finns också svarta tävlingsbumpers på marknaden, som i allmänhet är något billigare än de färgkodade.

iwf viktskivor

Officiell tävlingsvikt för tyngdlyftning (IWF)

För mer krävande och professionell träning, och för tävlingar i det egna förbundet eller gymmet till exempel, finns de mycket bättre Bumper Plate-vikterna, som är färgkodade. Röd är 25 kg, blå 20 kg, gul 15 kg och grön 10 kg. Det talas också om officiella tyngdlyftningsvikter med gummibeläggning. Dessa har en liten tolerans för viktvariationer (vanligtvis 0,5-1 %).

IWF-godkända stötdämpare är exakt kalibrerade. De tillåter en tolerans på +0,1/-0,05 % för produktionsviktsvariationer, vilket innebär ett maximalt fel på 25 gram i en 25 kg viktskiva. För en viktskiva med en diameter på 450 mm tillåts en maximal tolerans på 1 mm. Vikterna ska vara gummi- eller plastbelagda och färgkodade. Vikter som väger mindre än 10 kg får också vara tillverkade av metall eller andra material, förutsatt att de är godkända.

Tjockleken är inte strikt definierad. Som en vägledning kan följande tjockleksintervall anges för några professionella tillverkares vikter: cirka 60-67 mm (25 kg), 50-55 mm (20 kg), 40-45 (15 kg) och 30-37 mm (10 kg).

IPF viktskivor

Vikter för styrkelyft (IPF)

För styrkelyft används viktskivor av metall i stället för gummiplattor. De kan vara tillverkade av järn, stål eller förkromad metall. I styrkelyft är vikterna tunnare än i tyngdlyftning eller jämfört med normala vikter av järn. Detta gör att mer järn får plats på stången, särskilt i tävlingar i styrkelyft. Dessutom kommer erfarna styrkelyftare att känna skillnaden när vikterna stannar närmare mitten vid exempelvis knäböjning.

IPF-godkända vikter är maskinkalibrerade, med en noggrannhet på 10 gram. Vikter av metall som används i styrkelyftstävlingar är också färgkodade. Alla 25kg vikter är 450 mm i diameter och cirka 26-27 mm tjocka. 20 kg vikter är i allmänhet också 450 mm i diameter och cirka 22 mm tjocka. 15kg vikter är 400 mm i diameter och 21-22 mm tjocka, och 10kg vikter är 325 mm och 21-23 mm tjocka. Lättare vikter är ännu mindre i diameter och tjocklek.

Viktskivor av järn

Viktskivor av järn är ett billigt alternativ för tyngdlyftning och muskelträning, särskilt hemma. Viktskivor av gjutjärn kan dock ha viktvariationer på 5-10 %. Om du funderar på att skaffa fria vikter från en butik bör du därför även ta med dig en våg. Maskintillverkade vikter har mindre felaktigheter, ca 2 % max. De är inte kalibrerade, men noggrannheten är ändå bättre än gjutjärnsmodeller. Toleransen för både centrumhålet och diametern på hela vikten är snävare. Avtrycket har ett mer färdigt utseende och det finns färre grova eller skarpa hörn. Om du väljer dessa typer av viktskivor vet du mer exakt hur mycket järn du lyfter och stången håller sig i balans.

Viktskivor av järn varierar i storlek. Viktens diameter beror på hur tung den är. Ju större vikt desto större diameter (och tjocklek). Centrumhål finns tillgängliga för både standardstänger och Olympia-stänger. Järnvikter är också belagda med färg, emalj eller krom för att förhindra rost.

