Köpguide: Yogamatta

Hur väljer jag rätt yogamatta?

Är du frustrerad över att leta efter rätt yogamatta för dig i den oändliga djungeln av träningsmattor? Är du osäker på om en vanlig träningsmatta är lämplig för yoga? Vilka faktorer bör du ta hänsyn till om du vill ha en matta med optimal prestanda för dina behov?

Oavsett om du precis har börjat eller är en erfaren yoga utövare kommer en bra matta att göra din träning enklare och roligare. Dina egna behov och preferenser kommer att avgöra egenskaperna hos den yogamatta som passar dig bäst. Lyssna på din kropp. Var också trogen din stil och tänk på din budget.

Ta först reda på för vilken sorts aktiviteter du kommer att använda mattan. Köper du den bara för yoga? Eller vill du att den ska fungera för andra aktiviteter? Hur ofta tränar du yoga? Om mattan kommer att användas mycket bör du investera mer i dess kvalitet jämfört med om yogamattan bara används en gång i veckan eller mindre. Tänk på hur mycket du är villig att betala för en yogamatta och sätt det i relation till dina krav. Nedan hittar du mer information om de faktorer som du bör tänka på när du väljer yogamatta. I den här köpguiden tittar vi närmare på yogamattornas olika egenskaper och de skillnader som du bör vara särskilt uppmärksam på när du köper en yogamatta.

 

 


Innehållet i guiden:

  1. Egenskaper hos yogamattor
  2. Tillverkningsmaterial
  3. Val av yogamatta beroende på typ av yoga
  4. Pris för yogamatta
  5. Andra saker att notera om yogamattor
  6. Gör ditt val enligt dina värderingar och din stil

Egenskaper hos yogamattor

Tjocklek

Det yttersta syftet med en yogamatta är att ge viss dämpning och grepp. Detta påverkas av mattans tjocklek och material. Yogamattor är i allmänhet tunnare än vanliga träningsmattor. Så om du köper en matta specifikt för yoga är detta den första särskiljande faktorn. Tunnare mattor lämpar sig bättre för långsammare discipliner där du måste kunna hålla balansen i en mängd olika ställningar.

Ju mjukare och tjockare mattan är, desto mer kommer den att ge efter och desto svårare blir det att hålla balansen. Om någon del av din kropp lätt blir öm bör du dock skaffa en yogamatta med mer stoppning. Det viktigaste är att mattan är tillräckligt bekväm, men att du ändå kan få en bra känsla för underlaget och kunna vara i asanas.

Yogamattor är vanligtvis mellan 3 och 6 mm tjocka, med något mindre dämpande mattor som är 1 cm tjocka. Det finns dock även yogamattor med en tjocklek på endast 2 mm. Den grundläggande yogamattan är 6 mm tjock. De är de mest populära av alla, eftersom de både är hållbara och ger en bekväm kudde för ditt träningspass. Nackdelen med mattor av denna tjocklek är att de kan kännas tunga om du bär dem runt. De tyngsta kan väga upp till mer än fyra kilo.

En yogamatta med en tjocklek på 3 mm ger fortfarande gott om stöd och hållbarhet. De är lättare att bära från en plats till en annan och kan faktiskt få plats i vilken bärkasse som helst. Nackdelen är att de slits lite snabbare, men de är också generellt sett något billigare än tjockare mattor.

De tunnaste yogamattorna är 1-2 mm tjocka. De väger inte mycket och är särskilt lätta att bära med sig, till exempel hopvikta i en resväska. De har ett bra grepp och ger dig en bra känsla för underlaget. En så tunn yogamatta är dock inte lämplig för personer med till exempel knäproblem. Å andra sidan är det många som lägger sin yogamatta ovanpå en matta hemma eller utomhus på mjukt underlag, så att de inte behöver förlita sig enbart på mattans stöd.
De tjockaste yogamattorna är 10-12 mm tjocka. De lämpar sig väl för pilates. För yoga är de oftast för mjuka eftersom de gör det svårt att hitta balansen och upprätthålla olika ställningar. En matta som inte är tjockare än 6 mm är ett bättre alternativ för yoga.

Längd

Yogamattor varierar i längd från 170 till 185 cm. Mattan bör vara något längre än användaren. Om du är över 180 cm lång bör du välja en längre yogamatta. I det här fallet bör du överväga om du också skulle behöva en bredare matta än normalt.

