-
Fri frakt med avhämtningspaket
För beställningar över 999 kr
-
Snabb leverans
Endast 3-6 arbetsdagar
-
Beställ utan risk
Fri retur i 60 dagar
-
Lägsta prisgaranti
Betala det lägsta priset på marknaden
Hur väljer jag rätt träningsmatta?
Vilken är din favoritsport som du köper en träningsmatta till? Du bör välja en träningsmatta i första hand utifrån den sport som du utövar mest. Detta kommer att ställa krav på träningsmattans egenskaper. Tränar du kroppsviktsträning, HIIT, pilates eller stretching? Eller använder du träningsmattan för ett brett utbud av träningspass?
Om du är osäker på vilken träningsmatta som är rätt för dig kan du läsa tipsen nedan som hjälper dig att välja rätt träningsmatta. Med våra råd kommer du garanterat att hitta rätt matta för dig!
Innehållet i urvalsguiden:
- Utrymme för en träningsmatta
- Egenskaper
- Material och konstruktion
- Stil
- Rengöring och underhåll
- Träningsmattor för olika ändamål
- Pris
- Andra saker att notera
Utrymme för träningsmatta
Tänk först på var du kommer att använda mattan och om du kommer att bära den med dig. Det måste finnas tillräckligt med utrymme för träningsmattan. Vilken typ av plattform kommer du att ha i träningslokalen? Om plattformen är vadderad (träningsmattan går ovanpå en matta eller annat mjukt underlag) behöver träningsmattan inte vara lika tjock som om den går på golvet. Fundera också på om mattan alltid kan vara på plats, i så fall är en vadderad plattform också ett alternativ.
Egenskaper
Tjocklek och mjukhet
Träningsmattor varierar i tjocklek. Det finns yogamattor med en tjocklek på 0,4-0,6 cm, basmattor med en tjocklek på 0,6-1 cm och tjockare gymnastikmattor på 1,5 cm. Vi erbjuder även 3,8 cm tjocka gymnastikmattor och 2 cm tjocka mattor.
I allmänhet är den tjockare mattan ett bekvämare val, eftersom den ger bra stöd och dämpning för lederna och absorberar tryck och stötar. En tjock matta lämpar sig för övningar på golvnivå, stretching, intensiv träning och pilates. Tunnare mattor har också sina fördelar. De väger inte mycket och är lätta att transportera. De lämpar sig för yoga, lätt träning och greppintensiva rörelser, eftersom de tenderar att inte böja sig eller ge efter lika mycket.
Längd och bredd
Träningsmattor varierar också i längd och bredd. Bredden är vanligtvis mellan 50 och 60 cm (Pilatesmattor och mattor av block är bredare). Längden varierar mer, mellan 140 och 190 cm. Se till att du väljer en matta som är tillräckligt lång om du ligger på mattan. Detta gör att din träning blir bekvämare. Om du däremot bara behöver stöd, grepp och dämpning för delar av kroppen, till exempel knän, rygg eller hopp, räcker det med en kortare matta.
Miljövänlighet
De vanligaste mattorna är skum och vinyl, med antingen PVC- eller EVA-material. Andra material som används är (natur)gummi, NBR och TPE, som är mer miljövänliga alternativ till PVC. Ftalater anses vara giftiga, så du bör kontrollera om din gymnastikmatta är ftalatfri. Om du är allergisk mot latex bör du inte välja en matta av naturgummi.
Material och konstruktion
Olika material används vid tillverkningen av träningsmattor. De vanligaste anges nedan:
PVC/Vinyl - Träningsmattor av detta material är billiga och mjuka vinylskumsmattor som är syntetiska och latexfria. Insidan är skum med en vinylbeläggning. Ger ett bra grepp på grund av att den inte är klibbig. Mattorna är hållbara även vid konstant användning och är lätta att rengöra.
EVA - dessa skumgummimattor är lätta och billiga. De är inte särskilt hållbara, så de lämpar sig inte för den mest intensiva träningen och ger inte lika mycket dämpning.