Pu viktskivor

Gummivikter eller vikter av PU

Gummi- eller PU-belagda viktskivor är precis som vikter av järn, men belagda med ett extra mjukare skikt för ökad säkerhet, skydd och hållbarhet. Med andra ord är insidan av järn med ett gummi- eller något slags uretanbeläggning ovanpå. Detta bidrar till att hålla golvet i bättre skick genom att förhindra märken eller bucklor. Viktskivor har också längre livslängd och är bekvämare och säkrare att hantera. Den största skillnaden mellan dessa vikter och Bumpers är att deras diameter varierar beroende på vikten och att de inte är fasta utan har hål för att underlätta greppet.

Täckta vikter syns oftast i kommersiella hallar och gym, men de blir också alltmer populära för hemmabruk. De rostar inte som järnvikter och ser snygga ut. Bladen gör det lättare att lyfta vikterna, byta dem till en stång och sätta tillbaka dem på ställningen. De gör också att du kan använda själva plattvikterna för andra typer av styrketräning utan stång.

Viktskivor med gummi- eller uretanbeläggning är dyrare än vikter av järn. De är dock billigare än kalibrerade Bumber Plate-vikter eller styrkelyftvikter och har ändå en lång livslängd. Uretanbelagda vikter är av högre kvalitet eftersom de är mer hållbara och inte lämnar märken i träningsmiljön eller luktar obehagligt som gummivikter. Belagda vikter finns också tillgängliga för både standard- och Olympiastänger.

Studio vikter (plast-/vinylbelagda)

Så kallade "studio plate weights", ofta plast-/vinylbelagda, används också i gruppträning och hemma. Dessa vikter finns i ett stort antal färger. Ofta är de runda, men det finns också plattor med till exempel 12 sidor. Studio vikter har cement inuti, så de kan gå sönder relativt lätt. För gruppträning finns det även PU-belagda vikter av högre kvalitet. Studiovikter kan ha hål och former för att underlätta lyft och hantering av vikterna. Hålen kan till exempel hjälpa dig att få ett grepp om vikten och utformningen kan förhindra att vikten rullar till personen bredvid den. Studiovikter kan dock också vara solida plattor och liknar järn- och gummibelagda vikter: storleken varierar beroende på vikten. Det finns dock inte alltid vikter upp till 10 kg att tillgå. Viktprecisionen är dålig, så det kan förekomma variationer mellan vikter av samma vikt.


Vikter

Det finns många olika storlekar på Viktskivor. De vanligaste vikterna i gym är 1,25 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg och 25 kg. Vikter på 0,25 kg, 0,5 kg och 50 kg kan också ses på vissa ställen. I officiella IWF-tävlingar används vikter av följande vikter och färgkodade vikter:

Röd - 25 kg
Blå - 20 kg
Gul - 15 kg
Grön - 10 kg
Vit - 5 kg
Röd - 2,5 kg
Blå - 2 kg
Gul - 1,5 kg
Grön - 1 kg
Vit - 0,5 kg

För tävlingar i styrkelyft är färgen på vikter som väger 10 kg eller mindre irrelevant.


Utrymme och förvaring

Det finns separata hyllor för vikterna där de kan placeras bekvämt. Det finns också platser för vikterna på vissa fitnessutrustningar (press, smith, hack) när de inte används som belastning. Det är svårt att förvara vikterna på golvet eller luta dem mot väggen, eftersom de kanske inte håller sig på plats och det är besvärligt och oergonomiskt att lyfta dem. I ett hemmagym är ett rack dock inte nödvändigt.

Om du hanterar många vikter och tunga laster är det en bra idé att skaffa en ordentlig plattform för ditt gym. Om belastningarna är små och rörelseomfånget inte är särskilt stort är det inte absolut nödvändigt. Vikterna ska dock helst vara sådana att de inte skadar eller lämnar märken på golvet om de är i kontakt med marken.

Se alla plattviktsställ >


Pris på viktskivor

Priset på vikter varierar kraftigt beroende på vikt, material, tillverkningsmetod och kvalitets- (tolerans) krav. Kalibrerade vikter och tävlingsstandardvikter är de dyraste eftersom de tillverkas med yttersta precision. Maskintillverkade vikter är dyrare än de som gjuts på gjutjärnsprodukter. Nedan följer en kortfattad uppdelning av priserna på olika typer av plattstänger i kategorier. Kom ihåg att det finns skillnader mellan olika märken.