Material och konstruktion

Materialet som används för att tillverka en yogamatta avgör hur fast, flexibel, hållbar, vilken typ av konstruktion och hur miljövänlig den är. Olika material har olika sammansättningar och egenskaper.
Mattans "klibbighet" och textur påverkar främst greppet och hur väl du håller balansen under övningen i olika positioner. Det är viktigt att skaffa en matta med ett bra grepp i marken. Den andra sidan ska också vara fast så att dina fötter inte glider på mattan. Under övningen är det inte bekvämt att en krävande ställning inte är möjlig på grund av en olämplig matta eller att svettning påverkar mattans grepp. Därför bör yogamattans material också vara absorberande.

Vissa yogamattor har en mjukare textur, andra är grövre. Yogamattor av naturmaterial som jute är i allmänhet grövre. De är bra på att förhindra att man glider på mattan, ger inte mycket slapphet eller böjning och är vanligtvis mycket bra på att absorbera fukt. Mattor av gummi är också fasta och även elastiska. Om du är allergisk mot latex bör du dock undvika träningsmattor av naturgummi. Det är också värt att notera att det präglade mönstret ger mer grepp, vilket kompenserar för bristen på klibbighet.

Materialet påverkar också träningens komfort. Om du värdesätter mjukhet bör du välja en yogamatta av PVC. De är också mer klibbiga vid beröring och mer elastiska. Yogamattor av PVC håller också väldigt länge och är billiga. De måste dock rengöras och torkas av regelbundet för att bibehålla sin klibbighet och sitt grepp. Ett annat vanligt material är det mer miljövänliga NBR (nitrilgummiblandning), som kan återvinnas. Den största skillnaden mot många mattor av naturmaterial är PVC:s bekväma mjukhet och klibbiga grepp.


Det finns också kompositmattor på marknaden idag, som till exempel kombinerar mjukheten hos en traditionell yogamatta med en yta som ger grepp. Dessa mattor är vanligtvis utformade för att bli mer klibbiga med ökad luftfuktighet.

Miljövänlighet

För allt fler människor är ekologi ett kriterium när de väljer fitnessprodukter. Miljövänliga material är bland annat naturmaterial som jute, bomull, naturgummi och kork. Miljövänliga material förorenar inte miljön och tillverkas inte med andra skadliga eller miljöskadliga kemikalier eller behandlas med syntetiska ämnen. Materialen är lätt biologiskt nedbrytbara eller kan återanvändas och återvinnas. Mer miljövänliga alternativ till PVC är EVA, PER, PU, NBR och TPE. När du väljer en matta är det värt att kontrollera de övriga egenskaperna hos mattor tillverkade av dessa material och hur de har behandlats.


Tillverkningsmaterial

PVC-yogamattor - Billiga, hållbara och mjuka mattor av vinylskum som är syntetiska och latexfria. Vikt vanligtvis mellan 1 och 2 kg beroende på mattans tjocklek. Ger bra dragkraft på grund av att den inte är klibbig. Det är också värt att välja en ftalatfri matta.

PER-yogamattor (Polymer Environmental Resin) - liknar PVC-mattor men är mer miljövänliga eftersom de är ftalatfria.

EVA-yogamattor - En lätt och billig skumgummimatta som också är mer miljövänlig än PVC, men kan ge sig lättare och är inte särskilt hållbar.

PU-yogamattor - PU och naturgummi används i materialet. Mycket slitstarka och även hållbara och prisvärda. Särskilt lämpliga för varm yoga.

NBR yogamattor - Nitrilgummiblandning som liknar naturgummi. Det är mjukt, elastiskt, hållbart och starkt, men ofta ganska tjockt och inte särskilt fast, vilket gör det mer lämpligt som gymnastikmatta. Lätt att rengöra.

TPE (termoplastiska)yogamattor - Ett gummiliknande och "gelliknande" syntetiskt material som är utformat för att vara flexibelt, mjukt, hållbart och återanvändbart. Ett miljövänligt alternativ. Används utöver högkvalitativa, lätta yogamattor för att göra yogahanddukar.

Yogamattor av bomull - Miljövänliga, tjocka och bäst lämpade för meditation, restorativ yoga och Yin-yoga eftersom greppet inte är optimalt. Absorberar fukt bra, vilket gör dem lämpliga för personer som svettas mycket och för varm yoga. Kostar mer än en genomsnittlig matta.
Miljövänliga yogamattor av naturgummi - Fasta, smidiga och mjuka mattor med öppna celler som skapar sug för händer och fötter för att öka känslan av fasthet. Absorberar fukt väl. Inte lämplig för dem som är allergiska mot latex.

Ekologiska yogamattor - Naturliga, grövre och fasta mattor, ofta med ett stödjande präglat mönster. Antibakteriella egenskaper, så lämplig för personer som svettas mycket.

Korkmattor - Naturliga och dyra mattor som ger bättre grepp när de är våta. Absorberar dock fukt (svett) och kan vara svåra att rengöra.