NBR - NBR, eller nitrilgummiblandning, liknar naturgummi. Den är mjuk, elastisk, hållbar och stödjande. Ofta är den ganska tjock och inte särskilt fast, vilket gör att den lämpar sig väl för grundläggande gymmattor, men inte lika bra för greppintensiva övningar. Lätt att rengöra.
TPE (Thermoplastic Elastomer material) - Träningsmattor tillverkade av detta material är bekväma, mjuka, starka och miljövänliga eftersom de kan återvinnas och återanvändas. De elastiska egenskaperna gör att träningsmattan kan återgå till sin ursprungliga form.
Träningsmattans konstruktion är viktig. Ju tätare strukturen är, desto mer motståndskraftig är den mot tryck och stötar och desto mer ger den inte efter. För intensiva övningar och övningar på golvnivå är det bra att ha en tät och elastisk mattstruktur, särskilt om mattan inte är särskilt tjock. Ju tjockare mattan är, desto bekvämare känns den. En mycket dämpad struktur känns bekväm, men en mindre tät struktur ger mindre stöd, vilket kan göra rörelser mer utmanande i stående eller olika grepp.
Vissa mattor har en klibbigare och greppvänligare yta än andra, medan andra är mer hala. Om du står och har positioner som kräver mycket grepp är en texturerad och greppigare yta ett bättre val. Om du rör dig eller glider runt mycket på mattan är en slät yta bättre. I vilket fall som helst bör minst en sida vara greppvänlig, eftersom undersidan då förblir stadigt fäst vid golvet. Särskilt på hala ytor som trägolv är detta en viktig faktor.
Stil
Träningsmattor finns i olika färger och mönster. Vissa har också ett präglat mönster eller en liten design. Dessa faktorer kan vara mycket viktiga för vissa personer, eftersom träningsutrustning återspeglar deras identitet och preferenser.
Rengöring och underhåll
Vissa träningsmattor är lättare att hålla rena än andra. Beroende på materialet kan mattorna stöta bort fukt, smuts och/eller lukt. Fuktmotstånd eller fuktabsorption kan vara viktigt för riktigt intensiv träning eller för sporter som innebär mycket svettning (t.ex. varm yoga). Vissa mattor är också antibakteriella.
De flesta mattor kan rengöras genom att torkas av med en trasa fuktad med vatten efter ett träningspass. Det är också en bra idé att tvätta träningsmattan regelbundet med kallt vatten och ett milt rengöringsmedel. Använd inte för mycket tvättmedel, eftersom det lämnar en hal yta som är hal. Du kan torka din träningsmatta genom att rulla in den i en handduk. Mattan måste vara torr innan den kan förvaras eller användas igen. Vissa träningsmattor kan också tvättas i maskin. Du bör kontrollera tvätt- och underhållsinstruktionerna innan du köper en träningsmatta.
Träningsmattor för olika ändamål
Fitness i hemmet och lätt träning
En enkel träningsmatta lämpar sig för ett brett utbud av övningar. Den kan användas för stretching och övningar på golvet, antingen stående eller på golvet, på mage, sida eller rygg. De har vanligtvis en maximal bredd på 60 cm, men varierar i längd och tjocklek. Tjockleken är ofta mellan 0,8 och 1,5 cm. En tjockare och tätare matta lämpar sig bättre för mer intensiva golvrörelser, t.ex. rörelser med magmusklerna, där det är bra att ha stoppning för lederna. Om träningarna inte är särskilt tunga uppfyller en tunnare matta också kraven. Ytan är ofta belagd eller behandlad med vinyl, vilket gör den lätt att rengöra.
Tung och intensiv träning
Den tyngre serien av träningsmattor finns vanligtvis i gym och idrottsanläggningar. De används också vid sekundär träning av många krävande sporter, t.ex. kampsporter. Om du tränar tung och intensiv träning hemma är det här träningsmattan för dig! Mattorna är tjockare och mer kompakta och skyddar rygg, knän, vrister, armar och nacke. På grund av sin storlek och styvhet är de inte lätta att flytta eller förvara, men om du har utrymme kan du gömma dem i ett förråd, ett hörn, ett skåp eller under sängen.