Viktskivor för tävling

Viktskivor som uppfyller både de officiella kriterierna för tyngdlyftning (IWF) och styrkelyftning (IPF) är dyra. Kostnaden för att erhålla certifiering är också en kostnad för företaget, vilket förståeligt nog höjer priset. En enskild 25 kg Olympia Bumper vikt kan kosta mellan 200 och 300 euro och ett par av riktigt bra kvalitet kan kosta upp till 600 euro, men i allmänhet kan man få ett par 25 kg vikter för tyngdlyftning eller styrkelyftning för cirka 200-350 euro. Satser finns tillgängliga till ett lägre pris per enskild vikt eller par av vikter.

Bumber vikter

Det finns en stor variation i priset på bumpers. I allmänhet är dessa svarta. En enskild vikt på 25 kg kan kosta mellan 100 och 200 euro.

Kraftlyftnings vikter

Viktskivor av metall är i allmänhet billigare än gummi. Ett par på 25 kg kan fås för mellan 100 och 150 euro, beroende på hur noggrant de är tillverkade.

Vikter med gummi- eller PU-beläggning

Gummibelagda vikter är något billigare än uretanbelagda vikter. Fördelen med den här typen av vikter är att de lätt kan flyttas och hanteras. En vikt på 20 kg kostar mellan 50 och 150 euro per enhet, beroende på kvaliteten. Dessa finns för både 25 mm och 50 mm skivstänger.

Vikter av gjutjärn

Viktskivor av järn kostar något mindre än belagda vikter. Dessa är billigare, eftersom noggrannheten hos vikterna inte är lika garanterad. en 20 kg tvikt kostar cirka 40-60 euro för en 50 mm eller 25 mm skivstång.

Studio vikter

Det finns så många olika typer av studio vikter och pumpvikter för 25 mm stänger att det är svårt att ge ett prisintervall. En enda 10 kg vikt kan kosta allt mellan 10 och 90 euro. De plast- och vinylbelagda är billigast, faller lätt sönder och är inte bekväma att hantera. PU-belagda och precisionstillverkade är däremot av högre kvalitet och kostar mer.


Annan information 

Om du inte tävlar är det inte meningsfullt att köpa de dyraste, standardiserade och snävt tolererade viktskivorna eller styrkelyftvikterna. Bumper Plate-vikter är ett bra val om du ägnar dig åt tyngdlyftning eller målinriktad tyngdlyftning och multifunktionella stora rörelser som snatch och push eller CrossFit. De är också ett bra val om du annars vill skydda miljön och göra din träning säker och högkvalitativ. Om vikterna däremot är till för grundläggande muskelträning i hemmagymnastiken ska du fundera på vilken nivå du befinner dig på och vilka mål du har. Järnplattvikter är billigast, därefter kommer gummivikter och därefter PU-belagda vikter. Priset stiger i takt med att komforten och säkerheten ökar. Vill du ha hål i dina vikter? Studiovikter är för lättare träning, oregelbunden hemträning och gruppträning (t.ex. Bodypump).

För allmänna kommersiella gym och fitnesscenter är det en bra idé att välja Bumper Plate-viktsuppsättningar, plus gummi- eller PU-belagda viktsuppsättningar så att det finns tillräckligt med vikter i olika storlekar. IWF- och IPF-standarderna är relevanta i träningsanläggningar som är utformade för dem samt i yrkesutövarens hem. I ett företags eller bostadsrättsförenings gym räcker det vanligtvis med gummiband eller PU-belagda vikter.

Vi hoppas att det du har läst har hjälpt dig att fastställa dina behov. Låt oss välja rätta vikter för dig!