Val av yogamatta beroende på typ av yoga

Materialet och konstruktionen av en yogamatta har stor betydelse för vilken typ av yogaform den är lämplig för. I vissa fall behövs mer grepp, medan fuktmotstånd i andra fall är avgörande.

Astanga yoga - Astanga yoga har hopp och är intensiv, så en för tunn matta är inte det bästa valet. På en matta måste du också ha grepp för fysiskt utmanande övningar. Därför är yogamattor av naturgummi och TPE med öppen cellstruktur ett bra val eftersom de fungerar bra även när man svettas. En yogahandduk ger extra stöd när det behövs.

Hot Yoga / Bikram - Yoga utövas i ett varmt rum, så du kommer att svettas mycket under lektionen. Till exempel är en yogamatta av naturgummi i kombination med en yogahandduk ett bra val.

Hatha yoga - Denna klassiska yogaform kan innehålla en mängd fysiskt varierade ställningar, men också mer fokus på koncentration och andning. Klasserna varierar därför från mer avslappnade till mer dynamiska. Som nybörjare bör du välja en av de grundläggande mellanmattorna, varifrån du sedan kan gå vidare till en mer personlig yogamatta enligt dina egna preferenser och träningskrav.

Vinyasa - Utvecklad från hathayoga, men med en snabbare rytm och ett snabbare flöde. Flödet från asana till asana är nyckeln. Yogamattan har ett högt tempo och något högre intensitet, så det rekommenderas att välja en mjuk och klibbig matta som absorberar fukt när du svettas.

Lyengar - Korrekt inriktning och flöde är viktigt i denna yogaform. Pulsen är inte lika hög som i hatha- och astangayoga, men klassen strävar efter balans. Därför behöver yogamattan inte vara särskilt tjock eller klibbig. Fasta mattor på 3-6 mm är ett bra val.

Yin yoga och restorative - Det är bekvämare att välja en tjockare yogamatta, eftersom yogan är mer avslappnad och stationär, med litet behov av muskelstyrka. Liggande och långsamt rörliga ställningar ställer inga höga krav på mattan. En tjock bomullsmatta är ett varmt och bekvämt alternativ.


Pris på yogamatta

Yogamattor varierar inte lika mycket i pris som många andra fitnessprodukter. Ett högre pris indikerar något om dess bättre kvalitet, konstruktion och mer miljövänliga material. De billigaste yogamattorna kostar drygt 10 euro. De är i allmänhet inte särskilt hållbara och innehåller ofta kemikalier. För 20 euro kan du få en monokrom matta i mellanklass, förmodligen relativt tunn och tillverkad av PCV. Något dyrare mattor finns i en mängd olika mönster och färger och är något tjockare. Dyrare yogamattor har präglade mönster, miljövänliga material, antimikrobiella och andra specialbehandlingar. Tänk på vilka krav du har och återspegla det i din budget!


Andra saker att notera om yogamattor

Det är en bra idé att ha med sig en egen yogamatta när du går ut, eftersom det förbättrar den personliga hygienen genom att förhindra att bakterier sprids från en användare till en annan. Mattans vikt är också en fråga, och det är bättre att välja en lättare och mer portabel matta med en bärväska. Hemma kan yogamattor lätt förvaras eftersom de alla ryms på ett relativt litet utrymme.

Det lönar sig att ta väl hand om sin yogamatta för att hålla den i gott skick under lång tid. Detta innebär att du måste rengöra den regelbundet, helst efter varje användning. Ibland är det bra att rengöra med något annat än vatten för att få bort oljor och lukter. För mer detaljerade underhållsinstruktioner, se informationen på den yogamatta du valt. Ibland är det också värt att tvätta den före användning, särskilt om den har behandlats kemiskt. Tvätt bidrar också till att minska halkigheten.


Gör ditt val enligt dina värderingar och din stil

Förutom dina träningskrav, din egen längd och din budget är beslutet om rätt yogamatta upp till dig. Det finns lika många preferenser som det finns människor. Många har också muskuloskeletala problem, vilket kan ändra kriterierna för val av matta. Du behöver inte välja en fast, tunn och grov matta om du gillar mjukhet och elasticitet som hör till ett bekvämt träningspass. Det viktigaste är att din yogamatta är bekväm för din kropp och dina ögon och passar din livsstil. Välj den färg, textur och känsla som du vill ha! Och om etik och miljövänlighet betyder mycket för dig, låt det diktera dina krav.

Du kan också besöka yogamattor i butikerna. På så sätt vet du exakt vilken känsla du kan tänkas vilja ha. Men kom ihåg att om du köper online är det troligare att du får ett bättre pris.
Ha en bra yogatid!