Golvskyddsmattor används också i stället för träningsmattor, till exempel vid intensiv cirkelträning. De flyttas inte från en plats till en annan, utan stannar kvar på sin avsedda plats, till exempel i en idrottsanläggning. Vanligtvis är dessa mattor täta stöt- och ljudabsorberande mattor av EVA-material för att skydda golvet.
Stretching och lugn träning
Träningsmattor för stretching är väl vadderade och tjocka och är inte lätta att vika eller rulla. Den här typen av träningsmattor finns ofta på gym och lämpar sig ofta för både intensiv träning och stretching. Grepp och balansövningar är dock inte lika bra som med tunnare och tåligare mattor. Mattorna är ofta tillverkade av en tät skuminteriör som är omgiven av PVC-material. Mattorna är slitstarka och lätta att rengöra.
För ett mer avslappnat träningspass hemma lämpar sig även något lättare och tunnare träningsmattor för till exempel yogaliknande övningar.
Träning med ställningar och grepp
Om du tränar mycket i statiska positioner är det viktigt att träningsmattans underlag är fast. Det är inte trevligt att mattan rör sig under dig under övningen. Det är inte heller säkert. Kraven på mattans tjocklek bestäms till stor del av om du gör mycket liggande eller stående. En för tjock matta är inte lämplig för stående rörelser, men är bekväm för övningar på golvet. En klibbig matta är lämplig för stående rörelser. Se separat för tips om val av yogamatta och pilatesmatta.
Yoga
En yogamatta är tunnare än en grundläggande träningsmatta, vanligtvis 0,3-0,6 cm tjock. Viktiga faktorer är bra grepp och känsla på underlaget, så att de olika ställningarna blir så säkra och bekväma som möjligt. Olika former av yoga ställer olika krav. Ta reda på mer om hur du väljer en yogamatta.
Pilates
Pilatesmattor lämpar sig vanligtvis för många av de grundläggande träningsmattorna. Pilatesmattor är vanligtvis tjocka och ger ett bekvämt träningspass, eftersom du befinner dig ovanpå dem i golvnivå under många av rörelserna. Polstret minskar trycket på rygg och leder. Den ska också stå stadigt på marken och tillåta stående övningar. Ta reda på mer om hur du väljer en pilatesmatta.
Pris
Priset på en Pilatesmatta påverkas av dess material, kvalitet och storlek. Det finns ett brett prisintervall, från cirka 15 euro till 100 euro. Tjockare och längre mattor kostar i allmänhet mer än tunna och korta mattor. Det mer slitstarka och täta materialet kostar naturligtvis också mer. Ju fler extrafunktioner, till exempel prägling eller specialbehandlingar, desto dyrare är den. Dessa funktioner är dock värda att betala för om träningsmattan används mycket och gör träningen roligare. Dessutom höjer mer speciella färger och mönster samt materialens miljövänlighet priset.
Andra saker att notera
Planerar du att bära din träningsmatta med dig, till exempel till gymmet eller till en gruppträningsklass? Om så är fallet bör du överväga om du vill ha en lättare matta eller om den mjukhet som träningsmattan ger genom sin tjocklek fortfarande är den viktigaste faktorn. En lättare matta är bekvämare att bära och ta med sig på resorna. Vissa mattor levereras också med bärväskor för att underlätta transporten. Å andra sidan kan förvaring hemma också vara ett alternativ. Kan du lätt få bort mattan från golvet och in i ett utrymme där du lätt kan ta den till gymmet eller lägga den på golvet? Det kan också vara smart att skaffa två olika mattor: en att ta med sig hem och en att ta med sig.
Om det är ett gym hemma eller på ett företag eller ett annat större träningsutrymme kan mattans upphängningskapacitet vara en viktig faktor vid valet av matta. Se till att mattan har hållbara hål för upphängning på väggen. Eller skaffa ett annat ställ för att hålla mattorna horisontellt eller på en rulle.
Ingen annan kan välja en gymnastikmatta åt dig. Dina behov och preferenser kommer i första hand. Om det är något med en viss träningsmatta som tilltalar dig och ökar din motivation att träna, är det vettigt att välja just den mattan!